Hygge: Návod na to, ako byť šťastný a mať lepší život

Hygge: Návod na to, ako byť šťastný a mať lepší život
  • 11.08.2018
  • Simona Kostková

Dáni sú podľa rôznych prieskumov jeden z najšťastnejších národov na svete. A práve oni sú tí, ktorí prišli s pojmom hygge, čo je návod na spokojný život. Pred pár rokmi zaplavili svet knihy o tom, ako byť šťastnejší a ako to vlastne tí Dáni robia. Tak ako to teda robia?

Návodov na to, ako byť šťastný, úspešný a spokojný, nájdeme na každom rohu, ale v praxi nám to často nejde tak ľahko ako píše kniha. Prinášame vám zaujímavý pohľad na život priamo zo severských krajín, ktorý je určený hlavne pre ľudí, ktorí chcú svoj život zmeniť, ale nemajú čas či chuť si prečítať o tom v knihe. Buďte aj vy hygge!

Ako to tí Dáni robia?

Napriek tomu, že budeme písať o šťastných Dánoch, aj oni patria medzi veľkých spotrebiteľov antidepresív. Avšak ich pohľad na život je napriek tomu pozitívnejší. Prečo to tak je? Nie je to ani tak o tom, že majú krajšie, väčšie mestá s úžasnou infraštruktúrou alebo že majú okolo seba množstvo panenskej prírody a celkovo pokojnejší život. Hygge je v podstate prístup k životu, ktorí si vybrali. Aj Dáni riešia podobné „blbosti“ ako my, majú doma kopu nepodstatných kravín a občas sa poriadne prejedia, ale sú pozitívnejší.

Jeden z rozdielov medzi nimi a nami je v čase, ktorí spolu trávia. Vážia si voľné chvíle, ktoré môžu stráviť so svojou rodinou a je to pre nich sväté. Po príchode domov z práce sa venujú svojim blízkym, nehádajú sa ani nevytvárajú zbytočné dusno a rozhodne si nepotrebujú vytvárať priestor sami pre seba. Bohužiaľ pre nás, majú na to vynikajúce podmienky. Nadčasy, práca z domu či cez víkendy sú u nich minimálne, takže čas na rodinu aj priateľov si nájdu vždy. Ale hygge nie je iba o podmienkach, ktoré majú na život, ale aj o tom, že sú mimoriadne pozorní ku svojmu okoliu!

ako byť šťastný

Zdroj: Shutterstock®

Radosť z maličkostí

Ďalšou obrovskou výhodou, ktorú majú Dáni oproti nám je to, že sa neboja veľkých zmien. Nemajú problém zo dňa na deň radikálne zmeniť profesiu, keď ich začne nudiť a dokonca nemajú problém ani začať nanovo, od školy. Práca u nich nesmie byť to, čo im uberá chuť do života. Ak by sme to chceli zhrnúť – Dáni si vážia jeden druhého, snažia sa chápať potreby ostatných a vychádzať si v ústrety. Snažia sa dopriať nielen druhým, ale aj sebe. V takomto duchu sú vychovávaní už odmalička a preto sú hygge štýlom presiaknutí skrz naskrz.

Celé hygge spočíva v drobnostiach a maličkostiach, ktoré vás cez deň potešia. Môže to byť prítomnosť priateľov, rodiny ale môžu to byť aj materiálne veci a jedlo. Jednoducho si užívajú prítomnú chvíľu naozaj naplno, bez zbytočných nepríjemností, ktoré si poväčšinou človek vytvára sám. Sústreďujú sa na veci, ktoré si môžu užívať a sú za to vďační. Celkom jednoduché, nie? Aj napriek tomu má hygge štýl pomerne veľa odporcov, ktorí tvrdia, že všetko sú to iba nejasné pojmy a univerzálne predstavy, ktoré nás k tej pravej duševnej pohode neprivedú.

Zaujme ťa: Existuje recept na šťastie? Byť šťastnou je ľahšie než si myslíš.

ako mať šťastnú rodinu

Zdroj: Shutterstock®

Ako dosiahnuť vlastné hygge?

  • Čítaním obľúbenej knihy a počúvaním príjemnej hudby

  • Popíjaním horúcej čokolády pri kozube

  • Horúcim kúpeľom na konci pracovného dňa

  • Hodinou, strávenou prácou v záhrade alebo príjemným rozhovorom s priateľom

  • Zapálením sviečky – čím viac sviečok, tým viac hygge

  • Upečením si vlastného chleba alebo aj koláčou

  • Bozkávaním sa

Medzi základné symboly hygge štýlu patria sviečky, tlejúci kozub, teplé pečivo a mnohé iné veci, ktoré sú teplé a predstavujú zdroj energie. Ak zahrniete do svojho života všetky takéto veci, budete hygge! Samozrejme, venujte rovnakú pozornosť aj svojim blízkym - prehoďte deku cez vašu polovičku, uvarte priateľovi teplú polievku, ak mu je zima, jednoducho zahrňte ho teplom rovnako ako seba.

ako mať krajší život

Zdroj: Shutterstock®

Ako začleniť hygge do svojho života? Veľmi jednoducho. Začnite si uvedomovať a tešiť sa z každodenných maličkostí, ktoré vám život prináša. Vytvorte si z obyčajných vecí výnimočné, precíťte každú príjemnú vec, veď život sa skladá z drobností, ktoré nás robia šťastnými. Začnite s príjemným rituálom, ktorý vás každý deň bude napĺňať radosťou. Či už to budú zapálené sviečky, chvíľka s vašimi najbližšími, prechádzka s domácim miláčikom a mnohé iné, ktoré vás už ráno nakopnú do celého dňa. Ďalší rituál si pripravte na večer a postupne pridávajte veci, ktoré vás naozaj tešia. 

Ani si neuvedomíte a po krátkom období bude celý váš deň naplnený radostnými vecami a vy si tak začnete vážiť všetko, čo máte. Nemusíte ďakovať za každú dobrú vec vo vašom živote, stačí, ak si ju dostatočne uvedomíte a naplní vás šťastím. Okrem toho si môžete vytvoriť vlastný kútik, v ktorom budú samé hygge veci - sviečky, šálka s horúcou čokoládou alebo dobrým vínom, teplá deka, príjemná kniha, voňavé pečivo alebo mäkký vankúš.

Neprehliadni: Útoky negatívneho človeka - ako sa nestať ich obeťou?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

viktor labakann 11.08.18 03:49

karma
85.00

To, čo Vás v živote čaká je dané vo chvíli ked sa narodíte a nič sa na tom nedá zmeniť. Verte mi.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 11.08.18 06:45

ĽŠ
karma
100.00

Vážiť si jeden druhého, snažiť sa chápať potreby ostatných a vychádzať si v ústrety. Jednoducho si užívať prítomnú chvíľu naozaj naplno, bez zbytočných nepríjemností, ktoré si poväčšinou človek vytvára sám. Toto všetko a pritom tak málo mi akosi chýba v tomto súčasnom svete, všetka česť Dánom.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 11.08.18 06:59

MM
karma
100.00

život prináša všeličo, je len na nás, ako s tým naložíme

  • 0
Odpovedať

Andrea Petrušková 12.08.18 15:06

AP
karma
104.00

Tak pekne napísané - len nie vždy sa to dá vniesť aj do prítomností. Ale za pokus to určite stojí. Vďaka za pozitívne myšlienky a prístup k životu

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Remencová 07.10.18 12:01

AR
karma
103.00

miluje Hygge. Ked sa clovek tesi z malych kazdoddenych malickosti, hned sa zda vsetko krajsie :) a ano, sviecka patri jednoznacne k tomu :)

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 18.12.18 10:33

karma
127.00

Je dôležité snažiť sa cítiť príjemne.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní