Baza čierna: Najlepšie rady, ako ju zberať a sušiť jej liečivé kvety

Baza čierna: Najlepšie rady, ako ju zberať a sušiť jej liečivé kvety

Kto by nepoznal bazu? Patrí k bežným tunajším rastlinám a mnohí z nás sa rok čo rok vyberajú na jej zber. Baza čierna, latinsky Sambucus nigra, je stredne veľký a hojne rozvetvený ker s typickými veľkými nepárno perovito zloženými listami.

Najcharakteristickejším znakom sú však rozhodne jej kvety, ktoré sú usporiadané vo veľkých plochých okolíkoch. Súkvetia majú bielu až žltkastú farbu a hlavne nezameniteľnú vôňu. 

Známych je mnoho tradičných receptov, v ktorých hlavnú rolu zohrávajú práve bazové kvety. Pravdepodobne najväčšou klasikou je bazový sirup. Práve táto dobrota je častým dôvodom k zberu bazových kvetov.

Avšak, baza sa dá aj vysmážať, taktiež z nej možno pripraviť likér, med a mnoho ďalšieho. Zabúdať nemožno na to, že baza je nielen voňavá a chutná, ale aj zdravá. Nie nadarmo je neoddeliteľnou súčasťou ľudového liečiteľstva. 

Viete však, kedy a ako bazu správne zberať a ako si ju následne aj usušiť a uskladniť do zásoby? Nesprávnym sušením môžeme bazové kvety ľahko znehodnotiť, alebo tým zapríčiníme to, že nám pri skladovaní skrátka nevydržia v dobrom stave. Pozrime sa spolu na to, prečo sa oplatí zberať bazové kvety a ako s nimi následne narábať. 

Prečo zbierať kvety bazy čiernej?

V kvetoch bazy čiernej nájdeme vitamín C, taktiež viaceré vitamíny skupiny B, ako aj minerálne látky a stopové prvky a hlavne rôzne látky s antioxidačnými účinkami. Antioxidanty napomáhajú chrániť bunky tela pred poškodením voľnými radikálmi, čím prispievajú k prevencii mnohých civilizačných ochorení. Nájdeme v nich aj éterické oleje, flavonoidy a rôzne fytochemikálie.

Veľmi známe sú najmä blahodarné účinky bazových kvetov na dýchacie ústrojenstvo. Ide o prírodné liečivo na podporu liečby rôznych respiračných ochorení, vrátane nádchy, chrípky či bronchitídy. Napomáhajú prečisťovať dýchacie cesty. Sú nápomocné aj pri stavoch sprevádzaných zvýšenou telesnou teplotou. Priaznivý vplyv majú aj na imunitný systém. 

Kvetom bazy čiernej pripisuje tradičná medicína aj tieto účinky:

  • pôsobia protizápalovo,

  • bojujú proti vírusom a baktériám,

  • pomáhajú pri zažívacích ťažkostiach,

  • utlmujú bolesti hlavy,

  • majú priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi,

  • majú priaznivý vplyv na funkciu pečene a žlčníka,

  • zmierňujú účinky stresu na telo, odbúravajú napätie,

  • podporujú vylučovanie potu,

  • vo forme obkladov tlmia opuchy a bolesti kĺbov,

  • pri použití zvonka majú hojivý účinok na pokožku,

  • prečisťujú pleť. 

Odporúčame: ​Zápal pohrudnice – u ktorých osôb sa môže rozvinúť? Pozor na príznaky!

Kedy kvitne baza?

Krásne a voňavé kvety bazy sa začínajú objavovať už v máji, avšak pri horšom počasí to môže byť aj o niečo neskôr, obvykle v júni. Kríky bazy čiernej bývajú najviac rozkvitnuté v júni a júli, v niektorých oblastiach dokonca aj počas augusta. 

Z bazy sa zberajú aj ďalšie časti, nielen kvety, a to najmä plody. Zber bazových plodov sa však začína až neskôr, a to niekoľko týždňov po odkvitnutí kvetov. Niekedy je možné zber podniknúť už koncom augusta, najčastejšie však až v polovici septembra. 

Pri zbere bazy, či už kvetov, alebo plodov, je potrebné myslieť na to, že tieto časti rastliny nemožno používať bez následného tepelného spracovania. Baza je vo všeobecnosti jedovatá (vrátane listov a kôry) a obsahuje niektoré látky, ktoré môžu spôsobiť problémy s trávením, zvracanie, bolesť brucha, dokonca sťažené dýchanie. Po tepelnej úprave sú časti bazy bezpečné na použitie. 

Ako postupovať pri zbere bazy?

Pri zbere kvetov bazy čiernej by sme mali dodržiavať niekoľko zásad.

  1. V prvom rade si vytipujte vhodné miesto na zber. Bazu nájdeme často rásť aj v mestách a pri rôznych cestách, no zber akýchkoľvek rastlín v takýchto znečistených oblastiach sa neodporúča. Vhodné je vyhľadať čisté miesto ďalej od ciest, dymiacich komínov alebo priemyselných zón. 
  2. Na zber kvetov bazy je vhodné slnečné suché poludnie. Prečo? Počas rána môže byť na kvetoch prítomná rosa, ktorá by následne pri sušení mohla spôsobiť zhnednutie kvetov a zníženie kvality. Podobná situácia by mohla nastať pri kvetoch nazbieraných počas vlhkého počasia. Bazy kvety teda zbierame zásadne počas sucha. 
  3. Odporúča sa zberať kvety, ktoré ešte nie sú v plnom kvete, teda sa úplne nerozvinuli. Na kríku sa objavujú a rozkvitajú postupne. Nezberajte tie, ktoré sú už viditeľne dlho rozkvitnuté. 
  4. Pri zbere bazy je vhodné celé súkvetie odstrihnúť nožnicami alebo odrezať aj s malou stopkou. 
  5. S odstrihnutými kvetmi príliš netraste, aby z nich zbytočne neopadal peľ, no vždy skontrolujte, či sa v nich nenachádza nejaký chrobáčik alebo iný hmyz. 
  6. Nazbierané kvety je najlepšie umiestniť do prúteného košíka, prípadne do papierovej tašky. Vyhýbajte sa plastu, v ktorom sa kvety zaparia. 
  7. Po návrate domov začnite čo najskôr so spracovaním nazbieraných plodov, teda sušením, varením sirupu a podobne. 

Ako postupovať pri sušení kvetov bazy?

Ak sa rozhodnete vysušiť si nazbierané kvety bazy a uskladniť na zimu, rovnako by ste sa mali pridŕžať niekoľkých dôležitých zásad, ktoré pomôžu v prevencii vzniku hniloby a plesní.

  1. Ako sme spomenuli vyššie, po návrate domov je vhodné čo najskôr začať s ich spracovaním. Kvety najskôr rozmiestnite na suchý papier a chvíľu počkajte, aby z nich prípadne vyliezol ešte hmyz. 
  2. Bazové kvety sa neodporúča oplachovať vodou, pretože tým stratia nemalé množstvo svojich cenných látok.
  3. Sušiť kvety bazy možno viacerými spôsobmi. V prvom rade ich môžete poukladať na plech s papierom na pečenie alebo veľké sito. Ukladajte ich stopkou hore a ďalej od seba, aby mali dostatočný prístup vzduchu na dôkladné presušenie. Druhou možnosťou je sušenie kvetov v zavesených trsoch.
  4. Kvety bazy vždy sušíme mimo priameho slnka na dobre vetranom mieste.
  5. Dôkladné vysušenie bazových kvetov trvá pri vhodných podmienkach asi 3 týždne. Znakom, že kvety sú dobre vysušené, je ich zlatistý odtieň, ako aj úplne suchá stonka. 
  6. Po vysušení odstránime stonky a samotné kvety uskladníme v dobre uzatvárateľných nádobách. Pri nesprávnom uskladnení hrozí zvlhnutie. 

Iné možnosti sušenia bazy čiernej

Sušiť bazy kvety možno aj pri umelých podmienkach, čo je neporovnateľne rýchlejšie Použiť na to možno sušičku na ovocie alebo aj rúru. Kvety rozložte na papier na pečenie v tenkej vrstve a nastavte teplotu maximálne na 40 °C. Pri sušení v rúre je vhodné nechať trochu pootvorené dvierka kvôli vyššej cirkulácii vzduchu.

Kvety počas sušenia kontrolujte a pravidelne prehrabte, čím zabránite ich prehriatiu a spečeniu. Takto sa dá baza vysušiť v priebehu pár hodín. Dôkladne vysušenú bazu nechajte vychladnúť a následne ju uskladnite v dobre uzatvárateľnej nádobe.  

Odporúčame: ​Ako čo najrýchlejšie poraziť prechladnutie? Spoľahni sa na týchto 9 bylinných pomocníkov!

Čaj zo sušenej bazy

Sušená baza je ideálna na prípravu domáceho bazového čaju. Bazový čaj je vhodný pri prechladnutí, nádche, tráviacich ťažkostiach, boľavom žalúdku alebo hlave či pri nervozite a iných problémoch, o ktorých sme písali vyššie. 

POSTUP: 1 až 2 PL sušených bazových kvetov zalejeme 250 ml vriacej vody. Necháme lúhovať asi 10 až 15 minút a scedíme. Pri ťažkostiach môžeme podávať pokojne 2 až 3 razy denne. Takýto čaj možno ponúknuť aj väčším deťom. 

TIP: Nebojte sa dochutiť bazový čaj podľa vlastných preferencií. S medom a citrónovou šťavou bude chutiť úžasne. Neváhajte vyskúšať aj kombinácie s inými bylinkami. Napríklad pri dýchacích problémoch sa odporúča pridať aj sušené lipové kvety. 

Bazová masť na pokožku

Ingrediencie: 

  • 250 g kvalitnej bravčovej masti alebo vazelíny z lekárne

  • 5 PL sušených kvetov bazy

Postup: Masť alebo vazelínu v hrnci rozpustíme a pridáme sušenú bazu. Chvíľku necháme zohriať, následne odstavíme a necháme postáť 12 hodín. Potom zmes opäť zahrejeme a scedíme do čistej nádobky. Bazová masť sa odporúča na ošetrenie problematickej a ekzematickej pokožky. 

Hľadáš iné recepty z bazy? Nájdeš ich TU:

Domáca bazová limonáda, víno, likér či med – recepty z bazy, ktoré musíte poznať

 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní