Pozor na slová o plešatosti, môže ísť o sexuálne obťažovanie

Obťažovanie v súvislosti s pohlavím nabralo nový rozmer. Tentokrát sa netýka žien, ale mužov. A dôvodom nie je mužský zadok či iná časť tela na tejto úrovni.

Sudcovia vo Veľkej Británii totiž rozhodli, že nazvať muža plešatým je na rovnakej úrovni ako sexuálne obťažovanie.

Prípad Tonyho Finna

Tony Finn, ktorý 24 rokov pracoval pre malú rodinnú firmu British Bung Company v západnom Yorkshire, na základe kladného súdneho rozsudku čaká na svoje odškodné, informuje britský portál The Guardian.

Trojčlenný Britský zamestnanecký senát na základe žaloby Finna konštatoval, že strata vlasov sa oveľa častejšie vyskytuje u mužov ako u žien. Takže, ak ide o opis niekoho výzoru, dochádza k obťažovaniu v súvislosti s pohlavím.

Sudcovia tiež prirovnali komentovanie plešatosti mužov na pracovisku k vyjadreniam kolegu, ktorý v práci adresuje žene poznámky týkajúce sa veľkosti jej pŕs.

Pozri aj: MINGLES – spolu, ale zároveň sama. Týka sa to aj vás?

alopécia

Zdroj: Shutterstock®

Urážky a strata zamestnania

Ďalším dôvodom, prečo Finn podal žalobu bolo, že v máji minulého roka ho prepustili. Zároveň tvrdil, že sa stal obeťou obťažovania zo strany vedúceho firmy Jamieho Kinga.

Finn pred súdom ozrejmil, že počas hádky v júli 2019 o ňom King uviedol, že je „plešatá k**da“.

Dôvodom sporu bol pokazený stroj, ktorý Finn musel zakryť, kým ho príde opraviť špecialista. Deka však zmizla a podľa jeho slov bolo jasné, že to urobil King. Keď ho z činu obvinil, King mu začal nadávať.

Narážky mali pokračovať aj po incidente. Keďže má Finn syna v policajnom zbore, vyplnil sťažnosť, ktorú posunuli nadriadeným. Firma si však vysvetlila sťažnosť ako vyhrážky a muža prepustila.

Neprehliadni: Blíži sa čas dovoleniek. Dajte si pozor na DRINK SPIKING!

sexuálne obťažovanie na pracovisku

Zdroj: Shutterstock®

Zistenia a vyjadrenia sudcov

Hoci zo zistení vyplynulo, že vulgárny jazyk je bežným javom v továrni, sudcovia usúdili, že King prekročil hranicu tým, že o Finnovi vyslovil vyjadrenia týkajúce sa jeho vzhľadu. Finna totiž obzvlášť urazilo, že ho King nazval plešatou k**ou.

„Tieto poznámky boli obvineným vyslovené s cieľom narušiť dôstojnosť žalobcu a vytvoriť pre neho zastrašujúce, nepriateľské, ponižujúce alebo urážlivé prostredie,“ uvádza okrem iného rozsudok. 

Súd zároveň uznal, že muža prepustili neoprávnene, keďže za celé obdobie zamestnania nemal žiaden disciplinárny záznam. Súd však odmietol diskrimináciu na základe veku. King mal v súvislosti s nadávkou použiť aj slovo starý, čo sa ale nepreukázalo.

Bude ťa zaujímať: Ako byť zdravý a fit pred letom: Základom je disciplína a motivácia

1 komentár
Darina Božiková

Darina Božiková

10.06.2022 15:07

čudný to svet. všetko je pomaly obťažovanie.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE