Zemiaky – tie predsa milujeme všetci. Zemiakový šalát, chutné hranolky, zemiaky varené v šupke, zemiaková kaša, zemiakové placky či šúľance, k čiernohorským rezňom, k pečenému mäsku. Mňam! Nevieme si bez nich predstaviť ani jednu nedeľu či večer pred televízorom. To, že sú zemiaky zdravé, vie snáď každý z nás. Počuli ste však o účinkoch a benefitoch zemiakových šupiek?
Pozri aj: Najlepší recept na chilli con carne: Zaboduj rýchlym a jednoduchým jedlom!
Zdravé a plné vitamínov
Zemiaky sú obľúbenou koreňovou zeleninou, ktorá je pomerne lacná, dostupná, nenáročná na pestovanie a veľmi bohatá na živiny. Ale vedeli ste, že konzumácia zemiakových šupiek (organických) vám môže poskytnúť viac vlákniny, bielkovín, minerálov a vitamínov než len konzumácia celého zemiaka? Vo väčšine domácnostiach šupky vždy skončia v smetnom koši, nanajvýš v komposte. Prečo ich nevyhadzovať? Čo všetko obsahujú?
- Zemiakové šupky sú skvelým zdrojom draslíka. Ak ich budete konzumovať, dodáte vášmu telu dostatok živín potrebných pre chemické reakcie, zrýchlite svoj metabolizmus a pomôžete bunkám pri generovaní využiteľnej energie. Zemiakové šupky sú tiež nabité železom, ktoré napomáha podporovať funkciu červených krviniek.
- Zemiakové šupky obsahujú vitamín B3, ktorý pomáha bunkám zotaviť sa z fyziologického stresu. Šupka zo zemiakov poskytuje tiež množstvo vlákniny, ktorá znižuje riziko rakoviny hrubého čreva, srdcových chorôb a cukrovky 2. typu.
- Zemiakové šupky sú prírodným zdrojom flavonoidov, ktorý vykazuje protizápalové a antioxidačné účinky, a chráni telo pred infekciami a chorobami.
- Zemiakové šupky pomáhajú prirodzene regulovať krvný tlak prostredníctvom minerálov ako je draslík, horčík a vápnik. Vďaka tomu, že tiež obsahujú fosfor, meď a zinok, prispievajú k zníženiu rizika osteoporózy u žien po menopauze a sú prospešné pri udržiavaní správnej hustoty a štruktúry kostí.
- Zemiakové šupky môžete použiť na zbavenie sa tmavých kruhov pod očami, na ošetrenie akné, mastnej pleti. Podporujú tiež rast a lesk vlasov.
Bude ťa zaujímať
Chutné zemiakové čipsy
Pripravte si lahodné čipsy zo zemiakových šupiek, a to jednoducho a rýchlo.
Čo potrebujeme:
- očistené a osušené zemiakové šupky
- olivový olej
- soľ, korenie
- sušené bylinky (napr. rozmarín, tymian, oregano), syr na posypanie
Zemiaky očistíte a šupky umyte, očistite a vysušte. Predhrejte si rúru na 200 stupňov. Šupky osoľte, posypte obľúbenými bylinkami a dajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť na 15 až 20 minút. Ešte horúce ich môžete posypať syrom. Takto pripravené zemiakové šupky môžete použiť i do šalátov alebo hneď zjesť s kečupom alebo s rôznymi omáčkami. Zemiakové šupky môžete tiež opiecť na panvici. Pozor, musia byť však úplne suché. Dobrú chuť!
Neprehliadni: Domáca tvarohová pizza, ktorú môžeš dochutiť podľa seba