Vieš, čo je FIKA? Dopraj si tento rituál aj ty – nie je na ňom nič zložité!

Vieš, čo je FIKA? Dopraj si tento rituál aj ty – nie je na ňom nič zložité!

IKEA, ABBA, HYGGE – zdá sa, že zo Škandinávie k nám prichádzajú len tie najlepšie veci a zároveň aj celkom zvláštne rituály, o ktorých sa hovorí na každom kroku. Hygge sme si zamilovali. Je to rituál, ktorý je zameraný na užívanie si života, konkrétne maličkostí v živote s priateľmi či rodinou. Hovorí sa najmä o hygge pohode, kedy sa oplatí spomaliť a užiť si silu prítomného okamihu. Ale, čo je FIKA?

Tak ako Švédi zdokonalili nábytok a popovú hudbu povýšili na vyššiu úroveň, tak aj klasickú prestávku na kávu posunuli na svetovú úroveň. FIKA je v podstate švédska tradícia, pri ktorej si v priebehu dňa urobíte prestávku a vychutnáte si horúci nápoj a menšie občerstvenie.

Nie je to však len o vychutnávaní si šálky dobrej kávy. FIKA je rituál, ktorý je dôležitý vo švédskej kultúre, keď si doprajte chvíľku oddychu a spoločenského posedenia.

Pozri aj: Najpokojnejšie znamenia zverokruhu podľa astrológov: Patríš k ním i ty?

Čo znamená FIKA a ako dlho trvá?

FIKA, v angličtine známa aj ako „coffee break“, je viac-menej prestávka na kávu. No môžete za týmto výrazom hľadať niečo oveľa viac. FIKA znamená, že si sadnete s rodinou, priateľmi alebo kolegami a dáte si kávu alebo čaj na zahriate a k tomu niečo sladké na maškrtenie. Vo svojej podstate však ani nejde o tu kávu a zákusok, ale o spoločenské stretnutie, a teda stretnutie s rodinou či priateľmi.

Kedy si FIKU vychutnať? V podstate kedykoľvek. Ak ste v práci, tak si FIKU môžete dopriať počas obedňajšej prestávky alebo po obede. Máte chuť stretnúť sa s priateľmi večer? Tak si tento rituál doprajte práve vtedy. Ste práve vonku? Tak sa zastavte a doprajte si relax aj bez ďalšej spoločnosti – len sledujte ľudí okolo seba a nasávajte atmosféru.

Pýtate sa aj, ako dlho by taký rituál mal trvať? Tak v tom prípade vedzte, že tu neexistujú žiadne obmedzenia. Zastavte sa, objednajte si kávu a zákusok a oddýchnite si. Relaxujte dovtedy, dokedy máte chuť alebo tak dlho, ako vám to čas a okolností dovolia.

Zaujme ťa aj: Recept na najsilnejšie antibiotikum prírodnej medicíny: Liek na všetko?!

FIKA v práci

Nájsť si čas na kávu počas pracovnej doby je niekedy náročné. Popravde, mnohí sú radi, že stíhajú spĺňať všetky úlohy a že na konci pracovnej doby majú spravenú všetku zadanú prácu. Avšak, prečo FIKU nezaradiť do svojho pracovného času? Tento čas by mohol byť skvelý na lepšie spoznávanie kolektívu, ale aj na brainstorming. Taká neformálna porada pri káve a zákusku môže priniesť množstvo nápadov na budúce projekt alebo na riešenie problémov.

Nehovoriac o tom, že pri káve a uvoľnenej konverzácii sa prehlbujú vzťahy a vzájomná súdržnosť. Ak máte možnosť a priestor, zaveďte FIKA na pracovisku alebo navrhnite vašim nadriadeným takýto teambuilding. Navyše, môžete sa dohodnúť a každý týždeň môže niekto iný upiecť zákusok ku káve.

Zaujímavosti o Švédsku a FIKA rituáli

SLOVO FIKA je prevrátenou a pozmenenou formou švédskeho slova „KAFFI“, ktoré v preklade znamená „káva“. Toto premiešanie slabík malo za cieľ zamaskovať rituál v pití kávy, keďže konzumácia kávy a jej dovoz bol v roku 1756 až 1817 až päťkrát zakázaný.

Dôvod nie je úplne známi. Niektorí historici prišli s hypotézou, že zákazy boli motivované európskou obchodnou krízou. Keď sa v roku 1822 skončil posledný zákaz, spotreba kávy prudko vzrástla. Dnes je Švédsko jednou z krajín s najvyššou spotrebou kávy na svete, pričom podľa portálu Mental Floss vypije Švéd ročne v priemere 18 kilogramov kávy.

Pozri tiež: Luxusné hotely, ktorých sa celý svet nevie dočkať: Čím sú výnimočné a kde sa nachádzajú?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní