Poznáš primulky? Poslúžia ti nielen na okrasu, ale aj pre zdravie!

Poznáš primulky? Poslúžia ti nielen na okrasu, ale aj pre zdravie!

Už len samotné slovo vzbudzuje niečo milé, dobré, pozitívne, čo poviete? A presne také primulky aj sú. Pýtate sa, o čom to vlastne hovoríme? Čo to tie primulky sú? Nebudeme vás napínať – ide o mimoriadne sympatické rastlinky, ktoré vedia byť navyše aj zdatným lekárom. No dobre, možno skôr psychológom. Ako je to možné? To vám prezradíme v najbližších riadkoch.

Svojich päť minút slávy zažívajú na jar i v lete

Primulka (Primula, zo slova primus = prvý) sa síce považuje za „prvú lastovičku, ktorá robí jar“, ale my sa na ňu rady pozrieme aj teraz, keď už je leto, hoci zatiaľ neoficiálne, v plnom prúde. Niektoré primulky totiž kvitnú už na jar, iné až v lete. Táto, pôvodom čínska rastlinka je na našom území zákonom chránená, preto lepšie, než ju bezhlavo trhať na lúkach, je vypestovať si ju po zakúpení v záhradníctve. S primulkami sa stretneme v mnohých podobách a farebných škálach – od bielej, cez žltú a oranžovú, až po výrazne červenú a modrú.

Prečítaj si: Borák lekársky: Pozri, akú liečivú silu skrývajú jeho modré kvety!

ako sa pestujú primulky

Zdroj: Shutterstock®

Primuliek je viac, ako päťsto

Väčšina druhov primuliek je prudko vlhkomilná (preto obľubujú umiestnenie napríklad pri záhradných jazierkach) a môžu sa vytiahnuť aj do polmetrovej výšky. Za zmienku stojí, že skupina primuliek zahŕňa okolo 500 druhov rastliniek, čo je naozaj neuveriteľné množstvo. Do skupiny primuliek patrí aj známa a obľúbená prvosienka jarná. Rozhodne si teda máte z čoho vyberať!

Ako sme už načrtli, ideálne bude, ak sa primulky stanú súčasťou vašej záhradky a vášho záhonu po tom, čo si ich zakúpite v záhradníctve, nakoľko tie, kupované v bežných obchodoch, pochádzajú zo skleníkov, čo výrazne znižuje ich hodnotu – konkrétne odolnosť voči nižším teplotám. Vtedy treba primulky radšej na noc prenášať zvonku dovnútra, aby im pomerne nízke nočné teploty zbytočne neuškodili.

jedlé kvety

Zdroj: Shutterstock®

Svetlo áno, priame slnko nie

Je len na vás, či si primulky zasadíte do záhrady alebo do kvetináča (pokojne aj na okno), ale myslite na to, že hoci majú rady svetlo, neznášajú priame slnko. V horúcich letných dňoch preto primulky radšej premiestnite do chladnejšej miestnosti alebo na tienisté miesto. Zaujímavosťou je, že kvety aj listy primuliek výborne chutia, preto si nimi pokojne ozvláštnite bežné šaláty!

 

Avšak opatrne - nie všetky primulky sú jedlé, preto si vždy vopred overte, či nevlastníte jedovatý druh tejto skupiny rastlín. Konzumovať sa môže napríklad prvosienka jarná, ale aj mnohé iné primulky. Toto sú najvýraznejšie schopnosti primuliek, ktoré vám výborne poslúžia:

  • vylepšujú náladu
  • upokojujú myseľ
  • skvalitňujú spánok

Odporúčame: Aké sú skutočné účinky ananásu na ľudské telo? Budeš zízať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Katarína Konečná 13.06.18 06:55

KK
karma
105.00

každú jar ich musím mať doma, sú pre mňa po zime takým pohladením duše

  • 1
Odpovedať

Natália Lobodášová 13.06.18 08:15

NL
karma
105.00

Na jar ich mám vždy, pripomínajú mi Veľkú noc :-)

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 13.06.18 17:31

ĽŠ
karma
100.00

Primulky pestujem, že slúžia i pre zdravie som však netušila, vďaka!

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 13.06.18 19:15

MM
karma
100.00

primulky mám veľmi rada, každú jar si nejaké kúpim a vysadím na balkón, neskôr nájdu svoje miesto v záhrade alebo pred bytovým domom

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 14.06.18 11:59

DB
karma
117.00

Krásne jarné kvietky, veľmi sa mi páčia...

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 14.06.18 20:39

karma
108.00

Krásne kvietky!

  • 1
Odpovedať

Ľudka Uličná 22.06.18 17:49

ĽU
karma
100.00

krásne kvietky

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní