Prírodný liek na ženské problémy: Objav silu kvetov z juhoamerických Ánd!

Prírodný liek na ženské problémy: Objav silu kvetov z juhoamerických Ánd!

Viete, čo sa skrýva pod názvom Flor blanca, v preklade biely kvet? Takéto domorodé pomenovanie dostal strom, respektíve ker, ktorého domovinou je Južná Amerika. V tunajších oblastiach sú kvety tohto stromu tradičným liekom a od nepamäti sú miestnymi využívané pri rozličných ťažkostiach. Flor blanca a jej blahodarné účinky najmä na ženské telo sú už známe naprieč celým svetom. Táto rastlina môže pomôcť nejednej žene s nepríjemnými gynekologickými ťažkosťami. Zistite o nej viac!

Čo je Flor blanca?

Pod pomenovaním Flor blanca sa skrýva rastlina s latinským názvom Buddleja incana. V rôznych oblastiach jej boli pripísané mnohé iné názvy, napríklad aj álamo, quishuara či kiswar, u nás jednoducho budleja podľa latinského názvu. Ide o strom či ker z čeľade krtičníkovité. Táto dvojdomá rastlina pochádza z Južnej Ameriky, a to konkrétne z oblastí Ánd. Buddleja incana je rozšírená napríklad v rôznych častiach Peru, taktiež v Bolívii, Ekvádore či Kolumbii.

Rastie prevažne v nadmorskej výške nad 2500 metrov nad morom, často na dnách kaňonov a pozdĺž riek. Dorastá do výšky od 5 do 15 metrov. Flor blanca je charakteristická hnedou kôrou a štvorhrannými vetvičkami, ktoré sú navyše plstnaté. Listy sú skôr kožovité, podlhovasté a jemne vrúbkované. Z rastliny sa na liečebné účely zberajú predovšetkým kvety. Tie sú usporiadané do veľkých hroznovitých súkvetí, ktoré môžu byť až 20 centimetrov dlhé. Sú tvorené drobnejšími bielymi alebo žltkastými kvetmi.

Odporúčame: Ako posilniť pamäť alebo upokojiť myseľ? Táto bylina to zvládne!

účinky Flor blanca

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú účinky sušených kvetov?

Flor blanca je predovšetkým tradičným prírodným liečivom pôvodných peruánskych domorodých národov. Obyvatelia Ánd ju využívali na liečbu mnohých neduhov, napríklad pri bolestiach zubov a hlavne pri gynekologických problémoch. V tradičnom liečiteľstve slúži ako ochranný prostriedok pre ženské pohlavné orgány. Aj dnes je budleja známa hlavne ako bylinka, ktorá pomáha ženám pri rozličných ťažkostiach. Je veľmi účinná najmä pri nepravidelnej menštruácii a rovnako prispieva k pocitu komfortu počas ženských dní.

Flor blanca je taktiež nápomocná pri rôznych mykotických či kvasinkových aj mikrobiálnych infekciách alebo zápaloch pohlavných orgánov. Môže pomôcť eliminovať nepríjemné vaginálne výtoky a celkovo prispieva k očiste ženského pohlavného systému. Využitie však nájde aj u opačného pohlavia, keďže má aj ďalšie vlastnosti. Patrí aj medzi dobré bylinky na močové cesty, môže osožiť pri liečbe zápalových ochorení. Buddleja incana taktiež prispieva k zdraviu pokožky, je využívaná pri problémoch s kožnými škvrnami a nečistou pokožkou. Pôsobí diureticky, čiže z tela odstraňuje prebytočnú vodu. Taktiež pomáha napravovať zažívanie.

Flor blanca

Zdroj: Shutterstock®

Ako rastlinu využiť pre zdravie?

Liečivú drogu z rastliny Buddleja incana, ktorou sú sušené kvety, je u nás možné zohnať v lekárňach, predajniach so zdravými a sušenými bylinkami a, samozrejme, na internete. Z kvetov je možné si pripraviť chuťovo pomerne neutrálny čaj, ktorý je vhodné dochutiť napríklad medom. Oplatí sa ho vyskúšať, ak vás trápi nepravidelná menštruácia či iné gynekologické problémy, žalúdočné ťažkosti či problémy s kožou. Pripraviť ho môžeme klasickým zaparením bylinky horúcou vodou alebo krátkym prevarením.

Na liter vody spravidla pripadajú približne 2 veľké lyžice drogy. Toto množstvo je počas ťažkostí vhodné popíjať v niekoľkých dávkach počas dňa. Pri príprave nápoja z rastliny Flor blanca je však vhodné hlavne postupovať podľa návodu na použite z obalu konkrétneho produktu. Rovnako neprekračujte odporúčané dávkovanie, prípadne môžete použitie bylinky konzultovať s lekárom. Túto rastlinu je možné užívať i preventívne, a to ideálne aspoň mesiac, po ktorom by mala nasledovať taktiež mesačná pauza.

Pozri aj: Pozor na vážny zdravotný problém! Aké sú prejavy podvýživy?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 04.08.20 06:21

ĽŠ
karma
100.00

Už som o tejto bylinke počula, no zatiaľ ešte nemala možnosť vyskúšať.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní