Neuveríš: Toto sú jedlá s vyšším obsahom kalórií, než má hamburger!

Neuveríš: Toto sú jedlá s vyšším obsahom kalórií, než má hamburger!
  • 23.08.2018
  • Simona Kostková

Snažíte sa jesť zdravo alebo aspoň uprednostňujete tie menej kalorické jedlá? Dáte si chutnú omeletu alebo smoothie len preto, lebo vám to pomôže udržať si štíhlu líniu? Robíte chybu! Aj vy pravdepodobne jete niektoré z týchto jedál, ktoré sú oveľa kalorickejšie, než obyčajný cheesburger z fastfoodu. Viete, o ktoré jedlá by mohlo ísť?

Zdravý životný štýl je momentálne veľmi populárny, veď každý z nás chce byť zdravý a štíhly. To aj napriek tomu, že sa musíme vzdať obľúbených pokrmov a nahradiť ich tými menej chutnými, ale o to zdravšími. Ste si ale naozaj istý, že to, čo považujete za zdravé, je naozaj zdravé? Pozrite sa spolu s nami na týchto 5 jedál, ktoré aj napriek svojej nálepke – ZDRAVÉ, také nie sú!

Omeleta

Bohužiaľ, na prvom mieste je jedno z vynikajúcich a jednoduchých jedál, ktorému by ste sa ale mali vyhnúť. Je ním omeleta. Teraz si budete myslieť, že sme sa pomýlili, veď vajíčka patria medzi skvelých pomocníkov pri chudnutí. Ono nejde až tak o ne, pretože sú vynikajúcim zdrojom bielkovín a veľmi výživné. Avšak problém predstavujú syry, ktoré do nich v reštaurácii pridávajú. Veľké množstvo tučných syrov, ako napríklad chedar, sú totiž vysoko kalorické. Preto si spravte radšej vlastnú omeletu s mäkšími syrmi, ako je mozarella, pridajte zeleninu a hríby, tak docielite vysoko výživné, zdravé a chutné jedlo.

Neuveríš: Severská diéta: Zhoď vďaka nej 8 kg v priebehu 2 týždňov! Ako na to?

sú vajíčka zdravé

Zdroj: Shutterstock®

Smoothie

Na druhom mieste je smoothie. Toto znie už ako úplné šialenstvo, však? Problém predstavuje množstvo ovocia a iných prísad, ktoré obsahujú veľmi veľa cukru. Vďaka tomu nám po jednom jedinom pohári rapídne stúpne hladina cukru v krvi. Pokiaľ je táto hladina vysoká, cukor sa nestihne účinne spotrebovať a mení sa na tuk. Niektoré typy smoothies sa totiž svojím zložením môžu pokojne vyrovnať hlavnému jedlu, čo si nie vždy uvedomíme a doprajeme si ho aj po výdatných raňajkách. Nepríjemnou bodkou na záver je aj fakt, že často nás tieto nápoje ani nezasýtia, takže sme po chvíli opäť hladní, i keď by nás malo zasýtiť na minimálne dve – tri hodinky.

je smoothie zdravé

Zdroj: Shutterstock®

Paradajková polievka

Ďalšou smutnou správou je, že aj táto obľúbená polievka z neďalekého Talianska patrí medzi jedlá, z ktorých sa priberá. A to aj napriek tomu, že sa skladá z paradajok a tie sú tak ako každá iná zelenina veľmi zdravé. Avšak množstvo cukru a soli, ktorým táto lahodná a svieža polievka oplýva, je naozaj hraničná. Škodí to najviac nášmu srdcu a ak si do polievky pridáte syr alebo krutóny, zavaríte si na poriadny problém. To nehovoríme o múke, ktorou sa zahusťuje. Jednoducho celý tento chutný pokrm predstavuje vysoké riziko vzniku infarktu, takže si dávajte pozor, ako často si ju doprajete!

Neprehliadni: Držíš diétu? Zaraď do jedálnička toto najmenej sladké ovocie! ​

ako nepribrať

Zdroj: Shutterstock®

Pečené zemiaky

Veľkým prekvapením sú aj pečené zemiaky, ktoré taktiež patria medzi päticu nezdravých jedál. Pokiaľ si ich pripravíte doma – nasucho alebo na olivovom oleji, nebudete mať žiadny problém. Ale pokiaľ si ich dáte v reštaurácii, hrozí vám nebezpečenstvo. A to v podobe prepáleného tuku, na ktorom sa väčšinou pripravujú a prichádzajú tak o všetky dôležité látky, ktoré v nich sú. Tými je vitamín C, B6 a draslík. Ešte horší variant sú pečené zemiaky s rôznymi dresingmi či so smotanou. Pripravte si ich preto radšej doma a kombinujte ich so zeleninou!

ako schudnúť

Zdroj: Shutterstock®

Ázijské šaláty

Číňania aj Japonci sú známi svojím kvalitným životom, vďaka ktorému sa dožívajú vysokého veku. Veľké množstvo rýb, zeleniny, v kombinácii s rôznymi olejmi, koreniami a bylinkami, sú jedným z hlavných dôvodov. Preto sa aj my veľmi radi vraciame do ázijských bistier, kde si dávame rôzne rezance s mäsom či zeleninou, krevety a ďalšie chutné pokrmy. Tieto „slovenské“ varianty predstavujú posledného strašiaka, ktorý ubližuje našej zdravej línii. Ázijské šaláty sú naozaj veľkou kalorickou bombou, ktorá sa skrýva pod chutnými rezancami, kuracím mäsom či krevetami. Snažte sa preto oddeliť tieto suroviny a kombinovať ich s ľadovým šalátom!

Zaujme ťa: Kalorické grilované jedlá: Týmto sa vyhni, ak chudneš do plaviek!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 23.08.18 18:07

ĽŠ
karma
100.00

Neuveriteľné, ale sú to jedlá s naozaj vyšším obsahom.

  • 2
Odpovedať

Marta Bujdošová 24.08.18 14:03

MB
karma
98.00

Je to uhol pohladu, vsetko sa da spravit aj kalorickejsie a menej kaloricke. Chyba je v tom, ze vacsinou kalorickejsie jedla nam viac chutia, nakolko tuk je nosicom chuti ..... Naozaj sa treba hybat a mnej jest, celkovo najvacsi problem je vysoky energeticky prijem a nizky vydaj pri dnesnom sposobe zivota. Nenapadne sa vsetko zvacsilo, porcie, taniere, a maloco si vieme odopriet....

  • 2
Odpovedať

Anna Kristova 25.08.18 17:32

AK
karma
100.00

záleží ako sa pripravujú tieto pochúťky

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 10.09.18 11:04

AK
karma
100.00

niektoré potraviny sa javia ako dobré na chudnutie ale opak je pravda sú v nich skryté cukry a lebo tuky a soľ

  • 1
Odpovedať

Jana Dz 18.09.18 18:51

JD
karma
108.00

Ale nieeeee :) tak to budem musiet na hamburgroch zostat :)))) ste mi narobili teraz chut na vsetko zo spominanych kalorickych bomb

  • 1
Odpovedať

Barbora Kubelková 19.09.18 10:36

karma
113.00

Som oblejších tvarov, ale rozhodne neprestanem konzumovať tieto dobroty. Obzvlášť paradajkovej polievky a omelety sa nedokážem vzdať..

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní