Voňavé DIY vianočné dekorácie zo sušených pomarančov: Na stromček i na veniec

Voňavé DIY vianočné dekorácie zo sušených pomarančov: Na stromček i na veniec

S vianočným obdobím sa nám spája predovšetkým vôňa škorice a perníkového korenia alebo vôňa vereného vínka, či na vianočných trhoch rozvoniavajúcej medovinky. No k Vianociam neodmysliteľne patria aj pomaranče. Čerstvé šťavnaté pomaranče sú naplnené vitamínmi a majú priam tú najlepšiu chuť práve v tomto období, no v sušenej forme sú krásnou vianočnou dekoráciou.

Medzi aktuálne vianočné trendy patria prírodné dekorácie. Či už ide o drevené dekorácie, tie zo slamy, dekorácie zo šišiek alebo takéto DIY voňavé z citrusových plodov. Práve tieto citrusové dekorácie rozvoňajú domácnosť a krásne dotvoria vianočný stromček, ikebanu, adventný veniec a pod. Taký sušený pomaranč alebo aj grep je presne tou dekoráciou, ktorú si môžete aj sami vyrobiť.

sušené pomaranče

Zdroj: Shutterstock®

Ako sušiť pomaranč, grep a iné citrusy?

Citrusové plody môžete sušiť v rúre, ale aj na radiátore. Ak sa rozhodnete pre ich sušenie v rúre, tak ich narežte na 0,4 až 0,5 cm plátky, poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte ich do vopred vyhriatej rúry na 120 °C. Citrusy sa takýmto spôsobom sušia približne 5 hodín, počas ktorých je vhodné ich pretáčať, aby sa nepokrútili a pravidelne kontrolovať, aby sa nespálili.

Ak sa rozhodnete pre ich sušenie na radiátore, tak už počas sušenia vám prevoňajú celý byt. Kolieska pomarančov alebo iných citrusových plodov poukladajte na radiátor, poprípade cez ne prevlečte šnúrku a zaveste ich. Je to jednoduchý spôsob, no citrusy majú tendenciu sa trochu poskrúcať.

Čo so sušenými pomarančmi?

Sušené pomaranče môžete pridať aj do čaju. V tomto prípade sa však odporúča použiť vysušené bio pomaranče alebo tie z obchodu poriadne očistiť, aby ste sa zbavili chemikálií. Plátok pomaranča vložte do horúceho čaju a nechajte ho v ňom lúhovať – čím dlhšie sa bude lúhovať, tým výraznejšia bude jeho chuť a vôňa.

Plátok sušeného pomaranča môžete pridať aj do jedál. Nakrájajte ho nadrobno a pridajte napríklad do šalátu. Pomeľte na mlynčeku a budete mať pomarančové korenie, ktoré môžete pridať aj do omáčok alebo zákuskov.

No v neposlednom rade si z nich spravte vianočné dekorácie. Už samé osebe sú pomaranče krásnou dekoráciou, no nebojte sa ich skombinovať s ďalšími vianočnými ozdobami. Napríklad k ním môžete priviazať celú škoricu, vetvičku eukalyptu, zvonček, menšiu vianočnú guľu a pod. Poprípade ich môžete zakomponovať do adventného venca či vianočného venca na dvere, spraviť z nich pomarančovú reťaz na stromček alebo na girlandu, použite ich na dozdobenie vianočných darčekov, ikebany – fantázii sa medze rozhodne nekladú.

Inšpiruj sa: Vtipné vianočné fotografie domácich miláčikov: Pobavia i zlepšia náladu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

beata kolkova 17.11.21 14:09

BK
karma
-1.00

Pomaranc susievame na radiatore, ale len ako ozdobu, tento rok si urobim dekoracie na veniec.

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 17.11.21 18:13

MR
karma
104.00

ako málo stačí aby sme si vyzdobili a prevoňali domov

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 18.11.21 06:18

ĽŠ
karma
100.00

Krásne a voňavé dekorácie, ktoré sa oplatí vyrobiť.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 18.11.21 11:05

KK
karma
109.00

mám rada vianočné vône

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 18.11.21 12:20

ZS
karma
100.00

Krásne, musím vyskúšať

  • 0
Odpovedať

Martina Gajdošíková 18.11.21 23:16

MG
karma
-1.00

Reťaz z pomarančov s muškami svetielkami, jednoduché, efektné.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní