Zápal pohrudnice – u ktorých osôb sa môže rozvinúť? Pozor na príznaky!

Zápal pohrudnice – u ktorých osôb sa môže rozvinúť? Pozor na príznaky!

Bolesť a pichanie v oblasti hrudníka sa často spája s akútnym infarktom myokardu. No príčinou môžu byť aj rôzne iné problémy so srdcom, napríklad angina pectoris alebo zápal srdcového svalu. Avšak, bolesť a nepríjemné bodavé pocity v hrudi nemusia súvisieť len so srdcom. Príčinu možno hľadať aj v chrbtici. Často sú obdobné ťažkosti spôsobené blokádou hrudnej chrbtice. 

A zabúdať nemožno ani na to, že v hrudnom koši sú uložené aj pľúca, takže môže ísť aj o príznak respiračného ochorenia. Bodavá bolesť v hrudi je tiež jedným z príznakov zápalu pohrudnice. Čo je pohrudnica a prečo dochádza k jej zápalu? Aké sú ďalšie príznaky a aká je liečba? 

Čo je zápal pohrudnice?

Zápal pohrudnice, odborne pleuritída, predstavuje zápalové ochorenie tkaniva pohrudnice infekčného alebo neinfekčného pôvodu. Pohrudnica, odborne pleura parietalis, je blana alebo membrána, ktorá vystiela, respektíve pokrýva vnútornú stranu hrudníka. V tomto mieste sa nachádza aj druhá veľká blana, ktorá pokrýva zase vonkajšiu stranu pľúc, tú nazývame popľúcnica, odborne pleura visceralis.

Medzi pohrudnicou a popľúcnicou je takzvaný pleurálny priestor, v ktorom sa nachádza malé množstvo tekutiny (pleurálna tekutina). Tá umožňuje ich vzájomné kĺzanie v momentoch, keď sa hrudník rozpína pri dýchaní. 

Zápal pohrudnice je sprevádzaný porušením hladkých kontúr jednotlivých lisov pleury. Tkanivá membrán sa zapália, zhrubnú a trú sa o seba, čo vedie k bolesti pri dýchaní. V niektorých prípadoch môže dôjsť k zmnoženiu spomínanej pleurálnej tekutiny, čím vzniká takzvaný pleurálny výpotok. Na základe toho rozdeľujeme zápal pohrudnice na suchý a vlhký. 

  • Suchý zápal pohrudnice – pleuritída prebieha bez zvýšeného množstva tekutiny medzi pohrudnicou a popľúcnicou. 
  • Vlhký zápal pohrudnice – dochádza k zvýšenému hromadeniu tekutiny medzi dvomi pleurami, respektíve medzi pohrudnicou a popľúcnicou, vzniká pleurálny výpotok (ľudovo voda v pľúcach). 

Odporúčame: ​Kedy nemôžem ísť na darovanie krvi? Vieme, či je herpes, alergia alebo ošetrenie zuba prekážkou

Aké má zápal pohrudnice príznaky?

Pleuritída, čiže zápal pohrudnice, predstavuje obvykle bolestivé ochorenie. Ako sme spomenuli vyššie, z dôvodu zápalu dochádza k zhrubnutiu tkanív, ktoré sa o seba trú, čo spôsobuje bolesť, a to hlavne pri nádychu a výdychu. Obvykle sa zhoršuje pri kašľaní, kýchaní alebo pohybe. Naopak môže dôjsť k jej zmierneniu pri plytkom dýchaní. Typické je, že ak pacient zadrží dych, pleurická bolesť sa zastaví. 

Okrem toho sa bežne dostavujú dýchacie ťažkosti, ako aj celkové príznaky. Pri zápale pohrudnice sa vo všeobecnosti dostavujú tieto sprievodné príznaky:

  • povrchové a zrýchlené dýchanie,
  • nedostatočné dýchanie (dýchavičnosť),
  • ostrá a bodavá bolesť na hrudi (najmä pri hlbšom nádychu),
  • niekedy šírenie bolesti až do ramena alebo chrbta (pri vlhkej pleuritíde),
  • dráždivý suchý kašeľ, 
  • vykašliavanie hnisavého alebo krvavého hlienu (podľa príčiny pleuritídy)
  • zvýšená telesná teplota až horúčka, 
  • potenie,
  • zimnica,
  • nadmerná únava a malátnosť,
  • strata chuti do jedla. 

Možné komplikácie zápalu pohrudnice

V prípade vzniku veľkého množstva tekutiny v pleurálnom priestore sa môže vytvoriť tlak, ktorý tlačí na pľúca a môže ohroziť ich funkciu. Následkom môže byť čiastočný alebo úplný kolaps pľúcneho krídla alebo časti. Túto komplikáciu nazývame atelektáza.

Okrem toho sa môže objaviť aj komplikácia zvaná empyém, ktorej príčinou je infikovanie nadbytočnej tekutiny v pleurálnom priestore. Dochádza k nahromadeniu hnisu (empyém) a vysokým horúčkam. V prípade opakovaných zápalov pohrudnice môžu byť následkom pleurálne zrasty, ktoré sťažujú dýchanie a obvykle si vyžiadajú chirurgický zákrok.

Príčiny a rizikové faktory zápalu pohrudnice

Ako sme spomenuli vyššie, pleuritída môže byť infekčného pôvodu, teda spôsobená mikroorganizmami, aj neinfekčného pôvodu. Je menej bežné, že sa zápal pohrudnice objaví ako samostatné ochorenie. Častejšie ide skôr o pridružené ochorenie k nejakej inej prebiehajúcej chorobe, prípade ide o následok nedostatočného doliečenia danej choroby. 

Infekčný zápal pohrudnice

Pleuritída infekčného pôvodu je najčastejšie spôsobená vírusmi. Môže ísť napríklad o komplikáciu chrípky alebo iného vírusového zápalu pľúc. Príčinou však môžu byť aj baktérie. Zápal pohrudnice sa môže rozvinúť v dôsledku bakteriálneho zápalu pľúc či napríklad tuberkulózy. Pleuritída však môže byť vyvolaná aj plesňovou alebo parazitárnou infekciou. 

Neinfekčný zápal pohrudnice

Pleuritída neinfekčného pôvodu môže byť sprievodnou komplikáciou rôznorodých neinfekčných ochorení, prípadne môže vzniknúť ako následok poranenia pľúc a hrudníka, niekedy dokonca môže ísť o nežiaduci účinok liekov. 

Neinfekčný zápal pohrudnice sa môže rozvinúť napríklad v týchto prípadoch:

  • autoimunitné ochorenia, napríklad reumatoidná artritída alebo SLE (lupus), 

  • nádorové ochorenie pľúc,
  • mezotelióm – nádor z buniek pohrudnice alebo popľúcnice, 
  • pľúcna embólia,
  • zápal pankreasu (pleura sa nachádza v blízkosti pankreasu),
  • sarkoidóza,
  • zápaly čriev, napr. Crohnova choroba,
  • familiárna stredomorská horúčka,
  • porucha obličiek,
  • cirhóza pečene,
  • komplikácia po operácii v hrudníku,
  • poranenie hrudníka (napr. pri zlomenine rebier),
  • užívanie niektorých liečiv (niektoré lieky na migrénu, Parkinsonovu chorobu),
  • dráždivé látky.

Odporúčame: ​Lopúch nie je burina. Zisti, čo dokáže a ako ho využiť pre zdravie

Diagnostika zápalu pohrudnice

Pri diagnostike zápalu pohrudnice sa uplatňujú rôzne diagnostické metódy. Dôležité je pritom vylúčiť iné možné príčiny ťažkostí, keďže bolesťou na hrudi a dýchacími problémami sa prejavuje aj množstvo iných ochorení. Dôležité je v prvom rade odobratie anamnézy a sledovanie klinického obrazu.

Pri fyzikálnom vyšetrení môže lekár uplatniť poklep pohrudnice, pomocou fonendoskopu skontroluje funkciu dýchania. Prítomné suché praskavé zvuky pri nádychu sú obvykle jasným signálom zápalu pohrudnice. Okrem toho môže lekár nariadiť viacero potrebných vyšetrení, ktoré na jednu stranu potvrdia diagnózu a okrem toho môžu pomôcť aj odhaliť príčinu vzniku pleuritídy. Uplatňuje sa vyšetrenie krvi, ktorým možno potvrdiť napríklad prítomnosť infekcie.

Ďalej sa uplatňujú aj zobrazovacie metódy, ako RTG alebo CT vyšetrenie. Röntgen pľúc môže napríklad pomôcť zhodnotiť prítomnosť pleurálneho výpotku. Niekedy sa tiež odoberajú vzorky na laboratórne vyšetrenie (najmä pri podozrení na nádor), v tomto prípade sa odoberajú hlavne bunky z pleurálneho výpotku. 

Liečba zápalu pohrudnice

Liečba zápalu pohrudnice závisí najmä od vyvolávajúcej príčiny. V prípade, že je zápal pohrudnice komplikáciou chrípky alebo vírusového ochorenia pľúc, uplatňuje sa najmä symptomatická liečba. Dôležitý je pokoj na lôžku a tlmenie bolesti a kašľa. V prípade bakteriálnych infekcií sa uplatňujú antibiotiká. 

Ak ide o pleuritídu neinfekčného pôvodu vyvolanú nejakým ochorením, riešenie spravidla spočíva v liečbe primárneho ochorenia. Napríklad pri autoimunitných chorobách sa uplatňujú kortikosteroidy. Ak je pleuritída následkom zhubného ochorenia, potrebná je protinádorová terapia. Pri vlhkom zápale pohrudnice môže dôjsť k nadmernej tvorbe pleurálneho výpotku, čo si môže vyžadovať punkciu, teda napichnutie pleurálnej dutiny a odsatie výpotku ihlou. 

Pleuritída sa dá obvykle dobre preliečiť, no jej nevhodné alebo nedostatočné liečenie môže viesť až k poškodeniu pľúc. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní