Najhoršie hodnotené slovenské jedlá z pohľadu turistov: TOTO im najviac nechutilo!

Najhoršie hodnotené slovenské jedlá z pohľadu turistov: TOTO im najviac nechutilo!
  • 25.04.2023
  • Michaela Kožáková

Ako každá iná krajina, tak aj Slovensko má svoje tradičné jedlá a potraviny. Slovenská kuchyňa je historicky známa najmä bravčovým mäsom, jahňacinou, múkou, zemiakmi, kapustou a mliečnymi výrobkami.

Slovenská gastronómia je úzko prepojená s maďarskou, českou a rakúskou kuchyňou. Vplývali na ňu tiež rôzne faktory, ako turecké suroviny a turecké recepty, žili tu bosnianski obchodníci, bulharskí zeleninári, na cisárskom dvore panovala španielska etiketa a varili sa španielske jedlá. Netreba zabúdať ani na židovské, poľské, goralské či rusínske vplyvy. Slováci odchádzali za prácou do Belgicka, Francúzska či Ameriky, a keď sa vrátili, varili jedlá, ktoré tam ochutnali.

Neprehliadni: KVÍZ: Tradičné regionálne jedlá na Slovensku – vieš, čo sú kreple alebo fánky?

Tradičné slovenské jedlá a slovenské potraviny chýbajú najmä tým, ktorí žijú v zahraničí. Slováci zbožňujú bryndzové halušky, zabíjačkové špeciality či lekvárové buchty. I zahraničným turistom často chutia naše slovenské jedlá. No nad niektorými z nich ohŕňajú nosom. 

Gastronomický portál TasteAtlas nedávno vytvoril nelichotivý zoznam slovenských potravín, ktoré ochutnali aj turisti a nechutili im. Budete prekvapení, ktoré štyri špeciality sa umiestnili v zozname najhoršie hodnotených slovenských potravinárskych výrobkov. 

Oškvarky

Zdroj: INSTAGRAM/parkrestaurant.malacky

Oškvarky

Na štvrtej priečke rebríčka slovenských výrobkov, ktoré nechutili turistom sú oškvarky. Tejto chrumkavej pochúťke odolá len máloktorý Slovák. Oškvarky sú pokladom našej kuchyne. V minulosti sa pokladali za jednu z najlepších delikates, ktorú milovali i králi.

Oškvarky výborne chutia samostatne, ale dajú sa z nich pripraviť i rôzne zaujímavé jedlá, ako napríklad oškvarkové pagáče, oškvarková nátierka či omáčka k mäsu.

Svet má však na túto lahôdku iní názor. Udelili jej totiž hodnotenie v podobe 3,9 hviezdičky.

Vojky

Zdroj: INSTAGRAM/yaro.food.n.cake

Zázrivské vojky

Zázrivskými vojkami je pomenovaný údený alebo neúdený parený syr v tvare nití, ktoré sa tiež  spletajú do korbáčikov. Tento slovenský výrobok, ktorý chráni aj ochranná známka potravín EÚ, sa vyrába tradičným spôsobom, a to parením vykysnutého a čiastočne prezretého hrudkového syra v horúcej vode, jeho vyťahovaním ručne. Prípadne pomocou dvoch valcov s drážkami otáčajúcich sa proti sebe do tvaru dlhých nití, ktoré sa podľa miestneho nárečia nazývajú vojky. Údené a neúdené Zázrivské vojky sa odlišujú hlavne farbou a vôňou. 

U zahraničných turistov sa veľkej obľube netešia. Tí ich ohodnotili 3,7 hviezdičkou.

salámový syr

Zdroj: INSTAGRAM/levmilk

Tekovský salámový syr

Tekovský salámový syr je polotvrdý syr vyrobený z pasterizovaného plnotučného kravského mlieka pochádzajúci z regiónu Tekov. Údená alebo neúdená verzia tohto syra sa nápadne podobá na salámu. 

Jeho chuť je vďaka krátkej dobe zrenia mierne kyslá a slaná, aromatická a mliečna. Tekovský salámový syr, ktorý je výborný ako predjedlo alebo lahôdka ku poháru vína, si vo svete vyslúžil len 3,3 hviezdičky.

Pozri aj: Najdrahšie jedlá na svete: Pri ich cene ťa aj chuť prejde!

Saláma

Zdroj: INSTAGRAM/ivolanger

Liptovská saláma

Liptovská saláma je špeciálny druh salámy, ktorej jemnú mäsitú chuť bravčovej masti a vôňu muškátového orieška a zázvoru svet ohodnotil slabými 2,9 hviezdičkami. Unikátna receptúra tejto salámy pochádza zo 70. rokov minulého storočia a pre svoju výraznú chuť si saláma získala medzi slovenskými spotrebiteľmi veľkú obľubu.

Saláma sa vyrába z hovädzieho a bravčového mäsa, dochutená je korením, muškátovým orieškom, muškátovým muštom, zázvorom a cesnakom. Keď sa zmes naplní do črievok, saláma sa pred konzumáciou zavesí na sušenie a zaúdi.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní