Ako spoznať skutočného priateľa? Toto ti napovie!

Ako spoznať skutočného priateľa? Toto ti napovie!

Mať okolo seba priateľov je veľmi dôležité. Nie nadarmo sa však hovorí, že dôležitejšia je kvalita a nie kvantita. To platí pri mnohých veciach v živote a nepochybne aj pri priateľstve. Mať okolo seba zopár skutočne dobrých priateľov, na ktorých sa môže človek bezpodmienečne spoľahnúť, je stokrát lepšie, ako byť obklopený falošnými či neúprimnými ľuďmi. Neraz si pri takýchto kamarátoch človek neskôr uvedomí, že ich vo svojom živote vlastne ani nepotrebuje. Samozrejme, i my by sme mali vedieť, ako byť dobrým priateľom pre svojho blízkeho a potom môžeme očakávať to isté aj od druhého. A ako vlastne spoznať, že je niekto skutočným priateľom? Čo pre nás robia dobrí priatelia?

Vie si na vás urobiť čas

Skutočného priateľa ako prvé poľahky spoznáte podľa toho, že s vami skrátka chce tráviť čas. Nevymýšľa si úplne nepochopiteľné až bizarné výhovorky, prečo sa s vami nemôže stretnúť. Čas je skutočne drahocenný a ak vám ho niekto nemá problém s radosťou darovať, ste na správnej adrese. Pravý priateľ sa s vami rád rozpráva a takéto rozhovory spravidla nemajú konca. Len tak vám zavolá, keď sa práve nemôžete vidieť, pretože mu chýbate. Chce vedieť, čo je vo vašom živote nové, zaujíma sa o vás a myslí na vás.

Odporúčame: Si stále roztržitá a trápi ťa klesajúca produktivita? Pomôžeme ti!

dobrí priatelia

Zdroj: Shutterstock®

Dobíja vás energiou

Pravý priateľ nikdy nie je takzvaným energetickým upírom. Práve naopak. Keď so svojím kamarátom trávite čas, mali by vás tieto chvíle nabíjať energiou a napĺňať pocitmi šťastia, pohody a pokoja. Ak sa s priateľom rozlúčite, napríklad po posedení na káve či návšteve kina, mali by ste sa cítiť pozitívne a mali by ste mať dobrú náladu. Mali by ste cítiť obrovský nával energie a šťastia. Ak však po stretnutí pociťujete úplne opačné emócie, niekde je pravdepodobne chyba. Od dobrého priateľa by sa človek zvyčajne nemal vracať vyšťavený, vystresovaný, skleslý či v depresii. 

Podporuje aj pomôže

Dobrý priateľ by tu pre vás mal byť v dobrom aj zlom. V pravom priateľstve by nemala existovať závisť. Ak sa vám práve darí, zažívate nejaký obrovský úspech, alebo ste dosiahli stanovený cieľ, priateľ je tu na to, aby sa s vami tešil, zagratuloval vám a pomohol vám to poriadne osláviť. Ak však máte pocit, že kamarát vám úspech skôr závidí, nie je to dobré znamenie. Pravého priateľa však spoznáte aj podľa toho, že vás podporuje nielen pri úspechoch, ale aj v horších chvíľach a neváha vám podať pomocnú ruku.

pomoc od priateľa

Zdroj: Shutterstock®

Je tolerantný aj empatický

Pravý priateľ by mal mať aj niekoľko ďalších vlastností. Je dôležité, aby bol tolerantný. Mal by tolerovať vaše vlastnosti a to, aký ste. Mal by akceptovať vaše chyby, osobnosť, správanie. Pravý priateľ sa snaží byť taktiež empatickým človekom. Vie vás vypočuť, prejavuje záujem o vaše aktuálne emócie, vie sa do vašich pocitov vcítiť, nesúdi vás a dokáže vás emocionálne podporiť.  Samozrejme, toto všetko by ste mali robiť pre svojho priateľa i vy sami.

Rešpektuje iných priateľov

Skutočný priateľ vie pochopiť, že človek môže mať i viac kamarátov a známych, s ktorými chce niekedy tráviť svoj voľný čas. Skutočný priateľ pozná hodnotu a silu vášho priateľstva a nemá problém, keď sa stretávate aj s inými ľuďmi. Vie, že to vaše priateľstvo nijak neohrozuje. Nespráva sa majetnícky, nežiarli na vašich ďalších kamarátov a neosočuje ich. Dobrý priateľ vám tiež vie odpustiť chyby, ktorých ste sa dopustili a rovnako mu nerobí problém ospravedlniť sa, čo by opäť malo platiť pre obe strany. 

kamarátky

Zdroj: Shutterstock®

Hovorí pravdu

Milosrdná lož vraj môže mať opodstatnenie, no v priateľstve by mala prevládať úprimnosť. Kto by nám mal inak povedať i pravdu, ktorú nechceme počuť, ak nie pravý priateľ? Skutočný priateľ by skrátka mal vždy hovoriť pravdu. Takýto priateľ nič neprikrášľuje a neobaľuje len preto, aby ste mali dobrý pocit, alebo aby vás upokojil. Ak je to potrebné, vie povedať i pravdu, ktorá bolí. A mali by sme to vedieť oceniť, pretože to robí s dobrým úmyslom. Skutoční priatelia vedia povedať pravdu, ak vás táto pravda zachráni pred pádom, zlým rozhodnutím a pomôže vám rásť či stať sa lepšou osobou. Pravý priateľ tiež vie vyjadriť konštruktívnu kritiku.

Máte množstvo spoločných zážitkov

So skutočným priateľom máte obrovské množstvo spoločných zážitkov a spomienok. Je to, samozrejme, vďaka tomu, že spolu trávite dostatok času. A to je hlavný znak dobrého priateľstva. So skutočným priateľom sa viete zabávať, smiať sa, uvoľniť sa aj zrelaxovať, pokojne robiť i hlúposti, ktoré by s vami obyčajný kamarát nepodnikol. Máte spoločné vtipy, ktorým často rozumiete len vy, skrátka si dokonale rozumiete a viete si pomaly už aj čítať vlastné myšlienky.

Pozri aj: Na maličkostiach záleží: 11 tipov, ako zmeniť život k lepšiemu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Marika Michálková 22.11.20 13:42

MM
karma
107.00

Mám zopár takých....priateľstvá trvajú už viac ako 30 rokov

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 22.11.20 15:11

MM
karma
100.00

dobrí priatelia sú na nezaplatenie, to sa vycíti a pozná

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 23.11.20 06:51

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 23.11.20 09:57

KK
karma
105.00

Priateľstvá, ktoré pretrvajú z detstva sú tie najlepšie.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní