Držíš diétu? Zaraď do jedálnička toto najmenej sladké ovocie! ​

Držíš diétu? Zaraď do jedálnička toto najmenej sladké ovocie! ​

Ovocie je pre ľudské telo dôležitým zdrojom vitamínov a minerálov, vlákniny, ktorá nás zasýti a antioxidantov, ktoré nám poskytnú ochranu proti nebezpečným voľným radikálom. Niekedy ho však máme tendenciu z jedálnička vyhadzovať alebo jeho konzumáciu obmedzovať na minimum, pričom strašiakom býva práve cukor, ktorý obsahujú.

Aj keď ide o jeho prírodnú formu, ktorá je neporovnateľne zdravšia, ako rafinovaná verzia, aj tak sa mu zvykne mnoho ľudí vyhýbať. Väčšinou je to tak vtedy, ak sa snažia zhodiť nadmerné kilá. Áno, je pravda, že príjem cukru by sme si mali sledovať, no ovocie by sme z jedálnička za žiadnych okolností vyhadzovať nemali. Stačí, ak si doň zaradíte najmenej sladké ovocie a zbavíte sa sladkých bômb, ako je liči, figa, mango či čerešne a hrozno.

Jahody ​

Kto by nemiloval jahody? Práve je ich sezóna a ak si ich nekúpite v obchode, vypestujete si ich jednoducho vo vlastnej záhradke alebo sa vrhnete na moderný samozber. Akokoľvek jahody získate, nebojte sa ich konzumovať čo najviac. Množstvo vitamínu a len 5 gramov sacharidov na 100 gramov plodov, to je jedna báseň. Jahody sú vhodné aj na koláče, do osviežujúcich drinkov alebo na výrobu domácej zmrzliny.

Zaujme ťa: Vieš, ako podporiť svoju kreativitu? Toto by si si mala osvojiť!

koľko cukru obsahuje bobuľovité ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Bobuľky ​

Bobuľovité ovocie je nesmierne zdravé, to už všetci dávno vieme. Vieme o nich, že vitamínmi len prekypujú a to isté by sa dalo povedať aj o prospešných antioxidantoch. A ako je to s cukrom? Obráťte sa najmä na černice, ktoré majú približne 5 gramov cukru na 100 gramov alebo na maliny, ktoré majú ešte o niečo menej, približne 4,5 gramu. Ak nedáte dopustiť ani na čučoriedky, prirátajte si cukor navyše, obsahujú ho 10 gramov, čo stále nie je najhoršie číslo.

avokádo a cukor

Zdroj: Shutterstock®

Avokádo ​

Zelené čudo, ktoré tak milujeme a často si o ňom myslíme, že patrí medzi zeleninu, no nie je to tak... Avokádo sa naozaj oplatí jesť každý jeden deň. Je bohaté na zdravé tuky aj vlákninu a o malom množstve cukrov ani nehovoríme. Je to menej, ako 1 gram na 100 gramov! Takže jeden deň avokádová nátierka na chlebík, druhý deň zdravé guacamole a na tretí si avokádo nakrájajte len tak k vajíčku na raňajky.

Citrusy ​

Ak sa pozrieme na citrusy, je logické, že najmenej sladký z toho vyjde citrón, s len 2,5 gramami cukrov na 100 gramov. Grapefruit na tom tiež nie je najhoršie, so svojimi 7 gramami a obľúbené pomaranče majú tesne pod 10 gramov. Takže ak si nejaké tie cukry v daný deň ušetríte, smelo do pomarančovo-grepovej osviežujúcej limonády!

- Anketa

SLEDUJETE MNOŽSTVO CUKROV VO VAŠEJ POTRAVE?

Odpovedalo 18 ľudí  

Stále a nielen to! Sledujem všetky nutričné hodnoty.
39%
Sledujem to a cukry obzvlášť...
17%
Len sporadicky, nezakladám si na tom.
11%
Nesledujem, všetko jem s mierou a hotovo.
33%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 09.07.18 08:05

ĽŠ
karma
100.00

Ovocie je nielen dôležitým zdrojom vitamínov a minerálov, vlákniny, ktorá nás zasýti a antioxidantov, ale i skvelou pochúťkou.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 09.07.18 10:54

AK
karma
100.00

Všetko toto ovocie je nesmierne zdravé.

  • 0
Odpovedať

Žofia Mažáriová 09.07.18 12:55

ŽM
karma
115.00

ovocie jem v akomkoľvek množstve, keď je práve dostupné

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 09.07.18 17:57

JU
karma
103.00

všetko je to zdravé a chutné ovocie, dobre dostupné.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 09.07.18 20:08

MM
karma
100.00

sezóna jahôd už skončila, aj prvá úroda malín, teraz sa teším na černice, budú čoskoro a potom nasleduje ďalšia úroda malín - všetko z vlastnej záhrady

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 09.07.18 20:53

HZŠ
karma
102.00

Nutričné hodnoty sledujem, ale zároveň chcem mať jedálniček s ovocím pestrý a preto sezónne ovocie si neodpustím.


  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 09.07.18 20:55

MC
karma
109.00

Ovocie konzumujem rada hlavne to čo si vypestujem .

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 28.07.18 17:52

AK
karma
100.00

všetko ovocie je dobré a zdravé

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní