Ako si vybrať kvalitné slnečné okuliare?

Ako si vybrať kvalitné slnečné okuliare?

Slniečko páli čím ďalej viac a viac. Je tak najvyšší čas vybrať si kvalitné slnečné okuliare. Ako sa v širokej ponuke vyznať a vybrať si tie správne? Pripravili sme pre vás niekoľko praktických rád.

Čím tmavšie tým lepšie

Sfarbenie šošoviek už na prvý pohľad napovie o kvalite slnečných okuliarov. Zjednodušene môžeme povedať, že čím sú tmavšie tým sú lepšie. Veľmi svetlé šošovky totiž prepúšťajú 80 až 100 % viditeľného svetla. Ide tak skôr o tónované šošovky, ktoré veľmi oko nechránia a skôr len mechanicky zabraňujú prenikaniu prachu do oka. Stredne tmavé filtre sú vhodné na bežné nosenie. Tam sa priepustnosť viditeľného svetla pohybuje na úrovni 18 až 43 %.  Veľmi tmavé šošovky odporúčame profesionálom. Sú totiž vhodné do extrémnych podmienok so silnou slnečnou intenzitou. Sú určené napríklad pre horolezcov. 

Odporúčame: Aké letné kabelky by nemali chýbať v tvojom šatníku?

dámske slnečné okuliare

Zdroj: Alensa.sk

Ochrana pred UV žiarením

Hlavnou funkciou slnečných okuliarov okrem dizajnového doplnku je ochrana pred UV žiarením. Je pravdou, že aj menej kvalitné okuliare dokážu čiastočne zabrániť prenikaniu nebezpečného UV žiarenia do očí. Neznamená to, že sú aj bezpečné. Pri lacných slnečných okuliaroch zrenička oka zostane rozšírená ako keby bola v tme. Širokou zreničkou potom slnečné lúče ľahko prenikajú do vnútra oka, kde môžu napáchať škodu. Ak hľadáte kvalitné slnečné okuliare, šošovka by mala byť dostatočne hrubá so špeciálnou povrchovou úpravou tzv. antireflexu, ktorý zabraňuje spätnému odrazu slnečných lúčov do oka.

Farebné šošovky?

Slnečné okuliare sú najmä dizajnový kúsok. Môžete sa tak stretnúť s najrôznejšími farebnými šošovkami. Napríklad sivé verne reprodukujú farby. Žlté sú vhodné do šera, prítmia. Zvyšujú totiž kontrast. Modré zjemňujú slnečný svit nízkej intenzity. Nie sú však vhodné na šoférovanie. Čoraz obľúbenejšie sú aj zelené šošovky. Tie jemne menia spôsob vnímania farieb a obmedzujú únavu očí. Je potrebné si však uvedomiť, že všetky farebné šošovky čiastočne skresľujú skutočné vnímanie farieb. Ak preferujete farebné šošovky, je vhodné voliť najmä šedé a zelené odtiene, kde skreslenie farieb je minimálne.

Neprehliadni: Poznáš tieto exotické zmesi korenín? Privítaj v kuchyni nové chute!

polarizačné slnečné okuliare

Zdroj: Alensa.sk

Polarizácia

Vodná hladina, rovný asfalt či sklenené výklady. Tam všade nás oslepujú odlesky, ktoré sú jednak nepríjemné a na druhej strane výrazne namáhajú naše oči. Pre elimináciu nechcených odleskov si preto nezabudnite vybrať okuliare s polarizačným filtrom. Ocenia to najmä šoféri či športovci.

Názor odborníka: Kristýna Štěbetáková, optometristka spoločnosti Alensa.sk, on-line predajca kontaktných šošoviek, dioptrických a slnečných okuliarov.

„Mnohí výber slnečných okuliarov podceňujú. Pričom platí, že neuváženým výberom môžeme našim očiam viac uškodiť, ako pomôcť. Preto je dobre si určiť, kde ich budeme používať. Požiadavky na ich prevedenie sa totiž menia. Iné sú ak ide len o módny doplnok pri prechádzke v meste a iné požiadavky by mali spĺňať ak ich chcete nosiť počas celého leta pri športe či iných príležitostiach. Je dobré investovať do overenej značky, ako je napríklad Crullé. Ide o spojenie kvalitných materiálov, kvalitnej povrchovej úpravy šošoviek a moderného dizajnu.“


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 25.05.21 07:07

ĽŠ
karma
100.00

Je naozaj dobré investovať do overenej značky. Výborné rady!

  • 0
Odpovedať

Natália Šugrová 25.05.21 07:16

karma
-1.00

Už dlho sa chystám kúpiť si kvalitné slnečné okuliare. Dúfam sa mi podarí dostať sa do overenej optiky a rada si nechám poradiť. Nerada nakupujem tento druh tovaru cez internet, aj keď tam majú skutočne široký výber

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 25.05.21 08:24

DB
karma
117.00

Ja si kupujem iba kvalitné polarizačné slnečné okuliare, netreba šetriť na svojich očiach

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 25.05.21 09:33

KK
karma
105.00

práve sa chystám kúpiť si nové okuliare, ďakujem za dobré rady

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 26.05.21 19:37

MC
karma
109.00

kvalitné okuliare sa oplatia (nemusíme kupovať každú sezónu)

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 26.05.21 21:31

karma
109.00

Už dávnejšie som si kúpila slnečné okuliare,myslím,že kvalitné,lebo boli aj dosť drahé,značka Polaroid.Radšej si priplatím a mám kvalitu,pretože oči máme len jedny.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 26.05.21 22:02

ZS
karma
100.00

Kvalita sa oplatí,

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní