Problematická a aknózna pleť – čo pomôže zlepšiť jej stav a čo jej naopak škodí?

Problematická a aknózna pleť – čo pomôže zlepšiť jej stav a čo jej naopak škodí?

Poznať svoj základný typ pleti, ako aj jej aktuálny stav, je dôležité. Prečo? Len ak poznáme dostatočne svoju pleť, vieme sa o ňu aj správne postarať. Pleť každej z nás má trochu iné potreby a niečo iné na ňu v rámci skin care, takpovediac, platí. Kým niektoré zložky v kozmetike jednej pleti pomôžu, inej môžu naopak uškodiť. Aj preto treba poznať svoju pleť. 

Mastná, suchá, normálna a zmiešaná pleť predstavujú štyri základné typy pleti, ktoré sú ovplyvnené do veľkej miery hlavne genetikou. Avšak, počas roka a v priebehu starnutia sa môže aktuálny stav pleti meniť. Na základne toho môžeme charakterizovať aj niekoľko akýchsi podtypov pleti, ako je napríklad citlivá pleť, tiež zrelá alebo dehydrovaná. 

Mnohé ženy, ako aj mužov, tiež trápi problematická alebo aknózna pleť. Tento podtyp pleti nie je iba záležitosťou jedincov v období puberty, ale objavovať sa môže aj v dospelosti. Aké sú znaky problematickej pleti, ako sa o ňu starať, čo jej škodí a aké zložky v kozmetike jej najviac pomôžu?

Aké znaky má problematická pleť?

Pojmom problematická pleť obvykle označujeme pleť so sklonom k tvorbe rôznych nedokonalostí, ako sú komedóny (čierne bodky), rôzne druhy vyrážok a v závažnejšom prípade až akné. Môžeme teda hovoriť aj o takzvanej aknóznej pleti. Tento podtyp sa najčastejšie týka osôb s mastným alebo zmiešaným typom pleti.

Zvýšený predpoklad k rozvoju spomínaných kožných nedokonalostí je totiž úzko spätý s vyššou produkciou mazu, teda väčším premasťovaním pleti. Mastná alebo zmiešaná pleť sa ťažšie udržujú čisté, viac sa premasťujú, čo následne môže viesť k upchávaniu pórov a vzniku zapálených vyrážok. Takúto pleť následne označujeme za problematickú alebo aknóznu.

Vo všeobecnosti možno pozorovať na problematickej pleti tieto znaky:

  • má hrubšiu a nejednotnú štruktúru,

  • póry sú viditeľne rozšírené, a to hlavne v T-zóne,
  • na pleti sa tvoria čierne bodky, vyrážky, akné, a to neraz nielen na čele, brade a lícach, ale aj na krku, dekolte alebo chrbte,
  • pleť zvykne byť viac premastená, môže sa rýchlo lesknúť v T-zóne,
  • jej farebný tón je nejednotný. 

Odporúčame: ​VIDEO: Jednoduchá masáž tváre 3D rollerom na uvoľnenie stuhnutých svalov

Aké ťažkosti môžu trápiť problematickú a aknóznu pleť?

Už čierne bodky, vyrážky alebo akné predstavujú problém sám o sebe. Avšak, v niektorých prípadoch môžu problematickú pleť trápiť ešte väčšie ťažkosti. Takáto pleť je náchylná aj k tvorbe väčších zapálených ložísk, niekedy dokonca veľmi bolestivých. Výrazne zhoršený stav problematickej pleti dokonca môže byť potrebné konzultovať s dermatológom, ktorý odporučí potrebnú liečbu a ošetrenia. 

Ďalším možným problémom je výskyt jaziev po zahojených vyrážkach a akné, čo vedie k výrazne nerovnomernému povrchu pleti. Problematická je tiež aplikácia make-upu na takýto typ pleti. 

Príčiny problematickej pleti

Problematická alebo aknózna pleť sa často spája hlavne s obdobím puberty. Obdobie dospievania je typické výraznými hormonálnymi zmenami v organizme, ktoré okrem iného spôsobujú aj nadmernú činnosť mazových žliaz. U mnohých jedincov v tomto veku dochádza k zvýšenému premasťovaniu pleti, čo ide ruka v ruke so vznikom problematickej pleti. 

V mnohých prípadoch sa tieto hormonálne zmeny vekom stabilizujú, čo vedie k úprave stavu pleti. Avšak, problematická alebo aknózna pleť sa môže týkať aj dospelých osôb. I v tomto prípade môžu rolu zohrávať hormonálne zmeny (u žien napr. v tehotenstve alebo počas menštruácie), alebo aj hormonálna nerovnováha.

Neustála tvorba vyrážok v dospelom veku však môže súvisieť aj s inými príčinami, napríklad potravinovou alergiou, problémom s lymfatickým systémom, zápalom v tele. Rolu môže zohrávať genetická predispozícia či niektoré pravidelne užívané lieky. Možné príčiny vyrážok a akné je nutné konzultovať s odborníkom. 

Zásady starostlivosti o problematickú pleť

Starostlivosť o problematickú alebo aknóznu pleť je naozaj neľahká. Pri závažných stavoch dokonca ani tá najlepšia starostlivosť nemusí stačiť k dosiahnutiu dokonalého vzhľadu pleti. Avšak, správne nastavená starostlivosť dokáže neraz stav pleti ovplyvniť vo významnej miere. 

Problematická a aknózna pleť potrebuje v prvom rade dôkladné a hĺbkové čistenie, odstraňovanie odumretých kožných buniek, šetrné zbavovanie nadmerného mazu, ale aj hydratáciu a podporu regenerácie

Desatoro pre správnu starostlivosť o problematickú pleť:

  1. Na starostlivosť o problematickú a aknóznu pleť je v prvom rade nevyhnutné používať kozmetické prípravky priamo určené na ošetrovanie pleti so sklonom k nedokonalostiam a akné. Mali by byť nekomedogénne. Obsah alkoholu a ďalších výrazne vysušujúcich zložiek nie je vhodný, môžu stav pleti ešte zhoršovať. 
  2. Pleť dôkladne čistite ráno aj večer vhodným čistiacim prípravkom (gélom, penou) na problematickú alebo mastnú pleť. Nepoužívajte horúcu ani ľadovú vodu. Na osušenie použite čistý uteráčik určený len na tvár alebo papierovú vreckovku. 
  3. Po čistení pleť tonizujte. Voľte tonikum bez alkoholu na problematickú pleť so sťahujúcimi, protizápalovými, prípadne aj zmatňujúcimi účinkami. 
  4. Denný a nočný krém by mal byť ľahký bez vysokého podielu olejov. Mali by sa ľahko vstrebávať a neupchávať póry. Vhodné sú krémy s gélovou alebo ľahkou mliečnou konzistenciou.
  5. Pleť počas dňa chráňte aj krémom s SPF faktorom. 
  6. Pleti doprajte raz alebo dvakrát týždenne masku. Vhodné sú masky na problematickú a aknóznu pleť s čistiacimi, exfoliačnými alebo aj zmatňujúcimi vlastnosťami. Striedať ich možno s hydratačnými maskami. 
  7. Na odstraňovanie odumretých kožných buniek zvoľte vhodný peeling. Pri zapálených vyrážkach a akné sa mechanické peelingy s hrubšími zrniečkami skôr neodporúčajú. Vhodnejšie sú jemné enzymatické peelingy, tiež môže byť prospešné ošetrenie u profesionála pomocou chemického peelingu. 
  8. Extra starostlivosť môžete pleti dopriať aj pomocou pleťových sér. Na trhu možno nájsť séra pre problematickú a aknóznu pleť s protizápalovým, hojivým či exfoliačným účinkom. Tiež možno podľa potreby voliť séra so zosvetľujúcim účinkom na ošetrenie pleti s jazvami po akné. 
  9. Krycí krém by mal byť ľahký, nemal by zaťažovať pleť a upchávať póry. Vhodné sú nekomedogénne make-upy so stredným krytím bez obsahu olejov a zmatňujúcim účinkom. 
  10. Ak si neviete dať rady so svojou problematickou a aknóznou pleťou a jej stav sa nezlepšuje ani pri dostatočnej starostlivosti, neváhajte problém konzultovať s kožným lekárom alebo špecializovanou kozmetičkou. 

Odporúčame: Čo je pleťové tonikum? Zisti, prečo by sme ho nemali pri skin care vynechať!

Ktoré zložky v kozmetike pomôžu problematickej pleti?

Problematickej a aknóznej pleti môžu výrazne pomôcť viaceré látky, ktoré nájdeme v rôznych kozmetických produktoch, vrátane čistiacich alebo určených na starostlivosť o pleť. Vhodné sú protizápalové alebo antibakteriálne látky, tiež zložky, ktoré pomáhajú pleť zbavovať odumretých kožných buniek, ako aj nadmerného mazu. Ak máte problematickú alebo aknóznu pleť, poobzerať sa môžete po produktoch s týmito látkami:

  • kyselina salicylová – patrí k najlepším zložkám pre mastnú, problematickú a aknóznu pleť, minimalizuje nadmernú tvorbu kožného mazu, má antibakteriálny a protizápalový účinok, bojuje proti čiernym bodkám,
  • zinok – má protizápalový a antibakteriálny účinok, bojuje proti nadprodukciu mazových žliaz,
  • niacínamid – zjednocuje farebný tón pleti, pomáha pleť regenerovať a upokojovať, znižuje tvorbu mazu,
  • tea tree olej – má antiseptické a antimikrobiálne vlastnosti, podporuje liečbu vyrážok a akné,
  • hamamel – má tonizujúce, sťahujúce, antiseptické a protizápalové účinky, odstraňuje maz, nečistoty z pleti aj rozšírené póry, pridáva sa do pleťových masiek, vôd aj krémov,
  • AHA kyseliny – pleť jemne zbavujú odumretých kožných buniek, majú sťahujúci účinok, tiež zmenšujú rozšírené póry a znižujú prebytočný maz, sú vhodné aj pri jazvách po akné,
  • jojobový olej – má schopnosť normalizácie tvorby kožného mazu, podporuje regeneráciu pleti, pokožku hydratuje bez zaťaženia a upchávania pórov,
  • bentonitový íl – má antiseptický a protiplesňový účinok, pohlcuje nečistoty a kožný maz, pomáha pri rôznych kožných problémoch.

Čo škodí problematickej pleti?

Aktuálny stav problematickej alebo aknóznej pleti sa môže vplyvom rôznorodých vnútorných a vonkajších činiteľov výrazne meniť. V niektorých obdobiach môže takáto pleť spôsobovať menej ťažkostí a môže na pohľad vyzerať zdravšie, no tieto obdobia sa z rôznych príčin môžu rýchlo striedať s obdobiami s výrazným výskytom vyrážok a ďalších nedokonalostí na pleti. Stav problematickej alebo aknóznej pleti môžu zhoršovať aj tieto faktory:

  • nedostatočné čistenie pleti a nedostatočné odstraňovanie odumretých kožných buniek, 
  • nadmerné a nešetrné čistenie a vysušovanie pleti,
  • agresívny mechanický peeling, 
  • komedogénne kozmetické prípravky upchávajúce póry (vrátanie krycieho krému),
  • agresívne prípravky na čistenie pleti s vysokým pH,
  • chytanie tváre nečistými rukami a vytláčanie vyrážok,
  • špinavý uterák na tvár alebo špinavá posteľná bielizeň,
  • nadmerné slnenie, 
  • prašné prostredie,
  • nadmerný stres,
  • nedostatok spánku,
  • nevyvážená strava,
  • strava s vysokým obsahom cukrov,
  • nadmerná konzumácia mliečnych výrobkov,
  • fajčenie a alkohol.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Katarína Konečná 10.08.23 10:59

KK
karma
105.00

mala som v puberte veľké problémy s akné, nie je to nič príjemné

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 10.08.23 18:11

MM
karma
100.00

mňa celé roky trápi akné a to je už dlhá doba

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 17.08.23 21:40

karma
-1.00

Našťastie som akne nikdy nemala s to.msm už 56 rokov

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní