Miroslav Kováčik z ICONIC MIRRORS: Každé zrkadlo má svoj príbeh

Miroslav Kováčik z ICONIC MIRRORS: Každé zrkadlo má svoj príbeh

Prešiel mnohými profesiami, kým zistil, že tým pravým sú ručne vyrábané zrkadlá na mieru. Hoci sa ich výrobe venuje iba rok, za ten čas si jeho zrkadlá našli množstvo spokojných zákazníkov. Pri výrobe nových kúskov sa spolieha nielen na svoje získané skúsenosti, ale často aj na intuíciu. Aj o tom sme sa porozprávali s Miroslavom Kováčikom, ktorý sa telom aj dušou venuje výrobe originálnych zrkadiel značky ICONIC MIRRORS.

Čo vás doviedlo k výrobe zrkadiel? Čím sú pre vás jedinečné?

K výrobe zrkadiel ma doviedol v prvom rade neúspech v mnohých mojich začiatočných projektoch. Potom to bola trpezlivosť, vynaliezavosť a veľké chcenie vytvoriť produkt, ktorý bude mať úspech. Produkt, ktorý bude jedinečný svojimi detailmi a pri ktorom využijem všetky svoje doterajšie skúsenosti zozbierané z rôznych odvetví. Bola to dlhá cesta v hľadaní seba samého. Ručne vyrábané zrkadlá som začal rozbiehať v čase, keď som mal na účte takmer nulu, prišiel som o priateľku a mal aj autonehodu. Predalo sa prvé zrkadlo a malo úspech. Zrkadlám sa naplno venujem približne rok a zaberajú všetok môj čas. Možno aj vďaka tomu som ich posunul na úplne iný level. Každé zrkadlo, ktoré je v portfóliu, má svoj príbeh. Mojou víziou je aj naďalej viesť úspešnú značku ručne vyrábaných zrkadiel ICONIC.

Odporúčame: Zrkadlá v domácnosti: Poznáš tieto základné pravidlá ich umiestnenia?

drevené zrkadlá Iconic Mirrors

Zdroj: ICONIC MIRRORS

   

Čo odlišuje vaše zrkadlá od konkurencie?

Sú to napríklad nekonečné možnosti prispôsobenia zrkadla na mieru. Minimalistické orámovanie dokážem vytvoriť z dreva alebo kovu v akomkoľvek tvare, farbe a rozmere. Každému zákazníkovi sa rád naplno „odovzdám“ a snažím sa, aby bol s výsledkom prevedenia spokojný. Rád posúvam hranice zrkadiel na novú úroveň. Cit pre detail a ručná práca sú ďalšie z aspektov, ktoré  možno vidieť na každom zrkadle. Mojim cieľom je dosiahnuť vždy to, aby sa práve zrkadlo ICONIC v interiéri stalo stredobodom pozornosti a bolo dominantou každého priestoru s pridanou hodnotou.

Prichádzajú klienti v rámci zákaziek s konkrétnou predstavou, ktorú už nemenia alebo si od vás radšej nechajú poradiť? Prípadne si nechajú zrkadlo celé navrhnúť?

Myslím, že je to tak 50 na 50. Inšpirácií je už na internete veľa a každý zákazník už má svoju predstavu o zrkadle. Ja sa dám nahovoriť asi na všetko. S klientom následne dohodnem detaily a pustím sa do výroby.

zrkadlá Iconic Mirrors

Zdroj: ICONIC MIRRORS

Trendom dnešnej doby sú machové doplnky, ktoré zdobia nielen vaše zrkadlá, ale aj hodiny. V čom je mach, ako doplnok, unikátny a prečo je tak vyhľadávaný?

V súčasnosti trávi človek približne 90 % času v umelo vytvorenom prostredí bez prítomnosti zelene. Príroda predstavuje pre ľudí prirodzené prostredie a myslím, že aj preto sú machové steny a doplnky tak vyhľadávané. Tvoria akýsi prvok prírody v interiéri. Stabilizované rastliny a machy sú jedinečným doplnkom, sú bezúdržbové a vedia veľmi pekne oživiť priestor. To je aj hlavným dôvodom voľby tohto doplnku v interiéri. Každopádne, je potrebné vedieť takýto doplnok vhodne zakomponovať a spoľahnúť sa na správneho výrobcu. Nie úplne každý interiér sa hodí pre tento doplnok a nie každý výrobca vie ponúknuť produkt v slušnej kvalite. Za posledné roky, čo sa týka machov, som toho videl dosť. Ich samotné lepenie a kvalita je veľmi odlišná u rôznych výrobcov.

Vyžaduje si mach špeciálnu starostlivosť? Môže časom zmeniť svoju farbu a vysychať?

Mach si nevyžaduje špeciálnu starostlivosť. Pre udržanie farby a jeho štruktúry je dôležité, aby sa už stabilizovaný mach nepolieval a nerosil vodou. Nie je ani vhodné ho vystavovať dlhodobo priamemu slnečnému žiareniu. Vlhkosť v interiéri by mala byť v rozsahu od 40 % – 60 %. Nedodržanie týchto podmienok môže mať za následok zníženie jeho životnosti. Pri dodržaní podmienok vydrží v perfektnom stave a udrží si stálosť farby aj 10 rokov.

Pozri aj: Umenie z machu - táto trendy bytová dekorácia očarí aj teba!

Machové zrkadlá Iconic Mirrors

Zdroj: ICONIC MIRRORS

Aký typ zrkadla preferujú v súčasnej dobe zákazníci najčastejšie? Čo je horúcim trendom a čo, naopak, ešte len čaká na svoju ,,príležitosť?“

Za horúci trend považujem okrúhle zrkadlá akejkoľvek farby. Najčastejšie však zákazníci preferujú najmä čierne zrkadlo. Okrúhle zrkadlo je skrátka dokonalý tvar, ktorý ponúka nadčasový a nestarnúci dizajn. Minimalistické orámovanie ho povznáša na vyššiu úroveň a zrkadlo je dominantou priestoru. Na svoju príležitosť čakajú podľa mňa odvážne dizajnové ponuky zrkadiel a ich kustomizované riešenia na mieru. Medzi také patria napríklad poloblúkové zrkadlá, zrkadlá s organickými tvarmi a nadrozmerné zrkadlá v rámoch v kombinácii s LED svietením pre vytvorenie príjemnej atmosféry v interiéri. Sám v blízkej dobe ponúknem zákazníkom aj pár odvážnych návrhov zrkadiel. Práve pri nich sa budem snažiť využiť svoje doterajšie skúsenosti.

Koľko zhruba trvá proces výroby zrkadla či iných interiérových doplnkov, od výroby až po jeho samotnú inštaláciu?

Vždy záleží od náročnosti produktu, ale trvá približne 2 – 3 týždne, kým klient dostane svoje zrkadlo na mieru. Sú však aj prípady, kedy zákazník dostane svoje zrkadlo na mieru na druhý alebo tretí deň.

kovové zrkadlá Iconic Mirrors

Zdroj: ICONIC MIRRORS

Aké materiály pri výrobe používate a preferujete?

Na výrobu používam drevo. Drevo dokážem upraviť aj do prevedenia, v ktorom môže pôsobiť úplne ako kov. Ohýbaním dreva vytvorím taktiež akékoľvek tvary. V súčasnosti ale začínam vyrábať už aj kovové prevedenia, s ktorými posuniem hranice v rôznych ďalších dizajnových prevedeniach zrkadiel.

Aká bola doposiaľ najnetradičnejšia zákazka, ktorá vám dala ,,zabrať“?

Mal som zákazky, kedy som sa obrazne ,,hodil z útesu“ a počas pádu som si musel skonštruovať padák. Mal som napríklad vyrobiť okrúhlu zrkadlovú skrinku. Na začiatku som nemal tušenie, ako ju vyrobím. Spoliehal som sa len na svoju intuíciu a veril som, že prídem na spôsob, ako na to. S veľmi skromným vybavením, v tom čase malej dielne, nasledovalo množstvo pokusov. Našťastie, každú zo zákaziek sa mi podarilo úspešne dokončiť, a to s veľkou spokojnosťou klienta. Aj takto vzniklo viac nových produktov v portfóliu ICONIC. Vďaka perfektným zákazníkom, ktorí na mňa natrafili so svojou požiadavkou a ľuďom, ktorých mám okolo seba a pomáhajú mi vo výrobe.

Viac informácií o unikátnych zrkadlách ICONIC MIRRORS alebo o vysnívanom zrkadle na mieru nájdete na www.zrkadlaiconic.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Katarína Konečná 29.04.21 14:17

KK
karma
105.00

páčia sa mi tie zrkadlá v zelenom machu, určite by som si vybrala

  • 1
Odpovedať

Simona Paľovčíková 29.04.21 15:04

karma
-1.00

Tieto machové zrkadlá sú v súčastnosti veľmi moderné a oživia každý priestor. :-)

  • 1
Odpovedať

Mária Reibergerová 29.04.21 14:41

MR
karma
104.00

zaujímavé, už aj tu sa to posunulo

  • 2
Odpovedať

Mária Maxianová 29.04.21 18:28

MM
karma
100.00

krásne, najmä tie v machu, možno "zainvestujem"

  • 2
Odpovedať

Simona Paľovčíková 01.05.21 22:36

karma
-1.00

Je to investícia, ktorá sa vyplatí. :-)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 30.04.21 17:37

ĽŠ
karma
100.00

Krásne; skutočný šikovný mladý muž!

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 30.04.21 21:27

ZS
karma
100.00

Krásne

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní