Vieš, podľa čoho vyberať kuracie prsia? Na toto pozor!

Vieš, podľa čoho vyberať kuracie prsia? Na toto pozor!

Aj vy si radi pochutnávate na kuracom mäsku? Predpokladáme, že áno, pokiaľ práve nepatríte medzi vegetariánov či vegánov. Ide o veľmi obľúbený druh mäsa, a to nielen kvôli svojej chuti a možnosti rýchlej úpravy, ale zaiste aj vďaka ľahkej stráviteľnosti a benefitom, ktoré ponúka telu v podobe dôležitých proteínov či aminokyselín.

Dnes si posvietime konkrétne na kuracie prsia, ktoré tvoria základnú ingredienciu množstva chutných receptov. No určite budete súhlasiť s tým, že okrem dobrého receptu potrebujeme na navarenie vynikajúceho jedla aj čerstvé a kvalitné suroviny. Podľa čoho však v obchode spoznať kvalitné kuracie prsia? 

Kvalitu odhalíte pohľadom aj dotykom

Pokiaľ vám naozaj ide o kvalitu kuracích pŕs, treba zamieriť k pultom s chladeným mäsom. A to z toho dôvodu, že v podstate akékoľvek mrazené mäso je viac náchylné na zhoršenie kvality ako to chladené. Samozrejme, treba vyberať čo najčerstvejšie kúsky. Na zistenie čerstvosti vám poslúži nielen informácia o dátume spotreby, ale aj váš vlastný dotyk. Ak mäso stlačíte, mala by sa vytvorená jamka do minúty vyrovnať. To svedčí o jeho čerstvosti. Nepružné mäso môže znamenať nielen to, že mäso už nie je veľmi čerstvé, ale zároveň aj signalizovať vyšší vek kuraťa. Takéto kuracie prsia teda radšej neberte. Je nám však jasné, že tento test nemožno realizovať vždy pred kúpou kuracích pŕs. Pozrieme sa teraz na to, čo môžete pri výbere tohto druhu mäsa odsledovať bez problémov.

Neprehliadni: Najčastejšie mýty o zdraví, ktorým veríš: Spôsobujú mikrovlnky rakovinu?

výber kuraciny

Zdroj: Shutterstock®

Samozrejme, že skôr ako dotyk vám veľa napovie aj samotný výzor kuracích pŕs, ktoré by mali mať po správnosti ružovkasté sfarbenie. Akékoľvek odtiene sivej sú jasným znakom, že došlo k pokazeniu mäsa. No je tu ešte jedna kľúčová vec, ktorú viete odhaliť pohľadom, a to biele čiary, resp. prúžky na mäse. Štúdie ukazujú, že za posledné roky sa výskyt týchto bielych pruhov na kuracích prsiach rapídne zvýšil. Síce tieto biele čiary neznamenajú, že by malo byť mäso nebezpečné (ide v podstate o akési tukové pásiky), ale možno z nich vyvodiť, že dané kuracie prsia nebudú mať tú typickú jemnosť a v prípade marinovania nedôjde k dobrému zapracovaniu marinády do mäsa. Možno teda povedať, že kvalita kuracích pŕs upadá so zvyšujúcim sa počtom bielych čiar. Za úvahu stojí aj zvýšený podiel tuku, čo tiež nie je v prospech veci. Hlavne vtedy, keď sa snažíte o štíhlu líniu. A prečo vlastne tieto pruhy vznikajú? Je to následok snahy poľnohospodárov o urýchlenie rastu kureniec, o čo sa pokúšajú rôznymi umelými spôsobmi.

kuracie prsia s bielymi pásikmi

Zdroj: Shutterstock®

A čo si ešte treba všímať pri kúpe kuraciny?

Okrem už spomínaného treba sledovať aj iné ukazovatele kvality, a teda nielen samotnú štruktúru či farbu kuracích pŕs. Nezabudnite si dobre popozerať aj obal, v ktorom je kuracie mäso zabalené. Ten totiž nemôže byť nijakým spôsobom poškodený, pretože mäso by sa tak rýchlo znehodnotilo a je možná aj kontaminácia baktériami. Ďalej si na na etikete zistite nielen dátum spotreby (čím čerstvejšie mäso, tým chutnejšie), ale aj ostatné dôležité informácie, a to pôvod kurčaťa a výrobcu. Pokiaľ by bol označený len distribútor, nie je to dobré znamenie.

Na záver ešte treba dodať aj to, že okrem správneho výberu kvalitnej kuraciny v obchode by ste sa mali zároveň vyvarovať chybám, ktoré sa robia pri spracovaní kuracieho mäsa. No a potom už len postupujte podľa svojho obľúbeného receptu. :)

Pozri aj: Trápi ťa herpes na perách? Skús overené prírodné tipy, ktoré fungujú


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Chromíková 04.11.19 09:34

MC
karma
109.00

Ďakujem za dobré rady.

  • 1
Odpovedať

Janka Jurasova 04.11.19 15:13

JJ
karma
90.00

super rady ku kupnej kuracinke dakujem

  • 1
Odpovedať

Marie Gutmannová 05.11.19 07:31

MG
karma
104.00

Tazko odsledovat cerstvost, uz len farba na pultoch je zavadzajuca. Nemenovane retazce masove vyrobky pravidelne natieraju urcitou tekutinou a spolu s so spravnym osvetlenim vytvaraju pozadovany efekt.

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 19.11.19 22:54

JK
karma
100.00

dátum spotreby (čím čerstvejšie mäso, tým chutnejšie), ale aj ostatné dôležité informácie, a to pôvod kurčaťa a výrobcu. Pokiaľ by bol označený len distribútor, nie je to dobré znamenie.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní