Milujeme vôňu orgovánu, ale vedeli ste, že sa dá aj jesť? Orgován máme všetci zafixovaný ako okrasný ker, ktorý má rôzne farby, ale čo milujeme najviac, to je jeho prenikavá vôňa, ktorá dokáže rozvoňať celú domácnosť. Avšak len málokto pozná tento okrasný ker aj ako zázrak, ktorý zlepšuje kvalitu života a je navyše zadarmo.
Orgován môžete využiť aj netradične. Tipujeme, že ste ešte určite neochutnali orgovánový čaj. A čo taký sirup? Viete, ako chutí? Ak nie, tak si ho pripravte spolu s nami a vychutnajte si jeho jedinečnú chuť a hlavne ohromné účinky na naše zdravie!
Neprehliadni: Divoké paradajky: Takto si ich môžeš vypestovať sama!
Orgovánový sirup ako elixír zdravia
Ako sme písali, tak orgovánový sirup má všestranné využitie a hlavne účinky na ľudský organizmus. Jeho liečivé účinky boli využívané už v minulosti – z kvetov sa varili čaje, ktoré:
- majú protizápalové, antimikrobiálne a antibakteriálne vlastnosti
- odstraňujú bolesť hrdla
- dokážu zrýchliť metabolizmus
- sú nápomocné pri bolesti hlavy a migréne
- upokojujú podráždený žalúdok
- zmierňujú napätie
- majú jedinečné účinky aj na krásu – spomaľujú predčasné starnutie pleti
- obsahujú prírodné UVA a UVB ochranné látky, čím chránia pokožku pred poškodením
Bude ťa zaujímať
Orgovánový šalát, cukor, džem...
Možno neviete, ale orgovánovými kvetmi, ktoré sa zbierajú v plnom kvete, môžete ozdobiť a dochutiť šaláty, koláče alebo si vytvoriť orgovánový cukor.
Ak si chcete vyrobiť cukor, tak jednoducho poodtrhujte kvety, tie vložte do menšej sklenenej fľaše a nasypte naň kryštálový cukor (môžete použiť aj trstinový). Fľašu mierne pretrepte a nechajte odstáť. Každý deň, po dobu cca 5 dní, fľašou pretrepte a následne preosejte cez sitko, aby vám ostal len samotný cukor. Získate tak aromatický cukor, ktorý môžete použiť akokoľvek. Či už do koláčov, do čaju a pod.
Bude ťa zaujímať
Recept na orgovánový sirup
Ozvláštnite chuť vašich limonád touto aromatickou rastlinou, ktorá im dodá jedinečnú a hlavne zaujímavú chuť!
Na prípravu sirupu budete potrebovať:
- približne 10 vetvičiek orgovánu
- 2 citróny
- 800 gramov cukru
- 20 gramov kyseliny citrónovej
- 2 litre vody
Z vetvičiek pootrhujeme len lupienky kvetov, ktoré dáme do samostatnej sklenenej nádoby. Do extra pripraveného hrnca nalejeme vodu, pridáme cukor a necháme zovrieť. Varíme asi 5 minút na miernom ohni a následne pridáme kyselinu citrónovú a nakrájané citróny. Týmto cukrovým sirupom zalejeme orgovánové lupienky a necháme lúhovať 3 dni v chladnej miestnosti. Následne scedíme a sirup skladujeme v chlade.
POZOR: Majte na pamäti, že sa využívajú len lupienky kvetov z orgovánu obyčajného, z čistého prostredia. Keďže sú to v podstate bylinky, tak ich užívajte opatrne, pretože všetkého vo veľkom množstve škodí.
Prajeme príjemný pôžitok pri vychutnávaní si orgovánového sirupu!
- Anketa
VEDELI STE O TAKOMTO VYUŽITÍ ORGOVÁNU A JEHO ÚČINKOCH NA ZDRAVIE?
Odpovedalo 617 ľudí