Siamské dvojičky: Tieto sestry spolu žijú už 22 rokov! Ako zvládajú randenie a bežný život?

Siamské dvojičky: Tieto sestry spolu žijú už 22 rokov! Ako zvládajú randenie a bežný život?
  • 27.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

K narodeniu siamských dvojčiat dochádza, keď majú súrodenci zrastenú kožu alebo vnútorné orgány. Postihuje približne jedného z 200 000 živých narodených detí. Je to spôsobené tým, že oplodnené vajíčko sa začne deliť na dve embryá niekoľko týždňov po počatí, ale proces sa zastaví skôr, ako sa dokončí.

Najbežnejším typom sú dvojčatá spojené na hrudi alebo bruchu. Úspech separačnej operácie závisí od toho, kde sú dvojčatá spojené. Lekári vedia povedať, ktoré orgány majú súrodenci spoločné, a preto plánujú operáciu až po narodení. Siamské dvojčatá, ktoré sú spojené blízko pupka a často zdieľajú pečeň, však vo všeobecnosti nemajú spoločné srdce.

Zrast dvojčiat rovnakého pohlavia sa môže vyskytnúť aj v oblasti hlavy, dolnej časti chrbtice alebo v oblasti hrudníka. Okrem spoločného krvného obehu v niektorých prípadoch dvojčatá navzájom zdieľajú životne dôležité funkcie. Oddelenie dvojčiat musí byť pod prísnym dohľadom lekárov, čo však býva veľmi náročné a riziko smrti je vysoké. Prvýkrát sa podarilo siamské dvojčatá úspešne oddeliť v roku 1952 v Spojených štátoch amerických.

Kto sú 22-ročné siamské dvojčatá Carmen a Lupita Andrade?

Carmen a Lupita Andrade sa narodili vo Veracruz v Mexiku a do Spojených štátov amerických prišli na takzvané lekárske vízum vo veku dvoch rokov so svojimi rodičmi a staršou sestrou Abigail. Dievčatá, ktoré žijú v Connecticute od svojich dvoch rokov, sú zrastené pozdĺž hrudných stien až k panve, kde sa stretávajú ich chrbtice.

Majú dve ruky, ale každá len jednu nohu, pričom Carmen ovláda pravú nohu a Lupita ľavú. Sestrám, od ktorých sa očakávalo, že prežijú len tri dni po narodení, bolo povedané, že ich odlúčenie môže viesť k ich smrti alebo k rokom intenzívnej starostlivosti.

Odporúčame: Najlepší vianočný recept: Hrnčekové medovníky, ktoré nemajú konkurenciu!

siamské dvojčatá operácia

Zdroj: instagram.com/andrade_glupe

Ako svoj zrast vnímajú samotné sestry?

„Myslíme si, že najväčšou vecou je, že veľa ľudí nás rado zredukuje len na časti tela, keď na nás ukazujú. Je to skôr tak, že ak jedna hlava urobí jednu vec, čo sa stane druhej hlave, namiesto toho, aby používala naše mená. Je to len viac dehumanizujúca vec, ak to dáva zmysel. ...Sme hrdé na to, kto sme, aký je náš stav a nič na tom nezmeníme a ani nemôžeme zmeniť. Je to všetko o tom, aby ste prijali to, kým ste", hovoria Carmen a Lupitu.

Sestry žijú normálnym životom

Obe sestry sa tiež nepovažujú za zdravotne postihnuté – po priznaní, že ide o „zdravotné postihnutie, ak z neho urobíte zdravotné postihnutie“. Keď boli Lupita a Carmen malé, strávili roky na fyzioterapii, kde sa učili ako sedieť a pracovať spoločne, aby používali nohy, a keď mali štyri roky, urobili spolu prvé kroky.

Lekári uvažovali o ich oddelení, ale dospeli k záveru, že to nebolo možné urobiť bezpečne, pretože zdieľajú príliš veľa životne dôležitých orgánov a ich spodnú časť chrbtice. Keď sa ich predtým pýtali, či chcú byť niekedy oddelené, obe povedali nie, pretože aj keby operácia dopadla dobre, čakali by ich roky náročnej fyzickej terapie.

Neprehliadnite: Najpokojnejšie znamenia zverokruhu podľa astrológov: Patríš k ním i ty?

online zoznamka

Zdroj: instagram.com/andrade_glupe

Psychologický aspekt predstavy oddelenie dvojčiat

„Nemyslím si, že by to malo zmysel", hovorí Carmen. Keď sa hovorilo o separačnej operácii, Lupita a Carmen sa opýtali svojej matky: Prečo by ste nás chceli rozrezať na polovicu?"

Lupita však trpí skoliózou (bočné zakrivenie chrbtice), ktorá jej spôsobuje kŕče v pľúcach. Lekári tvrdia, že by mohla potrebovať operáciu na odstránenie časti chrbtice, prípadne začať používať kyslíkovú nádrž. Zatiaľ čo operácia skoliózy môže byť relatívne jednoduchý postup, nie je to tak v prípade siamských dvojčiat. Pre Lupitu navyše existuje vysoké riziko smrti alebo poškodenia mozgu.

Ako je to u nich s randením?

Keďže sa teda sestry rozhodli zostať spolu a prispôsobili sa spoločnému životu, nedávno museli riešiť aj fakt, že si jedna zo sestier – Carmen našla priateľa. Podľa Carmen, ktorá chodí so svojím súčasným priateľom už rok a pol, je randenie „procesom učenia sa pre každého“. Hovorí, že jej partner je podobný blízkemu priateľovi a jej nový vzťah nebol „intímny a je s tým v poriadku“.

Dvojica sa zoznámila na online zoznamke, ktorej cieľom je spojiť kompatibilných ľudí do vážneho vzťahu. Carmen povedala, že o sebe bola úprimná, ale priznala, že jej bolo naozaj nepríjemné ukázať na svojom profile, že v jej prípade ide o siamské dvojča.

Jej dvojča Lupita však po priznaní, že je asexuálna, vidí randenie úplne inak. A ako vníma Carmen svoj nový vzťah vo svojej životnej situácii?

„Očividne sme museli viesť diskusiu o tom, aké hranice sú v poriadku a aké nie. Manželstvo nie je v popredí mojej mysle, pretože mám len 22 rokov, ale priznávam, že by som bola radšej, ak by sme boli životnými partnermi ako skutočnými manželmi“.

Odporúčame aj: Recept na najsilnejšie antibiotikum prírodnej medicíny: Liek na všetko?!

Úvodná koláž: foto - zdroj: instagram.com/andrade_glupe


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Elena Švachová 28.11.22 20:45

karma
109.00

Fíííha, to je zaujímavé...

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 19:08

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 19:08

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 13:07

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 13:07

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní