DIY čistiaci prípravok na ovocie a zeleninu – stačia ti naň 3 suroviny!

DIY čistiaci prípravok na ovocie a zeleninu – stačia ti naň 3 suroviny!

Dôkladné umývanie ovocia a zeleniny pred ich použitím je dôležité z mnohých dôvodov, ktoré súvisia so zdravím a bezpečnosťou. V prvom rade je umývanie dôležité kvôli pesticídom. Ovocie a zelenina môžu byť postriekané pesticídmi, aby sa zabránilo škodcom a chorobám počas ich pestovania. Umývanie môže pomôcť znížiť prítomnosť týchto chemikálií, aj keď nie všetky typy pesticídov sú ľahko odstrániteľné vodou.

Okrem toho sa dôslednou hygienou taktiež znižuje riziko kontaminácie. Ovocie a zelenina môžu byť kontaminované baktériami, vírusmi alebo inými patogénmi, ktoré sa môžu dostať na potraviny v dôsledku kontaktu so zemou, vodou alebo cez ruky a nástroje používané pri zbere a spracovaní. Umývaním sa tiež zbavujeme rôznych iných nečistôt, drobného hmyzu, ako aj aplikovaných voskových povlakov. 

Pre dôkladné očistenie ovocia a zeleniny je pritom vítané aj použitie špeciálne čistiaceho prostriedku. Dnes sú už takéto čistiace prípravky na ovocie a zeleninu bežne dostupné. No doma si tiež môžete vyrobiť vlastného prírodného pomocníka na čistenie ovocných a zeleninových plodov. Ako na to? Postačia vám tri suroviny, ktoré pravdepodobne nájdete aj doma!

Odporúčame: ​DIY čistiaci dezinfekčný prostriedok s vôňou pomaranča a čajovníka

Na domáci čistiaci prostriedok na ovocie a zeleninu potrebujeme:

  • 125 ml jablčného octu
  • 125 ml citrónovej šťavy
  • 125 ml vody

Príprava a použitie DIY prostriedku na umývanie ovocia a zeleniny

Príprava domáceho čistiaceho pomocníka na dôkladné umytie ovocia a zeleniny je jednoduchá a stačí vám na to pár chvíľ. Pripravíme si dostatočne veľkú nádobku s rozprašovačom, do ktorej nalejeme jablčný ocot, taktiež citrónovú šťavu a nakoniec aj vodu. Uzavrieme a dobre pretrepeme, aby sa ingrediencie premiešali.

Prípravok používame tak, že ho v hrubej vrstve nastriekame priamo na ovocné a zeleninové plody. Po chvíľke ich ešte opláchneme pod tečúcou vodou a môžeme ďalej používať podľa potreby. 

Čistič skladujeme v chladničke, ideálne maximálne 1 týždeň. Potom je vhodné si pripraviť nový. 

- Anketa

POUŽÍVATE NA UMÝVANIE OVOCIA A ZELENINY AJ NEJAKÝ ČISTIACI PRÍPRAVOK?

Odpovedalo 15 ľudí  

Áno, mám prostriedok špeciálne určený na umývanie ovocia a zeleniny.
47%
Áno, vyrábam si vlastný čistič na ovocie a zeleninu.
20%
Nie, ovocie a zeleninu umývam iba vodou.
13%
Nie, ovocie a zeleninu väčšinou ani neumývam.
20%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní