Ako prať bielizeň správne? S týmto návodom a radami to zvládne každý.

Ako prať bielizeň správne? S týmto návodom a radami to zvládne každý.
  • 08.08.2023
  • Kristína Vait

Perieš, periem, perieme. Prať sa musí. Niekto perie každý deň aj niekoľko práčok, niekto raz do týždňa. Vo všeobecnosti ale každý chce byť v čistom a voňavom oblečení. Každý má iný štýl, ale niekto pranie vôbec nerieši a perie všetko so všetkým. 

Nie je to však asi úplne najlepšia voľba. Ak chcete zachovať tvar, farbu a kvalitu svojho oblečenia a ak chcete, aby vám vydržalo, čo najdlhšie, musíte dodržiavať zopár pravidiel. Ak ste o nich doteraz nevedeli, tieto tipy zaručene pomôžu aj vám.

Triedenie bielizne je kľúčové

Pokiaľ ste doteraz rozdeľovali aspoň farebné od bieleho, tak aj to ráta. Ak ste neprali spolu ťažké materiály so syntetikou, aj za to máte pochvalu. Úplné triedenia je však trošku zdĺhavejší proces:

  1. Ideálne je triediť bielizeň, nielen na farebné a biele, ale oddeliť aj veľmi háklivé farby od tých jemnejších. Môže sa vám totiž stať, že jedna červená ponožka vám zafarbí aj svetloružový svetrík, či žlté tričko. 
  2. Triedenie a oddeľovanie spodného prádla, posteľnej bielizne, či uterákov, je asi vec samozrejmá. Neodporúčame spolu prať ani napríklad uteráky a handry na upratovanie.
  3. Rôzne materiály by sa tiež mali prať osve, ale nikto od vás samozrejme nechce, aby ste si prali každú vec úplne zvlášť. 
  4. Keď si v materiáloch neviete rady, alebo nemáte plnú práčku, riaďte sa podľa štítkov na oblečení. Áno. Sú dosť podstatné. Neslúžia iba na to, aby vám dráždili pokožku. Podľa teploty prania, odporúčanej na štítku, si bielizeň rýchlo a efektívne vytriedite.

Odporúčame: Sušenie bielizne v sušičke: Tipy, ktoré zaručene oceníš, ak si nechceš zničiť bielizeň

Vyberte si správny prášok na pranie

V každej drogérii dnes nájdete asi tak milión možností, rôznych vôní, značiek a použitia pracích práškov. Základným rozdielom je, či chcete prášok, tekutý prací prostriedok alebo kapsule na pranie. Prášok je taká klasika a poznáme to od našich mám, či babičiek. Tekutý prací prášok je zase najviac rozšírený a nezanecháva vám na oblečení nerozpustený kúsky prášku. Kapsule sú zasa pre tých, ktorý majú večný problém s dávkovaním a nikdy si nie sú istí, či dali dostatok prášku.

Pokiaľ už máte vybranú konzistenciu prášku, zamerajte sa na jeho použitie. Základom je prášok na bielu bielizeň, farebné oblečenie a prášok na jemnú bielizeň. Podľa toho, čo potrebujete a ako veľmi napríklad svoje oblečenie zašpiníte, môžete pridať prášok špecializovaný na škvrny alebo prípravok na škvrny.

Na prevoňanie a zmäkčenie, môžete použiť aviváž. Ak ste alergik alebo chcete byť šetrnejší k životnému prostrediu, môžete siahnuť po ekologických práškoch alebo mydlových vločkách, či mydle na pranie.

Správne dávkovanie vám môže zachrániť práčku

Dávať prášok len tak, ako sa nám páči, nie je najšťastnejšia voľba. Skúste si nechať aspoň jednu odmerku a dávkovať odporúčané množstvá. Ako sme už spomínali, kľudne použite kapsule, ktoré sú koncentrovanejšie a nemusíte ich nikam nalievať, či odmeriavať množstvo.

Nesprávne a prehnané dávkovanie, vám nielen ničí oblečenie, ale aj upcháva filtre práčky. Plus nepríjemným bonusom je, že tekutý práci prostriedok, ktorý je navyše sa zvykne lepiť na rôzne časti práčky aj napríklad steny dávkovača a veľmi ťažko sa potom odstraňuje.

Pozrite aj: Zapáchajúce uteráky i po opraní? Ako sa zbaviť nepríjemného zápachu?

Naplňte práčku maximálne na 80%

Naplnenie práčky na 80% je myslené orientačne. Odborníci radia, že na najefektívnejšie a najlepšie opranie bielizne, by sa tam mala vojsť ešte vaša dlaň a to úplne bez problémov. Ak ste teda doteraz boli zvyknutí trepať do práčky všetko, až do prasknutia bubna, už viete, že to nemáte robiť.

Bielizeň sa vám totiž nemusí dobre oprať a vyžmýkať. Môže dokonca po takomto praní trochu zapáchať. V prípade jemnej bielizne, či vlnených vecí sa odporúča naplniť bubon do cca polovice.

Nastavujte na pranie správne otáčky

V tomto stačí, ak sa budete riadiť jedným usmerňovačom a to materiálom. Bavlnené veci je dobré púšťať na čo najvyšší počet otáčok, zatiaľ čo jemnejšie materiály, púšťajte na menšie otáčky. Zo zásady, čím jemnejší a háklivejší materiál, tým nižšie otáčky použite.

Škvrny

Škvrny vôbec nemusia byť vašim strašiakom. Akurát, ste už asi stihli všimnúť, že keď špinavý obrus plný mastných škvŕn hodíte do práčky, veľmi sa neodperú. Na škvrny platí to, že ich netreba nechať zaschnúť, najmä napríklad tie od červeného vína.

Existuje veľa možností ako sa ich zbaviť. Môžete si kúpiť prostriedky na to určené, na trhu je dostať aj ekologickejšie verzie. Môžete si vyrobiť domáci odstraňovač škvŕn alebo môžete každú vec pred praním oprať najskôr v rukách.

Funkčné oblečenie, bundy, kabáty...

Toto všetko sú špecifické kúsky oblečenia, na ktoré by ste mali dávať pozor. Funkčné oblečenie smiete prať v práčke, zo zásady však na nižších teplotách. S väčšinou búnd je to rovnako a taktiež môžete prať v práčke aj niektoré kabáty. Akonáhle ste však zmätený z toho, čo je na štítku bundy, či kabátu, radšej si to odneste do čistiarne, lebo sa môže stať, že si zničíte kľúčový a obľúbený kúsok svojho šatníka.

Voňavá a čistá bielizeň

O svoju práčku sa musíte starať, ako o ktorýkoľvek často využívaný spotrebič v domácnosti. Aspoň raz do mesiaca vykonajte hĺbkovejšie čistenie, práčku púšťajte aj na vyššiu teplotu ako 60 stupňov, pravidelne dezinfikujte a čistite filtre. Práčku nechávajte po praní aspoň dve hodiny otvorenú, aby ste tak predišli vzniku plesní. Ak máte nejakú časť bielizne extrémne znečistenú alebo zapáchajúcu, pred praním ju ešte vymočte a vyplákajte vo vode. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Sivová 08.08.23 09:51

MS
karma
100.00

Na správne dávkovanie dávam pozor ale škvrny sú občas problém.

  • 0
Odpovedať

Katarína Šmidová 11.08.23 12:42

karma
-1.00

Ďakujem za rady

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 17.08.23 21:26

karma
-1.00

Rada som sz dozvedela niečo nové ďakujem

  • 0
Odpovedať

Dominika Molnárová 30.08.23 16:42

DM
karma
-1.00

Super tipy, ďakujem.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní