Ako pyžamo ovplyvňuje kvalitu spánku? Ktoré je najlepšie pre ženy i mužov?

Ako pyžamo ovplyvňuje kvalitu spánku? Ktoré je najlepšie pre ženy i mužov?

Kvalitný spánok je nesmierne dôležitý pre náš organizmus. Nielenže spánok ovplyvňuje naše fyzické zdravie, ale aj to duševné a rovnako aj produktivitu. Určite nám dáte za pravdu, že pri nekvalitnom spánku je naša produktivita a aktivita o niečo nižšia. A môžeme do seba naliať aj celú kanvicu kávy, no nezmení sa to.

Na kvalitu nášho spánku má vplyv nemalé množstvo faktorov. V prvom rade môžeme hovoriť o prostredí, v ktorom spíme. Teplota v miestnosti, prúdenie čerstvého vzduchu, sledovanie televízora alebo sociálnych sieti na telefóne i matrac – to môže ovplyvniť náš spánok. Okrem toho však aj odev, v ktorom spíme. Kým doposiaľ sa hovorilo len o posteľných obliečkach, ktoré môžu ovplyvniť náš spánok, súčasný prieskum uvádza, že aj pyžamo má nemalý podiel na kvalite spánku.

Portál thedozyowl.co.uk, zaoberajúci sa spánkom a všetkým s ním súvisiacim, vykonal prieskum, na základe ktorého sa snažil zistiť, ako ovplyvňuje výber nočného oblečenia, teda pyžama, náš spánok a jeho kvalitu. Výsledky sú naozaj zaujímavé!

ako na kvalitný spánok

Zdroj: Shutterstock®

Najlepšie pyžamo na spanie

Prieskumu daného portálu sa zúčastnilo viac ako 2 600 dobrovoľníkov, ktorí odpovedali na otázky typu – v čom chodia spať, ako sa cítia po prebudení a či sú dostatočne oddýchnutí na to, aby nasledujúci deň strávili produktívne a aktívne. Dobrovoľníci počas celého prieskumu spali v rovnakom pyžame, aby výsledky neboli nijako skreslené.

Aký je výsledok prieskumu? Bolo zistené, že najlepšie pyžamo na spanie je žiadne pyžamo. Ani dámske pyžamo a ani pánske pyžamo nie je také pohodlné ako nahota a spánok bez pyžama. Výskumom bolo teda zistené, že najtvrdší spánok majú tí, ktorí spia nahí. Nahota má za následok hlbší spánok, pričom až 26,5 % z celkového spánku tvorí REM spánok.

V rebríčku vhodných pyžám sa ocitlo aj obyčajné oversized tričko a šortky. Okrem toho medzi vhodné pyžamá na spanie zaradili aj spodnú bielizeň. To je však diskutabilné hlavne u žien. Totižto žiaden odborník neodporúča spať v dámskej podprsenke.

Zaujme ťa aj: Medzi poruchy spánku patrí aj hypersomnia. Týka sa i teba?

pyžamo nevhodné na spanie

Zdroj: Shutterstock®

Najhoršie pyžamo na spanie

Aby sme to vzali aj z druhej strany, tak v prieskume zistili aj to, ktoré pyžamo je na spanie najhoršie. Hovoriť môžeme o klasickom pyžame, ktoré v obchodoch zoženiete v sete (vrchný diel a spodný diel). Aj keď môže byť z príjemného materiálu, podvedome je vraj pre nás stiesňujúce, preto sa v ňom nevyspíme tak kvalitne, ako keď spíme nahí.

Pozri tiež: Obávaná nočná mora – vieš, čo je spánková paralýza a prečo vzniká?

- Anketa

V AKOM PYŽAME SPÁVATE NAJČASTEJŠIE?

Odpovedalo 17 ľudí  

V žiadnom, pyžamo mi je nepríjemné.
12%
Klasickom bavlnenom alebo saténovom.
53%
V obyčajnom tričku a šortkách.
24%
Spávam v spodnej bielizni.
0%
Najradšej mám nočné košele.
12%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Katarína Konečná 13.09.21 08:57

KK
karma
109.00

keby som žila na nejakom exotickom ostrove, tak by som možno spávala nahá , ale na našich končinách sú noci chladné pyžamo musím mať, klasické stopercent bavlnené :)

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 14.09.21 23:05

karma
109.00

Ja spávam výlučne v nočnej košeli :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní