Ako sa telo mení po pôrode? Zistite všetko o popôrodných zmenách

Ako sa telo mení po pôrode? Zistite všetko o popôrodných zmenách

Tehotenstvo je krásnym obdobím v živote každej ženy. Ale v mnohých smeroch aj náročné. Nebudeme si klamať, priniesť na svet nového bezbranného človiečika je náročné. Najprv ho nosiť 9 mesiacov pod srdcom a snažiť sa dať mu to najlepšie zo seba a následne sa o neho celý život starať dá zabrať každej žene.

Kým niektoré z nás si celé tehotenstvo užívajú s úsmevom na perách, iné odratúvajú mesiace, týždne i dní do pôrodu. Tehotenstvo je totižto sprevádzané mnohými zmenami v tele ženy. Zväčšuje sa maternica, posúvajú sa vnútorné orgány a telo využíva všetku energiu a živiny na „formovanie" plodu a jeho rast.

Zmeny môžu byť telesné, hormonálne, ale aj psychické. Zväčšuje sa brucho, panva sa rozširuje a pripravuje na pôrod, prsia sa zväčšujú a mení sa aj mentálne zmýšľanie ženy. Ale, ako to je po pôrode? Na čo by sa mala každá žena pripraviť? Pôrodom totižto celé toto obdobie zmien nekončí.

Mali by ste sa pripraviť aj na popôrodné telesné zmeny. Tie zahŕňajú hormonálne zmeny po pôrode, fyziologické zmeny, ale aj emocionálne.

Vplyv pôrodu na ženu - popôrodné ťažkosti a stav po pôrode

Každé telo ženy je iné. Skrátka, každá z nás inak vnímame bolesť, inak na ňu reagujeme a každá aj pôrod prežíva úplne inak. Kým niektoré ženy vám môžu povedať, že pôrod bol pre nich krásnym zážitkom a že si to pokojne zopakujú, iné s nimi súhlasiť nemusia. Hlavne nie v prípade, ak pôrod bol pre ne traumatickým zážitkom a vôbec neprebiehal podľa ich predstáv.

Zaujme ťa aj: Trápi ťa bolesť v podbrušku a výtok? Príčinou môže byť toto gynekologické ochorenie!

Je dôležité, ako žena rodí. Je možné rodiť v rôznych polohách, najmä pokiaľ sa jedna o prirodzený vaginálny pôrod. Samozrejme, iný je pôrod, pri ktorom boli lekári nútení vykonať cisársky rez. Avšak, ani pri prirodzenom pôrode nie je všetko také ružové. Mnohokrát totižto lekári pristupujú k vykonaniu epiziotómie (nástrih hrádze), k pôrodu kliešťami alebo vákuumextraktorom a pod.

V dôsledku toho sa v intímnych partiách vytvoria popôrodné poranenia. Po pôrode tak môžu ženy zažiť „zmeny na intímnych miestach", ako sú bolesť, opuch, trhliny alebo zmeny v citlivosti. Tieto zmeny sú dočasné a postupne sa upravujú, avšak je vhodné konzultovať so svojím lekárom alebo pôrodnou asistentkou možnosti liečby.

Fyzické zmeny v tele rodičky v období šestonedelia

Je dôležité si uvedomiť, že ženské telo po pôrode prechádza mnohými zmenami, ktoré sú potrebné pre zotavenie a prispôsobenie sa novej úlohe matky. Tieto zmeny môžu byť fyzické, hormonálne alebo psychické a môžu trvať rôzne dlho v závislosti od individuálnych okolností.

Telesné zmeny po pôrode

  • Zmeny v maternici

Po pôrode sa maternica začne zmršťovať, aby sa vrátila do svojej pôvodnej veľkosti a polohy. Tento proces môže trvať niekoľko týždňov a je sprevádzaný krvavým výtokom zvaným lochia (očistky). Dokonca aj po samotnom pôrode môže žena pociťovať kontrakcie - tie sú potrebné pre stiahnutie sa maternice.

  • Ochabnuté brušné svaly a panvové dno, zmeny v brušnej dutine

Po pôrode môže dôjsť k oslabeniu svalov panvového dna, čo môže spôsobiť inkontinenciu alebo prolaps orgánov. Cvičenia na posilnenie panvového dna môžu pomôcť zlepšiť tieto problémy.

Po pôrode môže žena pozorovať zmeny vo svojej brušnej oblasti, ako je napríklad mäkšie popôrodné bruško alebo diastáza (rozostup brušných svalov). Tieto zmeny sa postupne upravujú, avšak môže byť potrebné vykonávať špeciálne cvičenia na posilnenie brušných svalov.

  • Zmeny v prsníkoch

V dôsledku tvorby mlieka sa prsníky môžu zväčšiť, stať sa citlivými a napätými. Tieto zmeny sú dočasné a zvyčajne sa upravujú, keď sa nastolí rovnováha medzi produkciou a spotrebou mlieka. Pozor však na problém s bradavkami, ktoré mnohé ženy po pôrode môžu zaregistrovať. Môže dôjsť k ich popraskaniu a krvácaniu, čo často býva najmä v dôsledku nesprávneho prisatia bábätka.

  • Strata vlasov

Po pôrode môže žena zažiť dočasnú stratu vlasov, ktorá je spôsobená hormonálnymi zmenami. Tento stav sa zvyčajne upravuje v priebehu niekoľkých mesiacov.

  • Zmeny v tele po pôrode - močový a tráviaci systém

Zmeny v tele po pôrode zahŕňajú aj zmeny v močení a trávení, ako sú inkontinencia, zápcha alebo hemoroidy. Tieto problémy sa zvyčajne zlepšujú v priebehu niekoľkých týždňov.

  • Opuchy končatín

Po pôrode môže dôjsť k opuchu končatín. Dôvodom je únik tekutín do tkanív. Ak chcete opuch zmierniť, lekári odporúčajú do stravy zaradiť väčšie množstvo bielkovín, ktoré sa pri pôrode strácajú.

Opuch by vám však mal do týždňa, najneskôr do dvoch, zmiznúť. Avšak pozor, aj keď opuch zmizne môže sa stať, že vám vaše topánky nebudú sedieť. Práve opuch je zodpovedný za „zväčšenie nôh".

  • Zníženie hmotnosti

Stav po pôrode môže byť u každej rodičky úplne iný. Avšak, počas popôrodného obdobia dochádza aj k zníženiu hmotnosti. Popôrodné kilá idú rapídne dole! V podstate už pôrodom žena zhodí podstatnú časť váhy, ktorú počas tehotenstva pribrala. Okamžitá strata hmotnosti pôrodom sa pohybuje v rozmedzí 5 až 6 kilogramov. Totižto, niekoľko kilogramov váži samotné bábätko, ale aj placenta i plodová voda.

S narodením dieťaťa teda žena rapídne schudne. Dokonca sa uvádza, že počas šestonedelia sa môže žena dostať na pôvodnú „predtehotenskú" váhu. Dôležité však je, aby sa žena hýbala

  • Hormonálne zmeny po pôrode (hormóny v šestonedelí)

Hladina niektorých hormónov, ako je prolaktín a oxytocín, sa zvyšuje, aby podporila tvorbu mlieka a väzbu medzi matkou a dieťaťom. Iné hormóny, ako je napríklad progesterón a estrogén, sa znižujú, čo môže spôsobiť zmeny nálady a únavu.

Popôrodné obdobie je náročné, najmä v prípade, ak hormonálne zmeny ovplyvnia ženu natoľko, že sa u nej prejavia aj psychické problémy. Práve zmeny v hormónoch sú často dôvodom laktačnej psychózy, baby blues a pod. Ženu v dôsledku nerovnováhy môže dostihnúť aj nízke sebavedomie po pôrode.

Neprehliadni: Bolesti v okolí panvy: Vieš, ktoré vážne choroby signalizujú?

Popôrodné psychické poruchy (popôrodné duševné stavy)

Popôrodné obdobie môže byť pre ženu náročné z mnohých dôvodov. Okrem fyzických zmien a bolesti môže žena čeliť novým výzvam, ako je starostlivosť o novorodenca, nedostatok spánku, zmeny vo vzťahu s partnerom a prispôsobenie sa novej úlohe matky. Tieto ťažkosti môžu spôsobiť stres, úzkosť a zvýšenú emocionálnu zraniteľnosť.

Čo je „Baby blues“ alebo popôrodné blues?

Popôrodné blues a baby blues sú dočasné a miernejšie duševné stavy, ktoré môžu postihnúť ženy po pôrode. Príčiny zahŕňajú hormonálne zmeny, únavu a stres. Príznaky zahŕňajú smútok, plač, podráždenosť a zmeny nálad. Tieto stavy sa zvyčajne upravujú v priebehu niekoľkých týždňov, avšak môže byť potrebné hľadať podporu zo strany rodiny, priateľov alebo odborníkov.

Posttraumatická stresová porucha

Duševná porucha, ktorá môže nastať po traumatickom pôrode alebo iných traumatických udalostiach súvisiacich s pôrodom.

Čo je popôrodná depresia?

Popôrodná depresia je vážny duševný stav, ktorý môže postihnúť ženy po pôrode. Je dôležité rozlišovať medzi popôrodným smútkom, ktorý je dočasný a miernejší, a popôrodnou depresiou, ktorá je vážnejšia a môže trvať dlhšie.

Vznik popôrodnej depresie - príčiny popôrodnej depresie

Príčiny popôrodnej depresie môžu zahŕňať hormonálne zmeny, genetickú predispozíciu, stres a nedostatok podpory. Príznaky popôrodnej depresie zahŕňajú dlhotrvajúci smútok, stratu záujmu o bežné činnosti, úzkosť, podráždenosť a problémy so spánkom.

Trvanie popôrodnej depresie

Nie je možné určiť a jednoznačne povedať, ako dlho trvá popôrodná depresia. Depresia sa totižto u každej ženy prejavuje inak a každá na rôzne podnety reaguje inak. Z toho dôvodu odborníci uvádzajú rôznu intenzitu, podoby a dĺžku trvania popôrodnej depresie u ženy. Jedno je isté, že ak sa depresia nelieči odborne, môže trvať podstatne dlhšie, kým sa žena vyrovná s telesnými zmenami po pôrode.

Liečba popôrodnej depresie

Liečba popôrodnej depresie môže zahŕňať farmakoterapiu, psychoterapiu a podporu zo strany rodiny a priateľov. Je teda potrebné vyhľadať odbornú lekársku pomoc už pri najmenšom podozrení na vznik a rozvoj popôrodnej depresie.

Čo je laktačná psychóza (popôrodná psychóza)?

Laktačná psychóza sa môže prejaviť u každej ženy v období šestonedelia, a to z dôvodu hormonálnych popôrodných telesných zmien. Odborníci však uvádzajú, že k jej vzniku dochádza predovšetkým u starších rodičiek a žien, ktoré sa už v minulosti liečili na psychické problémy.

Čo žena prežíva po pôrode? Toto sú najčastejšie príznaky laktačnej psychózy:

  • bezradnosť,

  • halucinácie a nočné mory,

  • poruchy príjmu potravy,

  • samovražedné sklony.

Laktačnú psychózu je potrebné liečiť prostredníctvom odborníkov, pričom je najčastejšie nariadená psychiatrická liečba.

Odporúčame aj: Ako naplánovať pohlavie dieťaťa – pomôže Shettlesova metóda?

Jazvy po pôrode

Ženy môžu pri pôrode zažiť rôzne pôrodné poranenia, ako sú trhliny, vyššie uvedený nástrih hrádze alebo hematómy. Proces hojenia týchto poranení závisí od ich závažnosti a individuálnych okolností. Starostlivosť o rany, liečba bolesti a prípadne aj fyzioterapia môžu pomôcť pri hojení a zotavení.

Hojenie popôrodných poranení

Počas popôrodného obdobia je dôležité venovať sa spoznávaniu s bábätkom, ale aj sebe. Ak zažívate náročné popôrodné obdobie v dôsledku všetkých tých telesných zmien, majte na pamäti, že je dôležité správne sa postarať o popôrodné poranenia, ale aj o svoje psychické zdravie.

V tomto období sa maternica sťahuje, čo je prirodzené. Vy by ste sa však mali zamerať na hojenie popôrodných poranení a návrat k starému ja. Ako sa teda starať o svoje intímne miesta?

  • Skúste studený obklad - ak ste sa nevyhli nástrihu hrádze, na zmiernenie bolesti sú skvelé studené obklady. Tie si môžete dopriať prostredníctvom špeciálnych chladivých popôrodných vložiek.

  • Nepodceňujte hygienu - je dôležité častejšie sa sprchovať a udržovať svoje intímne partie „čisté". Či už po malej alebo veľkej potrebe, vždy sa osprchujte a poriadne osušte. Buďte však jemné, aby nedošlo k uvoľneniu stehov.

  • Doprajte intímnym partiám „voľnosť" - ak je to možné, popôrodné poranenia nechajte čo najviac na vzduchu, aby rana mohla dýchať a nezaniesla sa do nej infekcia.

Bylinky na podporu hojenia popôrodných poranení

Do tašky do pôrodnice odporúčame zbaliť si gél s dubovou kôrou alebo vlhčený toaletný papier s obsahom dubovej kôry. Dubová kôra je nápomocná pri znížení citlivosti poranení, predchádza vzniku infekcie a rovnako zmierňuje krvácanie. Z byliniek sú tiež nápomocné:

  • arnika,

  • aloe vera,

  • levanduľa.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 08.09.23 07:02

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní