Vchodové dvere do domácnosti: Miesto, kde vchádzajú príležitosti do nášho života

Vchodové dvere do domácnosti: Miesto, kde vchádzajú príležitosti do nášho života
  • 26.12.2020
  • Darina Veen-Kaššová

Vitajte doma! Hneď ako vstúpite do svojho domova, jeho usporiadanie a energia priestoru ovplyvnia vašu náladu a pocity. Každý vchod a vstupný priestor by mal vyvolávať príjemný a prívetivý pocit.

Vchod do domu je vo Feng Šuej veľmi dôležitý, pretože cez vstupné dvere vstupuje do domu energetická výživa, takzvaná Čchi energia. A my chceme privítať čo najviac pozitívnej energie. Keď Čchi prúdi ľahko do vášho domova, prináša so sebou hojnosť a ľahkosť. Ak má dom dobrú energiu, ľudia, ktorí v ňom žijú, pociťujú pohodu a blahobyt.

Treba mať na pamäti tieto veci:

  • Vchod by mal byť jasne rozoznateľný, veľkosťou i tvarom primeraný.
  • Všímajte si ako sa vám otvárajú dvere. Je dobre, keď sa dvere otvárajú dovnútra, čo pôsobí ústretovejšie ako keď človek musí ustúpiť o krok dozadu. Mali by sa otvárať hladko a doširoka bez škrípavých zvukov.
  • Vchodové dvere sa vzťahujú na oficiálne vchodové dvere domu, ktoré označujeme ako portál energie. V bytovke sú to dvere vášho vlastného bytu, nie vchod do budovy. Niektoré domy majú i zadné dvere, ktoré sa tiež často používajú. Je to v poriadku, ale portál pre energiu Čchi sú vaše oficiálne vchodové dvere. Ak ich nikdy nepoužívate, blokujete energiu a príležitosti. Preto je nevyhnutné ich pravidelne aktivovať. Môžete to urobiť jednoduchým spôsobom –  otvorením a prechodom najmenej raz za deväť dní. Lepšie je, samozrejme, každý deň.  

Odporúčame: Ako používať vône vo Feng Šuej? Ktoré dokážu zmeniť náladu?

ako by mal vyzerať vchod do domácnosti

Zdroj: Shutterstock®

Prístup k domu

Uistite sa, že k vášmu vchodu vedie voľná cesta. Chráňte ju pred prekážkami, odpadkovými košmi, príliš veľkým počtom kríkov alebo stromov, rozbitými kvetináčmi. Dôležité je, aby ste mali k nemu ľahký prístup. Solídna dlažba lemovaná rastlinkami vyvoláva pocit stability. Uvoľnené dlaždice na chodníku alebo rozkývane schody svedčia zvyčajne o nestabilnej životnej situácii. Niekedy sa dokonca cesta mení na šmykľavý chodník, na ktorom treba balansovať. Rýchlo ho opravte, aby ste mohli aj v nepriaznivom počasí pevne kráčať životom.

Vstupná časť

Zo všetkých miestností v našej domácnosti je oblasť vchodu pravdepodobne jednou z najviac zanedbávaných, pokiaľ ide o neporiadok a pravidelné čistenie. Kedy ste naposledy umyli vchodové  dvere vrátane vnútornej strany ?

Vchod ovplyvňuje kvalitu energie v celom dome, mal by byť jasný a povznášajúci, vyžarovať teplo a prívetivú atmosféru. Topánky, kabáty, rôzne kabelky a tašky, športové potreby, igelitky s odpadkami, pošta a balíky, atď...  Udržujte vchod čistý a bez harabúrd. Nikto nemá rád, ak ho na podlahe privíta kopa topánok, prach na konzolových stoloch a neporiadok vo vstupnej hale.  

Musí byť však aj prakticky zariadený pre každodenný život. Vyberte vhodný nábytok na odkladacie priestory a vhodné dekorácie. Odkladací stolík s vázou naplnenou sviežimi kvetmi je vždy pekným doplnkom.

ako vyzdobiť vchodové dvere

Zdroj: Shutterstock®

Osvetlenie

Osvetlenie je dôležité. Ak chcete svoj vchod rozjasniť, tak vyčistite svietidlá, pretože prach bráni presvitaniu svetla. To isté platí pre akékoľvek sklo vo dverách alebo okolo nich. Umyte ho, aby umožnilo čo najviac denného svetla. Vymaľujte priestor jasnou bielou alebo sviežou svetlou farbou.

Zrkadlá

Ak treba, použite zrkadlá. Buďte však opatrní, zrkadlá sú významným nástrojom vo Feng Šuej. Môžu okamžite oživiť prázdne steny a v malých priestoroch pomôžu vytvoriť ilúziu väčšieho priestoru. Vždy ale dajte pozor na to, čo vaše zrkadlo odráža. Vyvarujte sa hlavným vstupným zrkadlám smerujúcim k predným dverám. Zrkadlo otočené k hlavným dverám je jedným z veľkých tabu vo Feng Šuej (druhé tabu je zrkadlo otočené k posteli.) Dôvod, prečo sa neodporúča mať zrkadlo otočené k hlavným dverám, je to, že zrkadlo odtláča všetku dobrú energiu, ktorá sa chystá vstúpiť do domu.

farebné vchodové dvere

Zdroj: Shutterstock®

Farba, ktorá zodpovedá smeru vašich vchodových dverí:

  • Pre východ a juhovýchod: farby, ktoré sú harmonické s prvkom Dreva
  • Pre Juhozápad alebo Severovýchod: farby, ktoré sú harmonické s prvkom Zeme
  • Pre západ alebo severozápad: farby, ktoré sú harmonické s prvkom Kovu
  • Pre sever: farby, ktoré sú harmonické s prvkom Vody
  • Pre Juh: farby, ktoré sú harmonické s prvkom Ohňa

Odlupuje sa z vašich vchodových dverí farba? Máte hrdzavé pánty? Pamätajte, že okrem vstupného priestoru, vchodové dvere zanechávajú trvalý dojem aj u vašich hostí. Pravidelne ich natierajte a prípadné škody opravte hneď, ako ich spozorujete. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 27.12.20 07:47

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 30.12.20 09:30

KK
karma
105.00

Krásne inšpirácie.

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 31.12.20 13:01

MD
karma
132.00

Pekná inšpirácia..

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 05.02.21 19:21

SK
karma
113.00

Výborné rady

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 18.03.21 22:30

karma
127.00

nádherné dvere

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní