Vieme, aká je najobľúbenejšia vôňa na svete! Páči sa aj tebe?

Vieme, aká je najobľúbenejšia vôňa na svete! Páči sa aj tebe?
  • 16.06.2022
  • Veronika Nemčeková

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, či existuje najobľúbenejšia vôňa na svete? Ak ste tak doteraz neurobili, už si s tým nemusíte lámať hlavu. Vedci zo švédskeho Inštitútu Karolinska a Univerzity v Oxforde totiž prišli k jasným záverom. Prečítajte si, ktorá vôňa je vo svete všeobecne najobľúbenejšia, a zistite, či sa páči aj vám.

Respondenti z rôznych kultúr

Štúdie, ktorej výsledky publikovali v magazíne Current Biology, sa zúčastnilo celkovo 225 ľudí. Išlo o deväť skupín, ktoré pochádzali z rôznych kultúrnych prostredí a regiónov. Konkrétne boli z Malajského polostrova, Thajska, Mexika, Ekvádoru a New Yorku v USA. Medzi účastníkmi boli ľudia z vidieka i mesta.

Pri vzhľade a príťažlivosti medzi pohlaviami platí, že preferencie sú čiastočne podmienené príslušnosťou ku konkrétnej kultúre. Vedci chceli prísť na to, či rovnaké pravidlo platí aj pri čuchovom vneme.

Prečítajte si: Aká je najatraktívnejšia farba očí? Výsledky štúdie prekvapia

vôňa vanilky

Zdroj: Shutterstock

Preferencie pachov sú osobné, nie kultúrne podmienené

Podľa výskumníka Artina Arshamiana zistenia ukazujú, že preferencie pachov sú osobné a nie podmienené kultúrou. Kultúry na celom svete hodnotia rôzne pachy podobným spôsobom bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzajú.

Rozdiel v odpovediach bol medzi jednotlivými skupinami minimálny, z čoho vyplýva, že kultúra hrá pri vnímaní príjemnosti vône minimálnu úlohu. Podľa vedcov je vplyv kultúry na preferenciu vône iba 6 %.

Jednotlivci v rámci kultúr sa líšia v tom, ktoré vône považujú za príjemné. Ďalším zistením je, že príjemnosť vône sa dá predpovedať na základe fyzikálno-chemických vlastností molekúl pachu.

Pozri aj: Zápach zo smetného koša môžete cítiť, aj keď je prázdny. Čo s tým?

spotené nohy

Zdroj: Shutterstock

Najkrajšia je vanilka, najsmradľavejšie sú spotené nohy

Úlohou dobrovoľníkov bolo zoradiť pachy od najpríjemnejšieho až po taký, ktorý im smrdel. Ku vzorke si pričuchli iba na 2-3 sekundy, pričom medzi jednotlivými položkami mali 20 sekúnd trvajúcu pauzu.

Jednoznačným favoritom, a teda najobľúbenejšou vôňou na svete, je podľa výsledkov sladká vôňa vanilky. Tú podľa odpovedí respondentov miluje najviac ľudí, pričom vôbec nie je dôležité odkiaľ pochádzajú.

Výskum tiež odhalil, že tak ako majú ľudia tendenciu milovať rovnaké vône, v obdobnej miere nenávidia rovnaké pachy. Za najhorší označili účastníci výskumu zápach spotených nôh. O nič lepšie neskončil ani syr.

Univerzálne využiteľná vôňa vanilky

Vôňa vanilky nie je populárna len v potravinárstve, kde sa vanilková esencia pridáva napríklad do kávy, zmrzliny či dezertov. Kvet vanilky sa vo veľkom využíva pri príprave parfumov, obľúbené sú aj vanilkové vône do auta či do domácnosti. 

Inšpirujte sa: Užitočné rady, vďaka ktorým vyberiete dokonalý parfum

- Anketa

PÁČI SA VÁM VÔŇA VANILKY?

Odpovedalo 15 ľudí  

áno
73%
nie
27%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Iveta Moravčíková 17.06.22 16:30

IM
karma
100.00

Mne sa vanilka celkom páči

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 18.06.22 06:01

ĽŠ
karma
100.00

Môže byť, vanilka je naozaj veľmi pekná vôňa.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 18.06.22 14:33

KK
karma
109.00

vôňu vanilky milujem

  • 0
Odpovedať

Lívia Hatalová 18.06.22 15:20

LH
karma
-1.00

Ja nemozem vanilku ani citit, je mi z nej zle.

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 06.08.22 20:54

karma
-1.00

Milujem vôňu vanilky

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní