6 bežných potravín bez dátumu spotreby: Vieš, ktoré to sú?

6 bežných potravín bez dátumu spotreby: Vieš, ktoré to sú?

Každá potravina má stanovený dátum spotreby, do ktorého výrobca garantuje, že je výrobok vhodný na konzumáciu a zdraviu nezávadný. Po tomto dátume je konzumácia daných potravín trošku riskantná. V tom najlepšom prípade sa vám nestane nič alebo sa u vás prejavia „len“ žalúdočné problémy v podobe riedkej stolice, no v tom horšom sa môžete ocitnúť až v nemocnici s vážnejšou diagnózou.

Na druhej strane tu sú však „večné potraviny,“ ktoré je možné konzumovať aj po rokoch. Teda potraviny, ktoré nemajú dátum spotreby. Pri ich konzumácii po mesiacoch či rokoch sa nemusíte obávať, že vám uškodia. Teda za predpokladu, že ste ich po celú dobu skladovali správne a chránili pred vonkajšími vplyvmi. Ktoré potraviny teda nemajú dátum spotreby? Vedeli ste to o nich?

Odporúčame: Potraviny, ktoré by sa pred varením nemali umývať: Umývaš ich?

MED

Údajne v roku 2015 archeológovia počas vykopávok v Egypte našli 3 000 rokov starý med, ktorý bol dokonale jedlý a stále chutný. Verili by ste tomu? 3000 rokov?! Je to neuveriteľné, ale med v skutočnosti vydrží roky. Je to vďaka jeho zloženiu – málo vody a veľa cukru. V mede sa tiež nachádza zložka, ktorá reaguje s cukrom a vytvára tak kyslé prostredie, ktoré je nehostinné pre baktérie. Rovnako pri reakcii s glukózou sa vytvára peroxid vodíka, ktorý má dezinfekčné účinky, vďaka čomu je med chránený pred množstvom mikroorganizmov.

Dôležité je v tomto prípade vedieť, aký med doma máte – či je čistý alebo nie. Čistý med, samozrejme, vydrží dlhšie než ten „pančovaný“.

HORKÁ ČOKOLÁDA

Nech sa ozve ten, komu čokoláda v skrinke vydrží dlhšie než len pár dní. Málokto sa nájde, no ak máte v zásobe horkú čokoládu, ktorú ste nakúpili v akcii, tak sa o ňu obávať nemusíte. Aj keď výrobcovia uvádzajú dátum spotreby, v skutočnosti kvalitná horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa vydrží dva alebo viac rokov. Aj keď po čase môže tuk vystúpiť na povrch, čo vyzerá ako pleseň, obávať sa toho nemusíte – môžete ju pokojne skonzumovať alebo použiť pri pečení. Ak ju budete skladovať pri konštantnej teplote, vydrží naozaj dlho.

BIELA RYŽA

Podľa všetkého, keď bielu ryžu budete skladovať správne, vydrží aj 30 rokov. Aké je teda to správne skladovanie? Údajne by sa mala skladovať v krabici alebo nádobe bez prístupu kyslíka a pri konštantnej teplote 3 °C. V prípade hnedej ryže to tak neplatí, tá má kratšiu trvanlivosť.

Pozri aj: Zdravá desiata do práce či školy – 10 tipov, ktoré si zamiluješ

SOĽ A CUKOR

Mnohé potraviny, ktoré majú dlhšiu trvanlivosť zväčša obsahujú pomerne veľké množstvo cukru alebo soli. Aj tieto 2 ingrediencie majú samé osebe dlhú trvanlivosť v prípade, že sa skladujú v nádobe bez prístupu vzduchu. Ich trvanlivosť je v podstate nekonečná.

Neplatí to však v prípade soli, ktorá je obohatená o jód (čo mnohé soli dostupné u nás sú). Ten znižuje trvanlivosť soli na 5 rokov.

BIELY OCOT

Zamyslíte sa, kedy naposledy ste kupovali biely ocot. V niektorých domácnostiach nejde o často využívanú ingredienciu, preto môže byť ťažké spomenúť si, kedy sme ho priniesli z obchodu. Vlastne sa zamýšľať ani nemusíte. Biely ocot, v porovnaní s inými druhmi, si dokáže uchovať chuť aj farbu v prípade, že ho skladujete na tmavom a chladnom mieste. Ak naň nepôsobí slnečné žiarenie a nie je vystavovaný výrazným teplotným zmenám, vydrží naozaj dlho.

Inšpiruj sa: Monstera adansonii – drobnejšia príbuzná monstery, ktorá si vás získa


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 10.10.22 05:58

karma
-1.00

Rada som si prečítala ten med ma prekvapil to som nevedela

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní