Umývačka riadu a jej používanie – nerobíš náhodou tieto chyby? Takto ju (ne)vedomky ničíš!

Umývačka riadu a jej používanie – nerobíš náhodou tieto chyby? Takto ju (ne)vedomky ničíš!

Na našom Facebooku KAMzaKRASOU.sk sme sa vás pýtali, aký je váš najobľúbenejší a podľa vás aj najdokonalejší kuchynský spotrebič, bez ktorého sa nezaobídete. Nebolo žiadnym prekvapením, že na plnej čiare vyhrala umývačka riadu. A my nemôžeme nesúhlasiť!

Je to totižto ten najlepší pomocník, ktorý dokáže spraviť špinavú prácu za nás. Dokonca odborníci dodávajú, že umývanie riadu v umývačke riadu je ekologickejšie ako jeho ručné umývanie. Umývačka totižto spotrebuje oveľa menšie množstvo vody. A to nám v konečnom dôsledku šetrí financie.

No nie je všetko také ružové ako sa zdá! Aj keď je to skvelý pomocník, nie všetko je možné v umývačke umývať. Dokonca ju aj my (ne)vedomky ničíme.

Čo nepatrí do umývačky riadu

  • Nože: Áno, naozaj! Nože sa môžu mierne otupiť.
  • Niektoré plasty: Plasty, ktoré nie sú označené ako „vhodné do umývačky riadu", sa môžu pri vysokých teplotách v umývačke ľahko roztaviť alebo zdeformovať.
  • Liatinový riad a panvice s nepriľnavým povrchom: V oboch prípadoch môže extrémne teplo a intenzívny cyklus umývania v umývačke riadu, ako aj umývací prostriedok, odstrániť povlak z liatinových hrncov alebo panvíc s nepriľnavým povrchom, čím sa zníži ich účinnosť.
  • Medený alebo mosadzný kuchynský riad: Rovnako by sa mohol poškodiť vplyvom veľkého tepla a čistiacich prostriedkov.

A ako prispievame k rýchlejšiemu ničeniu umývačky riadu? Ak chcete, aby vám slúžila dlhé roky, tomuto by ste sa mali vyhnúť!

Pozri aj: Poznáš rôzne druhy Aloe? Ktoré skrášlia tvoj dom a ktoré sú liečivé?

1. Prepĺňanie umývačky riadu

Keď ju už ideme pustiť, tak do nej napcháme všetko, čo sa len dá. A vôbec nevadí, že tam toho dáme viacej len preto, aby sme využili každý jeden priestor / priehradku naplno. Avšak, to je jedna z najčastejších chýb, ktorých sa dopúšťame.

Prečo je však preplnenie umývačky riadu problémom? Ak umývačku naplníte až po okraj, nebude umývať tak efektívne, ako keby ste medzi jednotlivými kusmi riadu nechali viac miesta. Vo výsledku tak umývačka riadu nebude pri umývaní špinavých nádob, príborov, hrncov či tanierov taká efektívna.

Prekvapiť vás môže špinavý riad aj napriek tomu, že ste umývačku riadu pustili na dlhší program, ktorý je určený na dôkladné umývanie. Riad navyše môže aj nepríjemne zapáchať.

2. Do umývačky riadu dávame extra špinavý riad

Možno ste si práve povedali, že umývačka riadu je na to, aby riad umyla a nie na to, aby ste do nej dávali čistý riad, ktorý ste vopred umyli v rukách. Avšak vedzte, že umývačka riadu nie je odpadkový kôš ani drvič odpadu.

Preto, ak vám v hrncoch alebo na tanieroch zostali zvyšky jedla, tie najskôr zoškrabte. Ak to neurobíte, umývačku nakoniec len upcháte (kúskami jedla) a po skončení cyklu z nej napokon vytiahnete špinavý riad.

3. Nedostatočné umývanie umývačky riadu

„Myčka na riad" a treba ju umývať? Veď sa umyje sama pri spustenom cykle, nie? Koľká irónia, no nie je to tak.

Málokto sa zameriava aj na čistenie tých častí, ktoré nie sú úplne viditeľné. Zväčša len mnohí poutierame dvierka, poprípade pozrieme na filter, ale svoju pozornosť nevenujeme aj iným častiam umývačky riadu, ktoré vykonávajú najviac práce.

Málokto to vie, ale väčšina čistenia umývačky riadu v skutočnosti spočíva vo výmene alebo čistení filtrov a pohyblivých častí, ako sú napríklad ramená kruhového rozprašovača. Po správnosti by ste mali ramena vybrať (mali by byť odnímateľné) a prepláchnuť pod prúdom vody. Odporúča sa rovnako ich vyčistiť saponátom na riad.

Osvojte si tipy, ako bojovať so zapáchajúcou umývačkou riadu:

Vyskúšajte 5 trikov ako nadobro odstrániť zápach z umývačky riadu

4. Nesprávne ukladanie príborov

Máte v umývačke riadu košíček na príbor? Ako tam príbor ukladáte – smerom nahor alebo nadol? O správnosti ukladania príboru do umývačky riadu sa vedú vášnivé diskusie. Ako to je teda správne?

Odborníci odporúčajú všetok príbor do košíčka ukladať smerom nadol – to znamená, že napríklad ostré hrany vidličky by mali smerovať nadol. A to z jedného praktického dôvodu – takto predídete poraneniu.

Nielen to, ale umiestnením špicatého konca nadol zabezpečíte aj to, že špinavší koniec príboru bude bližšie k prúdu vody, čím umývačka riadu získa väčšiu šancu na uvoľnenie potravín, a teda aj lepšie umytie.

5. Neotvorenie dvierok po skončení cyklu

Mnohí z nás nechávajú dvierka na umývačke riadu zatvorené aj dlho po skončení cyklu. Vlastne, mnohí ich otvoria až vtedy, keď idu riad vyložiť a odložiť. A to je chyba! Veľká chyba!

Totižto tým, že dvierka po skončení cyklu neotvoríte, dochádza k hromadeniu nadmernej vlhkosti vo vnútri umývačky riadu.

V prípade, že je umývačka riadu naložená špinavým riadom, je vhodné nechať dvierka zatvorené, aby sa z „myčky“ nešíril zápach. Avšak, po skončení cyklu je najlepšie dvierka otvoriť a nechať otvorené, aby sa spotrebič vyvetral a vysušil. Predídete tak prípadnému vzniku plesní.

6. Nadmerné používanie režimu „EKO“

Keďže myslíme na naše životné prostredie i peňaženky, často volíme režim EKO, ktorý šetrí vodu a energie. Všetci tvrdia, že tento režim je pri umývačke riadu najlepší. Ale, nie vždy to platí.

Hoci tieto cykly šetria energiu tým, že pracujú pri nižších teplotách, ich časté používanie  možne byť z dlhodobého hľadiska škodlivé.

Voda pri týchto režimoch totižto nie je dostatočne horúca na to, aby rozpustila používané tablety do umývačky riadu alebo iné tekuté prípravky. Čistiace prostriedky sa tak môžu v umývačke riadu hromadiť a časom ju aj poškodiť.

Aby ste tomu predišli, odporúča z času na čas spustiť akýkoľvek režim vysokej teploty, aby sa umývačka riadne dezinfikovala a aby ste zabezpečili rozpustenie všetkých nahromadených mydiel.

7. Nesprávne uloženie riadu v umývačke riadu

Nie je vhodné umývačku riadu prepĺňať. Avšak, treba si posvietiť aj na to, ako ten riad do nej ukladáte. Koľkokrát sa vám už stalo, že sa vám zasekla dýza a riad nebol po skončení programu čistý?

Zaseknutá dýza v dôsledku nesprávne uloženého riadu je pomerne bežným problémom. Preto sa pred zapnutím umývačky riadu uistíte, že sa dýza bude počas cyklu otáčať.  Jednoducho ňou pootočte a v prípade, že sa o niečo zasekne, tak riad preukladajte.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní