Ako starnutie ovplyvňuje úsmev? Toto sa deje so zubami i ďasnami s pribúdajúcim vekom

Ako starnutie ovplyvňuje úsmev? Toto sa deje so zubami i ďasnami s pribúdajúcim vekom

So starnutím sa už akosi spájajú vrásky, pigmentové škvrny a ochabovanie pleti. Sú to v podstate prvé znaky, ktoré sú viditeľné a na základe nich je ľahké poznať, že už človeku nie je 25 ani 30 rokov. Po 50tke každá žena veľmi dobre vie, že by do svojej pleťovej rutiny mala zaradiť retinol, vitamín C a užívať poctivo kolagén, aby zmiernila prejavy starnutia.

Ale! Pokožka nie je to jediné, čo starne. Je tu jedná oblasť, ktorá je často prehliadaná a odhaľuje náš vek oveľa rýchlejšie ako nejaké vrásky – NÁŠ ÚSMEV.

Už len každodenné pitie kávy môže byť príčinou, prečo náš úsmev nie je žiarivý ako kedysi. Ignorovanie dentálnej nite je ďalším dôvodom, prečo dochádza k rýchlejšiemu poškodeniu nášho chrupu. A rovnako tak aj nesprávna starostlivosť o ústnu dutinu sa môže podpísať na predčasnom starnutí nášho chrupu. Na čo si teda treba dávať pozor, aby sme mali krásny úsmev aj v staršom veku a hneď na prvý pohľad neprezradil náš skutočný vek?

Pozri aj: Snár: Čo skutočne znamenajú sny o zuboch? Je to zlé znamenie?

zuby v dospelosti

Zdroj: Shutterstock®

Zarovnanie zubov

Zarovnanie zubov a úsmev môže veľa prezradiť o veku človeka. Kým sme mladší, zarovnanie zubov nezohráva príliš veľkú rolu v tvare našej tváre. Áno, krivé zuby nie sú z estetického hľadiska moc žiadané, ale v mladšom veku zuby krásne vyplňujú našu ústnu dutinu.

Ako starneme, strácame objem a kolagén v oblasti líc, zuby sa zvyknú nakláňať dovnútra, skracovať a častokrát sú opotrebované. Tieto zmeny sa môžu prejaviť na tvare tváre – zmenšiť sa môže napríklad priestor medzi špičkou nosa a bradou. Môžu vám ochabnúť líca a celkovo poklesnúť kontúry tváre.

Ak začnete mať pocit, že sa vám v dospelosti začal meniť tvar chrupu, tak to nepodceňujte, ale začnite riešiť so svojim zubným lekárom. Existuje veľa možností, ako tento nesúlad napraviť a obnoviť svoj úsmev a tým aj vzhľad tváre (napr. prostredníctvom rovnatiek či protézy).

Farba zubov

Ani tá vám na mladistvom vzhľade nepridáva, najmä nie v prípade, ak máte zuby žlté alebo sa na nich vyskytujú rôzne škvrny. Vekom sa opotrebováva zubná sklovina, ktorá sa stenčuje a umožňuje tak podkladovému dentínu, aby presvital (práve dentín má žltú farbu). To môže ovplyvniť vzhľad zubov.

Čo sa týka škvŕn, tak tie môžu byť vonkajšie i vnútorné. Vnútorné sú výsledkom genetiky a veku. Vonkajšie vznikajú v dôsledku rôznych faktorov, ako je napríklad popíjanie kávy, čaju alebo vína. Samozrejme, žlté zuby pridávajú na veku. Aby ste tomu predišli, skúste bielenie zubov – najlepšie v ordinácii zubného lekára.

Recesia ďasien

Najvýraznejší príznak starnutia ústnej dutiny, ku ktorému dochádza s pribúdajúcim vekom. Ďasná sa s vekom skracujú, stenčujú a dokonca ustupujú. Práve recesia ďasien tak môže spôsobiť, že zuby vyzerajú staršie a menej biele.

Aby ste tomu predišli, je vhodné sa o zubnú dutinu správne starať. Okrem správne zvolenej zubnej pasty by ste mali mať stále po ruke dentálnu niť alebo medzizubnú kefku, niektorí zubní lekári odporúčajú používať aj ústnu vodu. Zdravé ďasná, ktoré nekrvácajú uberajú na veku!

Odporúčame: Čo dokáže spôsobiť zubný kaz a zapálené ďasná? Tu je pravda o fatálnych následkoch

čo ovplyvňuje zdravie zubov

Zdroj: Shutterstock®

Ako sme písali, tak aj nedostatok kolagénu môže ovplyvniť naše starnutie. Ak dôjde k jeho úbytku, okrem ochabnutia kontúr tváre môžeme pozorovať tvorbu vrások v okolí pier, čo rovnako na veku nepridá. Vrásky sú dôkazom starnutia a tie v okolí pier dokážu upútať pri každom úsmeve. Preto by sme sa mali skamarátiť s kolagénom a dopĺňať si ho prostredníctvom potravín, ktoré ho obsahujú najviac.

Okrem toho netreba podceňovať pravidelné prehliadky u zubného lekára. Nezabúdajte na pravidelné čistenie zubov a poctivú ústnu hygienu. V prípade problému podstúpte liečbu – zubní lekári sú na to, aby nám pomáhali a vo všetkom poradili. Rada zubárov – vyhýbajte sa tabaku, červenému vínu, nadmernému pitiu kávy i konzumácii cukru, aby ste zbytočne neprispievali k rýchlejšiemu starnutiu vášho chrupu.

Neprehliadni: Liek na žalúdočné problémy či zápal ďasien: Akú silu ukrýva lyžičník?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Katarína Konečná 15.06.22 09:23

KK
karma
105.00

snažím sa starať o zuby ako najlepšie viem, pravidelne chodím na prehliadky zubárovi a 2x ročne na dentálnu hygienu

  • 0
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 15.06.22 10:55

karma
100.00

Urcite rôzne úpravy pomôžu staršej tvári, ale nekorigujem ich nejako vyrazne

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 16.06.22 13:09

IM
karma
100.00

Snažím sa pravidelne starat o zuby, nefajčím a nemám rada ani ked fajčí blízko mna a kava nie každý den jedna

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 17.06.22 08:05

ĽŠ
karma
100.00

O zubnú dutinu je naozaj dôležité sa správne a pravidelne starať.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní