Vo väčšine domácností je zaužívané, že sa raz alebo dvakrát týždenne, poprípade aj viackrát pri mnohočlennej rodine, kupuje celý chlieb. Takto sa viac-menej dokážete vyhnúť každodennej návšteve hypermarketu alebo lokálneho obchodu. Je to riešenie, ale niekedy je toto riešenie na úkor čerstvosti a hlavne na úkor samotného pečiva. Niekedy sa totižto stane, že to s množstvom neodhadneme, preto niekedy chlieb stvrdne a nám neostáva nič iné, ako sa s ním rozlúčiť.
Vo väčšine prípadov vsádzame na chlieb, ktorý si môžeme v obchode nakrájať – skvelé riešenie hlavne pre puntičkárov, ale aj pre pohodlných ľudí, ktorí sa s krájaním presných krajcov nemajú čas zapodievať. Nehovoriac o tom, že obchody okrem chleba ponúkajú aj sendviče, ktoré sú tiež skvelou alternatívou. Myslíte si, že je skvelý nápad nakúpiť všetko naraz a urobiť nákup na celý týždeň, ale po dvoch dňoch vám chlieb už nechce nik konzumovať, pretože už nemá svoju čerstvosť ako v prvý deň. Tak ako teda udržať chlieb dlhšie čerstvý?
Pozri aj: Mandľové kamene: Príčina zápachu z úst, o ktorej vie len málokto!
Mrazenie ako najlepší spôsob?
Áno, mrazenie potravín sa zdá ako najlepší spôsob, vďaka ktorému môžete bez obáv urobiť veľký nákup. Chlieb stačí zabaliť do vrecúška a zamraziť. A ak vám dôjde pečivo, stačí ho len vybrať, rozmraziť a vy máte hneď skoro čerstvé pečivo na stole.
Bude ťa zaujímať
Pomôže aj zeler, jablko alebo cukor
Pri skladovaní chleba máme tiež svoj zaužívaný spôsob. Niektorí využívajú triky našich starých mám a chlieb balia do bavlnenej utierky a iní nedajú dopustiť na chlebník. Ak aj vy používate chlebník, tak doň vložte okrem chleba aj 3 kocky cukru. Cukor bude pohlcovať vlhkosť a vám chlieb tak rýchlo nestvrdne.
V tomto prípade si dokonca pomôžete aj jablkom alebo zelerom. Jablko stačí prerezať na polovicu a vložiť do chlebníka. Čo sa týka zeleru, tak jeho stonku vložte priamo do vrecúška ku chlebu. Zeler tak pomôže predĺžiť čerstvosť chlebíka.
Ak sa chcete vyhnúť prekvapeniu v podobe plesní, tak do chlebníka alebo priamo do vrecúška ku chlebu vložte pár kúskov surového zemiaka.
Poznáte ďalšie triky alebo máte nejaké overené, ktoré vám pomáhajú predĺžiť čerstvosť chleba?