Nedeľná neuróza prináša strach z pondelka: Ako sa vyrovnať s víkendovou úzkosťou?

Nedeľná neuróza prináša strach z pondelka: Ako sa vyrovnať s víkendovou úzkosťou?

V nedeľu večer mnohých chytá panika, pretože sa opäť začne týždňové bláznovstvo a viac-menej stereotyp, na ktorý sme, bohužiaľ, zvyknutý. Víkend je krátky, oddychu bolo málo a zase je tu pondelok. Bez ohľadu na to, ako veľmi milujete svoju prácu, je veľká pravdepodobnosť, že v nedeľu aj vy pociťujete aspoň trochu smútku. Aj keď to nedávate najavo, niekde v hĺbke duše si hovoríte, že víkend by mal byť podstatne dlhší než samotný pracovný týždeň.

Počuli ste však o stave mysle, ktorý je známy ako „nedeľné strachy“? Tento pojem však môžete poznať aj ako „nedeľné blues, syndróm nedeľného popoludnia, nedeľné strašenie, strach z pondelka, nedeľná neuróza“ a pod. Nech to nazveme akokoľvek, tento pojem zahŕňa nástup úzkosti, pocity strachu a rovnako aj podráždenosť, nakoľko náš mozog začína premýšľať nad nadchádzajúcim týždňom a všetkými povinnosťami, ktoré na nás čakajú.

Hoci sa nedeľná neuróza môže u každého prejaviť inak a dokonca aj v rôznom čase, ide o úplne normálny „problém“, s ktorým sa stretávame. Dokonca sa táto neuróza môže u niektorých ľudí objaviť už v sobotu! Ako sa s týmto problémom vyrovnať a užiť si víkend plnými dúškami?

Pozri aj: Netradičné bylinky, ktoré sa oplatí pestovať: Zabudni na klasiku a vyskúšaj niečo nové!

Nedeľná neuróza – čo to vlastne je?

Nedeľná neuróza predstavuje negatívne myšlienky alebo emocionálne utrpenie týkajúce sa prichádzajúceho týždňa. Aj keď sa o tomto probléme často nehovorí alebo nemá mnohokrát konkrétne pomenovanie, pravdou je, že tento problém nás častokrát vytrháva z prítomnosti. Nedeľné strachy môžu postihnúť každého – najmä tých, ktorí sú vyhorení (syndróm vyhorenia), nadmerne vystresovaní alebo sa nachádzajú v inak vyčerpávajúcich či nepríjemných pracovných situáciách.

Podľa odborníkov sa tento fenomén neobmedzuje len na tých, ktorí bojujú s duševnými poruchami, ako je úzkosť a depresia. Avšak tí, ktorí sa liečia na duševné poruchy môžu nedeľné blues pociťovať intenzívnejšie alebo častejšie, a to z dôvodu pretrvávajúcej záťaže.

Aj keď píšeme o nedeľnom strachu, pravdou je, že  tento pocit úzkosti a preťaženia sa neobmedzuje len na nedele. Môže sa dostaviť pred návratom k iným úlohám alebo činnostiam v ktorýkoľvek deň v týždni. Tiež platí, že úzkostné pocity z končiaceho sa víkendu sa u mnohých môžu vyskytnúť len raz za čas. U iných sa však stávajú neustálou duševnou obavou, ktorá sa opakuje každý jeden týždeň.

Čo spôsobuje nedeľnú úzkosť?

Samozrejme, nedeľné úzkosti sú reakciou na to, že sa po víkende musíme vrátiť k svojim povinnostiam – k práci, škole alebo inej činnosti. Ale čo presne spôsobuje všetku tú úzkosť a strach?

  • U niekoho strach pramení z toho, že sa blíži koniec jeho osobného času.
  • Iní sa obávajú svojich prichádzajúcich povinností.
  • Veľa ľudí neznáša rušný, stresom naplnený pracovný týždeň. Je teda normálne a logické, že sa pri vyhliadke na ďalší chaotický týždeň objavujú pocity nepokoja a stresu.

Nedeľné strachy sa môžu ešte zhoršiť, ak si predstavíte najhorší možný scenár pre nadchádzajúci týždeň s pocitom, že to nemôžete vôbec zvládnuť. Ak sa človek podceňuje a neverí vo svoje schopnosti, môže u seba vzbudiť dojem, že prichádzajúci týždeň bude katastrofálny, stresujúci a náročný. Naopak, je dokázané, že ak niekto disponuje dostatkom zdravého sebavedomia, je menej pravdepodobné, že sa u neho prejaví nedeľná neuróza.

Zaujímavosť: Vedci sa zaoberali problematikou nedeľnej neurózy a prišli na zaujímavé poznatky. Údajne tí ľudia, čo dosiahli vyššie vzdelanie majú tendenciu podľahnúť nedeľným strachom častejšie ako tí, čo dosiahli nižšie vzdelanie. Podľa vedcov sú ľudia s nižším dosiahnutým vzdelaním voči neuróze odolnejší.

Odporúčame: Šupky z jabĺk, banánov, cibule a ďalších potravín – TOP tipy, ako ich zužitkovať

Ako zvládať nedeľné strachy?

Namiesto toho, aby ste sa snažili ignorovať alebo potláčať nedeľnú únavu, stres, nervozitu, podráždenosť a pod., je vhodné rozoznať svoje pocity a naučiť sa zvládať ich. Ako na to?

  • Odhaľte príčinu svojich strachov – zistite, čo vo vás vyvoláva pocit úzkosti a preťaženia.
  • Zastavte sa a pracujte so svojimi emóciami. Snažte sa ich pochopiť a vysvetliť si, prečo sa cítite smutní, vystrašení, nahnevaní alebo podráždení. Keď svoje pocity pochopíte je oveľa menej pravdepodobné, že vás budú ovládať.
  • Naplánujte si nedeľné strachy! Čo si pod tým predstaviť? Jednoducho si stanovte limit alebo časový rámec na starosti. Počas vyhradenej doby si môžete robiť starosti, ale mimo neho už nie. Takýmto spôsobom si nenecháte pokaziť celý víkend.
  • Doprajte si nedeľný oddych – namiesto toho, aby ste sa snažili do nedele vtesnať čo najviac činnosti, naplánujte si relax a „dobíjanie bateriek“. Venujte sa len jedenej činnosti, ktorá vás upokojí a povzbudí.
  • Meditujte, skúste dychové cvičenia alebo strečing a pripravte sa na nasledujúce dní. Upokojíte tak svoje myšlienky a z nedele sa budete tešiť, nie obávať.

Rozplynie sa neuróza s nástupom pondelka?

Keďže ide o nedeľnú neurózu, tak si určite myslíte, že sa s príchodom pondelka rozplynie ako obláčik. Nuž, podľa psychológov to tak byť môže. S príchodom pondelka môže nedeľná neuróza odísť, nakoľko svoj mozog zamestnáte inými činnosťami, ktoré sú dôležitejšie. V podstate v pondelok ráno vstanete a pôjdete do práce, deti do školy alebo sa budete venovať povinnostiam, ktoré sa nedajú odložiť.

Aj keď spočiatku budete pociťovať únavu, depresiu alebo úzkosť, postupne všetky tieto príznaky odznejú a vy sa naladíte na pracovnú vlnu. Po neuróze neostane ani stopy!

Neprehliadni: Opakovaný ženský orgazmus: 7 spôsobov, ako sa k nemu zaručene dopracuješ


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Andrea Hrtúsová 04.04.23 21:09

AH
karma
115.00

Zaujímavý článok. Nikdy som sa nezamýšľala nad tým, že nedeľou končí víkend. Je to jednoducho tak.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní