Tabuľková váha žien podľa výšky nie je iba výmysel. Spoznaj tú svoju!

Tabuľková váha žien podľa výšky nie je iba výmysel. Spoznaj tú svoju!
  • 18.07.2023
  • Kristína Vait

Stále skloňovaná dokonalá váha je pre každého iná. Tie z nás, čo majú viac kíl majú vysnívanú váhu inde ako tie, ktoré chcú iba zhodiť trošku do plaviek. Tabuľková váha žien podľa výšky je však veľmi dobrá pomôcka k tomu, koľko by ste mali vážiť. Je to zdravá váha. 

To, čo vám príroda nadelila na výške, je potom potrebné dorovnávať svojou váhou. Keď teda chcete schudnúť a neviete si nastaviť métu, použite svoju tabuľkovú váhu a máte jasno. Keď však máte tých kíl navyše trošku viac, dajte si nižšiu métu. Chudnite po trochu. Bude to viac motivačné.

Ideálna váha ženy

Tak na túto tému, by vám ešte aj každý chlap odpovedal inak. Každému sa páči niečo iné. A každá žena sa cíti v inej váhe dobre. 

Vo všeobecnosti sú stanovené metódy na výpočet ideálnej váhy žien, ktoré zohľadňujú všetky potrebné faktory a výsledkom je naozaj presná a ideálna váha.

Pozri aj: Čo znamenajú sny o káve? Pozor, rozliata káva neveští nič dobré!

Index telesnej hmotnosti BMI

BMI index je jednou z metód alebo spôsobov, na zistenie toho, ako na tom váhovo ste. Rozpätie indexu určuje podváhu, zdravú váhu, nadváhu alebo obezitu. Pokiaľ sú vaše hodnoty v rámci BMI mimo zdravej váhy, môže to znamenať, že máte nejaký zdravotný.

Vo veľa prípadoch, najmä čo sa týka nadváhy alebo obezity je to len výsledok toho, že ľúbite papať a málo sa hýbete. Stojí to však za kontrolu, aby ste si boli istí, že to naozaj nie je nejaké ochorenie. 

Tabulkova vaha zien

Zdroj: Redakcia KamzaKrasou

Existuje množstvo kalkulačiek BMI na internete, kde môžete svoje BMI veľmi rýchlo a ľahko zistiť. BMI kalkulačka pracuje s atribútmi, ako sú váš vek, váha a výška. Výsledok, ktorý dostanete si potom zaradíte do tabuľky vyššie.

Tabuľka hmotností podľa výšky

Tabuľka normálnej, či ideálnej hmotnosti je tiež iba usmernenie. Nezohľadňuje váš vek, zdravotný stav, či lieky , ktoré užívate. Preto je dobré nestresovať sa kvôli tabuľke, ale brať ju čisto ako usmernenie. Existuje veľmi veľa premenných, ktoré môžu vašu váhu ovplyvňovať. Napríklad kopa hormonálnych zmien, ktoré sú bežnou súčasťou života ženy a nepredstavujú žiaden zdravotný problém, ale robia s váhou šarapatu. 

Riaďte sa preto podľa svojho zdravého rozumu. Spoločnosť, v ktorej žijeme vás totiž bude kritizovať stále. Keď schudnete budú sa vás pýtať, či ste ochoreli, keď zase priberiete budú vás súdiť zato, že máte kilá navyše.

Ak sa teda rozhodnete robiť niečo so svojou váhou, robte to len a len pre seba a vykašlite sa na všetkých ostatných. Ide o to, aby ste sa vy cítili dobre. Ostatní predsa nežijú váš život a nežijú vo vašom tele. Ani tí, ktorí zostavili túto tabuľku ideálnej hmotnosti.

Odporúčame: Kalorické tabuľky: Čo sú makronutrienty?

Tabulkova vaha zien

Zdroj: Redakcia KamzaKrasou

Ak sú ale vaše výsledky extrémne, je dobré sa zamyslieť nad tým, ako ďalej. Možno máte problém s váhou práve kvôli spomínanému jedeniu, nemusí to byť iba prejedanie. Môže to byť nepravidelné stravovanie, nárazové jedenie, najmä nočné, alebo dostatočne nevyvážená strava.

Vtedy svoju váhu riešte najmä kvôli tomu, že vám nadváha alebo podváha môže spôsobiť zdravotné problémy a to veľmi veľké problémy, ktoré sa potom môžu s vami ťahať celý život a to predsa nechcete.

Ďalšie spôsoby merania ideálnej váhy

Keď sa vám údaje, ktoré ste zistili dvoma metóda vyššie zistili nepáčia, môžete vyskúšať ďalšie. Len pre istotu. Keď si to všetko spíšete, budete mať jasný a takmer presný obraz o tom, ako ste na tom celkovo a kde máte začať, pokiaľ idete hýbať so svojou váhou smerom hore alebo dole.

Ide o to, či budete musieť extrémne zmeniť stravu alebo len niečoho ubrať, prípadne sa iba trochu začať hýbať.

Zaujme ťa aj: Ako byť autentický, napriek šialenej dobe, ktorú žijeme

Pomer pásu k bokom – WHR index

Toto meranie porovnáva vašu šírku pásu k bokom. Problém vzniká vtedy, keď máte okolo pása veľa koncentrovaného veľa tuku. Je to indikátor kardiovaskulárnych a iných ochorení.

Možno si hovoríte, že to máte dedičné a nič sa s tým nedá robiť. Ale určite by ste niečo robiť mali, ak sú vaše hodnoty hraničné. Existujú taktiež kalkulačky, ktoré vám tento pomer a ako na tom ste vyrátajú o pár minút.

Pomer pásu k výške – WtHR index

Princíp tohto indexu je úplne jednoduchý. Ideálny stav je, ak je obvod vášho pásu polovica vašej výšky. Vtedy je u vás všetko tak, ako má byť a ste zdravý jedinec. Všetko, čo je naopak nad polovicu vašej výšky alebo pod polovicou vašej výšky, môže znamenať zdravotné riziko. Štúdie ukazujú, že tento index je dokonca presnejší ako BMI.

Odporúčame: Bazálny metabolizmus: Potrebujem tento údaj vôbec vedieť?

Percento telesného tuku

Tuk je vnímaný ako veľmi negatívne slovo. Je však potrebný v našom tele na prežitie. Bez neho by sme tu neboli. Okrem iného rozpúšťa niektoré základné vitamíny, aby ich naše telo vedelo spracovať, slúži ako ochrana vnútorných orgánov a slúži aj na termoreguláciu.

Problém nastáva vtedy, keď je percento tuku v našom tele, v pomere k ostatným zložkám, veľmi vysoký. Spôsobuje tak potom nadváhu, máme spomalený metabolizmus a zase môže spôsobovať veľké množstvo ochorení. Preto je dobré vedieť, ako na tom ste aj po tejto stránke.

Celkový tuk v tele muža je okolo 2 – 4 %, u žien je to o niečo viac, a to 10 – 13 %. Existujú, samozrejme, odporúčania a usmernenia, aký percentuálny podiel, by sme v tele mali mať.

Tabulkova vaha zien

Zdroj: Redakcia KamzaKrasou


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Sivová 18.07.23 10:30

MS
karma
100.00

Tak podľa tabuľky mám normálnu hmotnosť.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní