Čo ničí pečeň rovnako ako alkohol? Toto sú najväčší nepriatelia zdravej pečene!

Čo ničí pečeň rovnako ako alkohol? Toto sú najväčší nepriatelia zdravej pečene!

Určite už každý z nás aspoň raz v živote zažil, čo je to opica a aké nepríjemné dokážu byť poalkoholové stavy. Alkohol je metlou ľudstva – dokáže poriadne vymetať, ale tiež aj napáchať škody vo vnútri nášho organizmu. Pohárik z času na čas nezaškodí, ba mnohí lekári uvádzajú, že je pre organizmus prospešný, pretože dokáže roztiahnuť cievy. No vo veľkých množstvách môže aj zabíjať. Môže spôsobiť cirhózu pečene, zničiť pažerák i ostatné vnútorné orgány.

Ako sme teda písali, alkohol dokáže najviac škodiť našej pečeni. No okrem alkoholu existujú aj ďalší nepriatelia zdravej pečene, ktorých by sme sa mali vzdať alebo aspoň ich príjem obmedziť. Pečeň je totižto čističkou organizmu, a tak je potrebné dopriať jej z času na čas poriadny detox.

Pozri aj: Čo sa stane, keď zješ jadierka z jablka? Toto sa skutočne udeje!

ako lieky škodia zdraviu

Zdroj: Shutterstock®

Pečeni škodia aj lieky

Vo všeobecnosti dokážu lieky zaťažiť náš tráviaci trakt a zničiť žalúdok. Preto platí, že by ste ich nikdy nemali konzumovať na lačno (teda aspoň nie tie od bolesti). Lieky však môžu ničiť aj našu pečeň. Existuje totižto až tisíc druhov liekov, ktoré môžu prispieť k poškodeniu pečene. Podľa lekárov ide predovšetkým o tie lieky, ktoré sú užívané dlhodobo a radí sa k ním aj antikoncepcia, lieky proti epilepsii, analgetiká a pod.

Čo v prípade, že lieky užívať musíte? Vtedy by ste mali pravidelne chodiť na pečeňové testy a obmedziť ďalšie rizikové faktory, ktoré poškodzujú pečeň.

prečo je nikotín škodlivý

Zdroj: Shutterstock®

Fajčenie škodí zdraviu

Nikotín škodí našim pľúcam – to je známy fakt! Ale vedeli ste, že fajčenie škodí aj našej pečeni? Totižto jej úlohou je detoxikovať organizmus, a teda odstraňovať z tela aj nikotín. Lekári uvádzajú, že pečeň dokáže pomocou enzýmov rozložiť až 80 % nikotínu nachádzajúceho sa v organizme, no na druhej strane je to pre ňu obrovská záťaž. Keď si vezmeme do úvahy, že z tela musí odstraňovať aj iné škodlivé látky a toxíny, z dlhodobého hľadiska môže dôjsť k jej poškodeniu.

Problémom však nie je len samotné aktívne fajčenie, ale aj pasívne ku ktorému dochádza pri pobyte v zafajčených priestoroch.

ako vplývajú É-čka v potravinách na zdravie

Zdroj: Shutterstock®

Éčka v potravinách

Éčka prispievajú k vylepšeniu chuti jedál, ich zakonzervovaniu i doladeniu farby. Ale musíme povedať, že ide o chemické látky, ktorých príjem by sme mali obmedziť na najnižšiu možnú mieru. K ich odbúravaniu totižto dochádza v pečeni, tak si určite viete predstaviť, aký majú na ňu vplyv v prípade, že sú prijímané vo veľkom množstve a hlavne dlhodobo. Takže obmedzte príjem jedál zo stánkov s rýchlym občerstvením či polotovarov.

Zaujme ťa: Ako odhalíš nedostatok tekutín v tele? Prezradí ti to farba moču!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 08.09.20 06:39

ĽŠ
karma
100.00

Skutočne najväčší nepriatelia pečene, ktorých by sme sa mali vzdať alebo aspoň ich príjem obmedziť.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 08.09.20 09:25

KK
karma
105.00

je to tak, lieky na jednej strane pomôžu a na druhej uškodia

  • 0
Odpovedať

Leona Bašistová 08.09.20 10:59

LB
karma
104.00

Pečeň je chemická továreň, ktorá sa snaží spracovať všetko, čo organizmus prijal z prostredia - priamo i nepriamo. Pravidelne podporujem svoju pečeň očistnými kúrami, pečeň miluje horčiny - napr. púpavové listy. Žihľava je fantastický antioxidant celého tela i pečene. Raz za rok si dávam 3 mesačnú kúru Pestrec Mariánsky, ktorý čistí pečeň.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 08.09.20 13:52

MC
karma
109.00

Lieky krátkodobo pomáhajú a dlhodobo ničia naše telo.

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 08.09.20 16:33

karma
106.00

Veľmi dobrý článok a na úplné prečistenie pečene a jej odtukovatenie je veľmi dobrá mrkvová vňať ( najlepšie čerstvá, ale aj sušená má vynikajúce účinky ) či už v šalátoch alebo ako prísada do jedla. U mňa v okolí to ľudia zvykli zahadzobať, no keď som priateľom povedala aké úžasné má účinky a chuť, začali ju v kuchyni využívať. Ako jediná dokáže úplne vyčistiť pečeň, a môj strýko, ktorý mal dlhé roky problémy s pečeňou mi len potvrdil, že je to skutočný zázrak. Dnes má výsledky na jednotku a už rok neberie na pečeň žiadne tabletky, no ako mi povedal mrkvovú vňať má zamrazenú a nasušenú do ďalšieho roka. Je to skutočný zázrak na pečeň.

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 08.09.20 17:23

MM
karma
100.00

našťastie títo nepriatelia na mňa nečíhajú

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 08.09.20 22:18

karma
109.00

Pečeň si treba chrániť.Nepijem,nefajčím a snažím sa zdravo stravovať,pokiaľ je to možné.Lieky piť musím,ale pravidelne chodím na kontroly - na odber krvi.

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 24.10.20 14:51

JK
karma
100.00

Všetko treba z mierou

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní