Čo pripraviť na silvestrovský stôl? Skús recept na oškvarkové pagáče!

Čo pripraviť na silvestrovský stôl? Skús recept na oškvarkové pagáče!

    • Zdieľaj:
  • 65
  • 11

Silvester a oslavy príchodu roku 2021 sú tu. Tento rok nás síce nečakajú kvôli momentálnej situácii obrovské oslavy a veľké párty, no i v kruhu najbližších sa dá príjemne rozlúčiť so starým rokom. Máte už všetko pripravené? Čo sa na silvestrovskom stole u vás objaví tentokrát? Kým počas vianočných sviatkov nevieme odolať najrozličnejším vianočným zákuskom a koláčikom, Silvester je skôr o rôznych slaných pochúťkach, skrátka o drobnom občerstvení, ktoré sa perfektne hodí k poháru šampanského alebo vína, prípadne aj k niečomu tvrdšiemu.

Asi v každej domácnosti narazíme na nejaké tradičné aj menej tradičné jednohubky. Na silvestrovskom stole sa dozaista nestratí ani chutný domáci tatarák. Veľmi vďačným a obľúbeným občerstvením sú aj rôzne slané pochúťky z lístkového cesta, napríklad aj také slimáky so slaninou a kukuricou. Šikovnejšie gazdinky tiež môžu vyskúšať rozličné recepty z kysnutého cesta. Skvelou voľbou sú v tomto smere napríklad i také pagáče. Pripraviť môžete chutné syrové pagáčiky na jeden hryz. Ak však obľubujete klasické oškvarkové pagáče, neváhajte sa inšpirovať nasledujúcim receptom a pridajte na silvestrovský stôl aj túto dobrotu. 

Odporúčame: Chutné jednohubky, ktoré ti vylepšia silvestrovskú párty!

pagáče

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 600 g polohrubej múky
  • 350 g pomletých oškvarkov
  • 350 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 42 g čerstvého droždia
  • 50 ml oleja
  • 1 PL cukru
  • 1 PL soli
  • 1 ČL rasci (celej)
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 vajce (na potretie)
ako pripraviť pagáče

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé si z droždia, mlieka a cukru pripravíme kvások.
  • Vo väčšej miske zmiešame múku, vajce, olej, soľ, rascu a čierne korenie. Následne pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto. 
  • Cesto necháme chvíľu postáť, potom ho znova premiesime, vykotíme na dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra do tvaru obdĺžnika.
  • Cesto následne potrieme vlažnými pomletými oškvarkami, prípadne aj podľa potreby osolíme.
  • Potom cesto trikrát preložíme a rozvaľkáme. Necháme ho chvíľu postáť. Potom ho znova tri razy preložíme, necháme 15 minút postáť a rozvaľkáme na hrúbku asi jeden a pol centimetra.
  • Následne vykrajujeme ľubovoľne veľké kolieska. Záleží na tom, či chceme väčšie alebo menšie pagáčiky.
  • Vykrojené pagáče ukladáme na plech s papierom na pečenie a pred pečením ich necháme aspoň 30 minút kysnúť. 
  • Tesne pred pečením potrieme pagáče rozšľahaným vajíčkom, prípadne ich podľa chuti ešte posypeme nastrúhaným syrom, rascou či rôznymi semienkami.
  • Pagáče pečieme pri teplote 180 °C asi 15 až 20 minút, záleží aj od ich veľkosti. Po upečení by mali byť krásne zlatohnedé. 
  • Po miernom ochladnutí ich môžeme podávať. Dobrú chuť!

Odporúčame: Aké silvestrovské dekorácie letia tento rok? Inšpiruj sa!


    • Zdieľaj:
  • 65
  • 11
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Katarína Konečná 31.12.20 11:30

KK
karma
100.00

Vyzerajú lákavo.

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 31.12.20 13:03

MD
karma
120.00

Milujem ich :D

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 31.12.20 13:26

MC
karma
109.00

Akurát som oškvarkové pagáče dopiekla k Silvestrovskej kapustnici.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 31.12.20 15:42

MM
karma
125.00

máme radi oškvarkové pagáče, v poslednom čase som piekla aj zemiakové

  • 0
Odpovedať

Jana Petrášová 31.12.20 16:23

JP
karma
-1.00

vyskúšané, sú výborné

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 31.12.20 17:22

karma
68.00

skvelý recept , u nás sa piekli zemiakove dnes ale nabuduce vyskušam aj tieto

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 01.01.21 08:58

ĽŠ
karma
100.00

Výborná pochúťka nielen na silvestrovský stôl.

  • 0
Odpovedať

Be Amazing 01.01.21 20:37

BA
karma
-1.00

Chutili uzasne parádny recept

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 01.01.21 21:51

karma
121.00

Klasické oškvarkové pagáče - mňamka preveliká,nielen na Silvestra,ale po celý rok.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 03.01.21 14:27

MR
karma
113.00

tieto určite vyskúšam, už mám screen shot

  • 0
Odpovedať

Lenka Geršiová 04.01.21 17:11

LG
karma
-1.00

Robila som prvykrát a podarili sa :-)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Ako využiť kokosové mlieko v konzerve? Tieto šikovné triky musíš poznať!
Inšpirácie

Ako využiť kokosové mlieko v konzerve? Tieto šikovné triky musíš poznať!

  • 242
  • 1
  • 13.01.2021
Neviditeľné, no bolestivé vyrážky v nose: Ako sa ich zbaviť?
Zdravie

Neviditeľné, no bolestivé vyrážky v nose: Ako sa ich zbaviť?

  • 87
  • 5
  • 31.10.2020
Technika Canon ti ušetri pekný balík peňazí: Využi jedinečný CASHBACK!
Voľný čas

Technika Canon ti ušetri pekný balík peňazí: Využi jedinečný CASHBACK!

  • 9
  • 1
  • 02.11.2020
TOPlist