Autom na dovolenku do Talianska: Na TOTO si daj na cestách pozor

Autom na dovolenku do Talianska: Na TOTO si daj na cestách pozor
  • 16.08.2023
  • Michaela Kožáková

Už ste boli na letnej dovolenke v Taliansku? Táto obľúbená destinácia si získa vaše srdcia krásnymi plážami, príjemnou atmosférou, vynikajúcou kuchyňou a malebnou krajinou. Na svoje si tu prídu i milovníci histórie, kvalitného vína a tiež rodiny s deťmi. Taliansko, či už severné, stredné alebo južné, je vždy výbornou voľbou pre tých, ktorí chcú zažiť skvelú dovolenku pri mori. Okrem pevniny táto krajina ponúka i nádherné ostrovy.

Do Talianska môžete nájsť pomerne lacné telenky, ale mnoho Slovákov uprednostňuje ako dopravný prostriedok auto. Cestovanie autom je pomerne pohodlné. Nie ste príliš obmedzení váhou a počtom batožiny ako u dopravných spoločností. Nerušia vás cudzí ľudia, a tak sa môžete bez problémov rozprávať či počúvať rádio. Teplotu a vetranie v aute si regulujete podľa seba a zastaviť môžete kedykoľvek si želáte.

Kam sa vybrať do Talianska autom? Koľko vám asi potrvá cesta?

Neprehliadni: Najúžasnejšie pláže na Sardínii, ktoré ti vyrazia dych!

Dopravné priestupky a parkovanie

Ak sa vyberiete na dovolenku autom do Talianska, je samozrejme nutné dodržiavať podobné zásady ako u nás. Navyše je potrebné venovať pred cestou dostatočnú pozornosť technickému stavu vozidla. Nezabudnite tiež na poistenie a vyhýbajte sa dopravným priestupkom, ak si nechcete svoju dovolenku predražiť pokutou za prekročenú rýchlosť alebo zlé parkovanie.

Parkovanie najmä počas letnej sezóny v prímorských letoviskách je pomerne ťažké, a to obzvlášť v sobotu a v nedeľu bývajú verejné bezplatné parkoviská plne obsadené. Pri výbere pobytu si radšej zarezervujte ubytovanie s vlastným parkoviskom.

Vstup do Talianska

Pri cestovaní do Talianska je povinné mať pri sebe platné cestovné doklady. V prípade dospelých je to platný cestovný pas alebo občiansky preukaz, u detí cestovný pas alebo detský občiansky preukaz. Víza nie sú potrebné.

Koľko trvá cesta do Talianska autom?

Zo Slovenska sa do Talianska môžete dostať cez Rakúsko, Viedeň, Graz, až po talianske hranice, a to cez diaľnicu Talianska - Tarvisio, kde ďalej pokračujete do Udinese a Benátok, ktoré vás privedú až k pobrežiu Jadranského mora.

Pokiaľ však cestujete z východu krajiny, vyberte sa cez Maďarsko po trase Miškolc - Budapešt - Gyor - Graz - Tarvisio.

Cesta z Bratislavy do Benátok trvá približne 7 hodín. Ak plánujete cestovať nižšie na juh, napríklad do Rimini, prirátajte si ďalšie tri hodiny. Z Košíc, cez Maďarsko, vám cesta do Rimini potrvá približne 12 a pol hodiny.

Koľko stojí cesta autom do Talianska?

Ak sa chystáte na dovolenku do Talianska autom, nezabudnite si vybaviť diaľničnú známku, pretože väčšina úsekov diaľníc a tunelov je spoplatnená.

Podľa trasy, ktorú si zvolíte, si vopred zaobstarajte buď rakuskú dialničnú známku alebo dialničnú známku pre Maďarsko. Výška mýta v Taliansku sa odvíja v závislosti od toho akú vzdialenosť prejdete a od toho do akej kategórie spadá vaše vozidlo. Iná taxa platí pre osobné automobily či motocykle, iná pre vozidlá presahujúce váhu 3,5 tony.

Ceny pohonných hmôt v Taliansku

Priemerná cena za liter oktánového benzínu sa pohybuje okolo 1,89 €. Priemerná cena za motorovú naftu je 1,74 €. Ceny sú platné od 31.7. 2023 a môžu sa líšiť v rôznych častiach a regiónov Talianska.

Pozri aj: Najslnečnejšie európske destinácie, ktorým jednoducho neodoláš

Kam na dovolenku do Talianska autom?

Či sa už chystáte na rodinnú dovolenku s deťmi, romantickú dovolenku vo dvojici alebo chcete vyskúšať sólo cestovanie, Taliansko ponúka niekoľko skvelých stredísk. Jedným z nich je Lignano, ktoré Ernest Hemingway nazval Floridou Jadranu. Z kedysi rybárskej dedinky sa stalo vychýrené dovolenkové miesto. Dnes je Lignano pre nekonečne dlhú piesočnú pláž s pozvoľným vstupom do mora a perfektnú vybavenosť jedným z naobľúbenejších stredík severného Talianska.

Čarovné mestečko Caorle je považované za najhistorickejšie z mestečiek nachádzajúcich sa medzi Terstom a Benátkami. Mesto je plné kaviarničiek a príjemných reštaurácií. Pláž je tu rozľahlá a nájdete tu i veľa atrakcií pre deti, ako sú detské ihriská, parky či aquapark.

Ak túžite po leňošení na piesočnatých plážach jantárovej farby, prechádzkach po drevených mólach či ochutnávaní talianskych dobrôt z plážových dúhových stánkov, vyberte sa do Lido di Jesolo. Vaše deti sa môžu do sýtosti vyšantiť v mori a vy si môžete vyskúšať napríklad windsurfing.

Ak uprednostňujete pokojnejšie oblasti, namierte si to do Rimini. Čakajú tu na vás dlhokánske pláže - 60 km zlatistého piesku a teplého mora. A keď už tu budete, nevynechajte ani návštevu San Marína, ktoré je od Rimini vzdialené len 20 kilometrov.

Najkrajšie pláže Talianska - pevniny nájdete aj medzi mestami Amalfi a Positano či v meste Otranto v Puglii.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Andrea Hazuchová 30.08.23 12:54

AH
karma
-1.00

Na budúci rok by som chcela isť konečne do Lignana.
Všetci ho chvália tak treba vyskúšať

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 31.08.23 21:08

karma
-1.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní