Zemiakový alebo kukuričný škrob: Ktorý je vhodný na varenie a ktorý na pečenie?

Zemiakový alebo kukuričný škrob: Ktorý je vhodný na varenie a ktorý na pečenie?
  • 16.04.2022
  • Lenka Biba Slovak

Nielen sviatky a výnimočné dni sú určené na to, aby sme pre svojich najbližších pripravili chutné a zdravé dobroty. Aj keď počas pracovných dní možno netrávime v kuchyni príliš veľa času, vždy je dobré vedieť, ktoré prísady sú do varenia a pečenia najvhodnejšie. Nepochybujeme, že ste sa pri príprave jedál už určite stretli s použitím zemiakového alebo kukuričného škrobu. Viete však, ktorý je vhodnejší na varenie a ktorý na pečenie? Aké je ich zloženie? Prečo sú v receptoch také obľúbené? Prinášame vám všetky dôležité informácie, o ktorých ste možno predtým netušili.

Odporúčame: Recept na fašírky pečené v rúre – žiaden olej ani vysmážanie!

škrob

Zdroj: Shutterstock®

Zemiakový škrob

Zemiakový škrob je azda najznámejší a najčastejšie používaný škrob v kuchyni. Siahame po ňom najmä pri príprave koláčov, zákuskov, drobného pečiva a môžeme ho použiť aj na zahustenie omáčok, prívarkov alebo polievok. Má jemnú chuť a zahusťuje, takže omáčka alebo polievka zostane číra. Na rozdiel od múky zemiakový škrob neobsahuje lepok, a preto je vhodný pre celiatikov.

Zemiakový škrob sa získava chemickým procesom. 80 % z neho tvoria sacharidy, zvyšok sú tuky a bielkoviny. Zemiaky sa rozdrvia na kašu a následne sa premývajú vodou. Týmto procesom sa získava škrobové mlieko, ktoré sa ďalej postupne odstreďuje. Výsledkom je veľmi jemný biely prášok, ktorý poznáme už ako výsledný produkt.

Kukuričný škrob

Kukuričný škrob je alternatívou k zemiakovému škrobu. Neobsahuje žiadne bielkoviny, je zložený iba zo sacharidov, a preto sa považuje za bezlepkový. Kukuričný škrob je taktiež aj vegánsky. Niektorí vegáni dokonca kukuričný škrob spolu s vodou využívajú ako náhradu vajíčok pri varení a pečení. Pre dosiahnutie rovnakej konzistencie ako má vajce, stačí skombinovať jednu polievkovú lyžicu kukuričného škrobu s tromi polievkovými lyžicami teplej vody.

Vyrába sa z kukurice podobným spôsobom ako zemiakový škrob. Extrahuje sa škrobová časť, ktorá sa necháva vysušiť. Vytvorí sa tak hustý prášok, ktorý má žltý odtieň.

Pozri aj: Počuli ste o paracetamolovej výzve? Jej účinky môžu pripraviť deti a mladých ľudí o život!

kukuričný škrob

Zdroj: Shutterstock®

Ako správne použiť zemiakový a kukuričný škrob?

V obidvoch prípadoch je veľkou výhodou, že škroby nemajú špecifickú chuť. Vďaka tomu sa môžu pri varení alebo pečení pridať v podstate do čohokoľvek. V konečnom dôsledku totiž ovplyvňujú predovšetkým konzistenciu, nie chuť jedla.

Zemiakový škrob sa často používa na zahusťovanie napríklad prívarkov, polievok alebo omáčok. Veľkou výhodou je to, že neobsahuje veľa kalórií a jedlá pri použití zemiakového škrobu nezostávajú mútne. Veľmi často sa objavuje v receptoch napríklad aj ázijskej kuchyne. Môže sa pridávať aj pri príprave halušiek alebo iného podobného zemiakového cesta. Je vhodný taktiež aj do ovocných koláčov.

Kukuričný škrob je v porovnaní s múkou diétnejší a má rôzne využitie. Kukuričný škrob sa viac využíva pri pečení. Môže sa pridať do cesta, kedy buď čiastočne alebo úplne nahradzuje bielu múku. Kukuričný škrob takisto zjemňuje krémy, ktoré tak majú lahodnejšiu chuť. Taktiež sa môže pridávať ako zahusťovadlo do slaných jedál.

Použitie zemiakového a kukuričného škrobu je veľmi jednoduché. Pokiaľ sú škroby súčasťou cesta, primiešajte ich v poslednej fáze prípravy, rovnako ako múku.

Použitie zemiakového i kukuričného škrobu je mimoriadne vhodné pre celiatikov. Neobsahujú totiž lepok a celiatici ich môžu pokojne zaradiť do svojej stravy a nahradiť nimi múku. Jedlá s použitím týchto škrobov sú jemnejšie, o niečo diétnejšie a zároveň často aj lahodnejšie.

zemiakový škrob

Zdroj: Shutterstock®

Čo sa stane, ak škroby zameníme?

Škroby sú síce veľmi podobné, ale ich zámena v kuchyni ovplyvní konzistenciu jedál.

Polievky, prívarky, omáčky – vhodnejší je zemiakový škrob. Ak by sme pridali kukuričný škrob, jedlo zostane mútne a nebude mať ani dobrú konzistenciu.

Pečenie – vhodnejší je kukuričný škrob. Zemiakový škrob totiž viac zahusťuje, a preto by cesto bolo príliš hutné, a krémy by sa ťažko roztierali.

Veríme, že ste sa práve o čosi viac zorientovali v používaní ako zemiakového, tak aj kukuričného škrobu. Sú výbornými pomocníkmi nielen v kuchyni a vďaka nim môžu byť slané i sladké jedlá chutnejšie a jemnejšie.

Bude vás zaujímať: Čakanka ako ju nepoznáte. Viete o všetkých jej super účinkoch?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Slováková 17.04.22 08:51

MS
karma
118.00

Používam viac menej iba kukuričný škrob ale o rozdieloch som ani veľmi netušila.Zase jeden z pre mňa poučných článkov.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní