5 vzácnych rád Feng Šuej do detskej izby

5 vzácnych rád Feng Šuej do detskej izby
  • 11.09.2021
  • Darina Veen-Kaššová

Ako využiť Feng Šuej v detskej izbe a vytvoriť útulný priestor, ktorý podporuje šťastie, harmóniu a dobrý spánok vášho dieťaťa? Viete, napríklad, že pekne zarámovaná fotografia rodiny v detskej izbe poskytuje upokojujúcu energiu? Alebo, že hanblivým deťom by prospelo, keby mali v izbe veľké zrkadlo? Poradím vám ako jednoducho a prakticky začleniť múdrosť Feng Šuej do zariaďovania detskej izby.

Osviežme si však najprv znalosti o tejto starodávnej filozofii. Čo je vlastne Feng Šuej? Feng Šuej je staroveká východná filozofia o usporiadaní prostredia tak, aby podporilo priaznivý a voľný tok energie, nazývanej Čchi. Pojednáva o tom, ako rozmiestňovať nábytok, kde umiestniť kvety tak, aby harmonizovali náš domov, ako využívať vplyv farieb na našu náladu, čomu sa treba vyhnúť, ako si náš domov chrániť pred negatívnou energiou atď. Umožňuje nám pohľad na harmóniu bývania z hľadiska pôsobenia energií.

Pozri aj: Ako rozpoznať dobrú energiu domu podľa Feng Šuej?

poschodová posteľ do detskej izby

Zdroj: Shutterstock®

1. Miesto na spánok

Povedzme si v prvom rade niečo o umiestnení postele. Dobrý spánok je neoceniteľný pre rast a vývoj každého dieťaťa. Feng Šuej hovorí, že v miestnosti existuje ideálne miesto alebo poloha postele, ktorá podporuje pokojný a hlboký spánok.

Najlepšie je mať posteľ umiestnenú pri vzdialenejšej stene tak, aby ste videli na dvere. Nechcete predsa, aby dieťa spalo priamo pred dverami. Takže, naprieč miestnosťou, uhlopriečka od dverí, tam je zvyčajne najideálnejšia poloha.

Správne umiestnenie postele mnohokrát vyrieši ťažkosti a problémy so spánkom. Umožňuje dieťaťu podvedome ovládnuť priestor vlastnej izby a získať tak kontrolu. Okrem toho je dôležité, aby posteľ nebola priamo pod oknom a ani v prievane medzi oknom a dverami. Takisto sa vyhnite šikmým stropom prudko sa skláňajúcim nad posteľou dieťaťa. Môže sa po čase cítiť „utláčané“.  

Poschodové postele šetria priestor a mnohé deti ich majú radi. Používajte ich ale iba vtedy, ak sú deti spokojné, šťastné a dobre spia. To, čo niektoré deti vnímajú ako bezpečný úkryt, môže na iné deti pôsobiť klaustrofobicky.

Poschodové postele nie sú podľa Feng Šuej ideálne, pretože jedno z deti spí príliš blízko stropu a jeho energia bude stlačená. Druhé dieťa má zase nad sebou počas spánku ďalšiu posteľ a súrodenca, takže aj jeho energia bude stlačená.

Ak máte skutočne málo miesta a deti chcú poschodové postele, vyberajte vždy drevené postele a uistite sa, že sú pevné a stabilné. Namaľujte spodnú časť hornej postele peknou a jasnou farbou, aby pôsobila dojmom väčšieho priestoru, a zaveste do izby zvonkohru alebo farebné kryštály, ktoré umožnia prúdenie a cirkuláciu energie čchi.

ako zariadiť detskú izbu podľa Feng Šuej

Zdroj: Shutterstock®

2. Rovnováha

V izbe by mala byť správna rovnováha energie Jin a Jang, čo znamená, že by nemala byť príliš tmavá ani svetlá a mala by byť v súlade s osobnosťou a vkusom dieťaťa. Kontrastné kombinácie farieb, príliš veľa jasných a intenzívnych farieb, tapety s divokými motívmi džungle a obrovskými zvieratami, výrazná červená – to všetko dieťa nadmerne stimuluje, ovplyvňuje jeho správanie a narúša hlboký a pokojný spánok.

Napríklad modrá spálňa s plážovými alebo oceánskymi nástennými maľbami má príliš veľa vodnej energie, čo vytvára nezdravé prostredie a môže dokonca viesť k ochoreniu dýchacích ciest. Obzvlášť dôležité vtedy, ak má dieťa akékoľvek zdravotné problémy, najmä astmu alebo problémy s dýchaním.

Voľte pokojné neutrálne farby s doplnkovými výraznejšími farbami. To je dobrý spôsob ako zabezpečiť, aby bola izba vhodná na štúdium, hru a odpočinok.

Odporúčame: Sušené kvety v dome – ÁNO či NIE? Sú zdrojom zlej energie?

detské kresby

Zdroj: Shutterstock®

3. Podpora tvorivosti

Izba by mala dieťa inšpirovať, aby sa tam rado učilo, a mala by podporovať jeho zmysel pre predstavivosť a kreativitu.

Vyberajte do izby obrázky a predmety, ktoré vaše dieťa skutočne povznášajú a podporujú; symboly, ktoré vyvolávajú zvedavosť, napríklad zemeguľu alebo systém slnečnej sústavy. Vyberte niektoré z jeho vlastných obrázkov a výtvarných prác a hrdo ich vystavte v peknom ráme. Môže to byť i fotografia, ktorá predstavuje špeciálny okamih s priateľmi, záujmy, úspech v škole, športové podujatie alebo iný koníček.

Zapojte deti do výberu, čo si zavesia do svojej izbičky. Deti milujú chvíle, keď si spolu s rodičmi prezerajú svoje výtvory a hovoria o nich, a vy sa možno dozviete veľa zaujímavých vecí zo sveta fantázie vášho dieťaťa.

Nedávajte do izby veľké hodiny, divoké šelmy a strašidelné zvieratá. Namiesto toho radšej zvoľte obľúbených športovcov, mapu alebo šport, o ktorý sa vaše dieťa zaujíma.

detský stôl v v izbe

Zdroj: Shutterstock®

4. Pracovný stôl a osvetlenie

Kútik na čítanie a vyhradený priestor na učenie a štúdium demonštruje dôležitosť vzdelávania. Pracovný stôl, kde sa môže vaše dieťa v kľude venovať školským úlohám podporuje úspechy vášho dieťaťa a dodáva mu sebadôveru. Skúste stôl umiestniť tak, aby vaše dieťa videlo na dvere.

Sebadôveru dieťaťa podporíte aj tak, že mu dáte do izby nástenku, kde bude vidieť svoje úspechy – napríklad kresby, ceny, trofeje alebo pozitívne hodnotenia od učiteľov, ktoré priniesli osobitné uznanie. Vyjadríte tým i to, že aj vy ste hrdí na úsilie svojho dieťaťa.  

Dostatok svetla, najmä prirodzeného je veľmi dôležité. Prirodzené svetlo je zdrojom energie pre každého z nás. Takisto ako čerstvý vzduch a dostatok kyslíka, preto pravidelne vetrajte, najlepšie každý deň. Na pracovný stôl a nočný stolík umiestnite lampičku.

5. Zrkadlo

Ak chcete posilniť sebavedomia dieťaťa, skúste do miestnosti umiestniť zrkadlo. Malo by byť  dostatočne veľké a zavesené na úrovni očí. Ak je zrkadlo príliš vysoké, dieťa bude mať pocit, že je malé a nikdy sa nedokáže vyrovnať iným.  

Zaujme ťa: Ako zariadiť detskú izbu? Toto je najlepší ideál podľa Feng Šuej!

upratovanie detskej izby

Zdroj: Shutterstock®

Učte deti, aby si v izbe udržiavali poriadok a pred spaním si vždy upratali. V stále neupratanej a rozhádzanej izbe sa deti nenaučia premýšľať a konať jasne. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní