Blíži sa čas dovoleniek. Dajte si pozor na DRINK SPIKING!

Blíži sa čas dovoleniek. Dajte si pozor na DRINK SPIKING!
  • 31.05.2022
  • Zuzana Andrášová

Už čoskoro začne leto, prázdniny. Príde čas dovoleniek, ktoré sa spájajú nielen so slnkom, pieskovou plážou, vlnami, šumom mora, oddychom, ale aj s večierkami, diskotékami či posedením na terase do skorého rána.

Počas teplého večera sa na vašej dovolenke môžete zoznámiť s rôznymi ľuďmi. Zoznamovanie a následne zaujímavé rozhovory prebiehajú častokrát pri drinku či limonáde. A tu by ste mali troška spozornieť. Poznáte pojem drink spiking?

Drink spiking

Pojem drink spiking znamená, že vám niekto pridal do nápoja psychoaktívnu látku, alkohol či drogy, bez vášho vedomia či dovolenia.

Motívom môže byť uľahčenie spáchania trestného činu v dôsledku zníženia vašej obranyschopnosti. Podľa odhadov až jedna tretina takýchto prípadov je spojená so sexuálnym útokom. Ďalším motívom je krádež.

To, že vám niekto pridal niečo do nápoja častokrát nie je možné zistiť z ochutnania či podľa vône. Pridávané látky sú totiž často bez chuti či farby.

Pozri aj: MINGLES – spolu, ale zároveň sama. Týka sa to aj vás?

čo je drink spiking

Zdroj: Shutterstock®

Čo sa pridáva do nápojov?

Ak vám niekto pridá do nealkoholického nápoja alkohol, s veľkou pravdepodobnosťou to rýchlo zistíte. O niečo ťažšie sa už zisťuje väčšie množstvo alkoholu, ktoré vám niekto pridá do vášho alkoholického nápoja. 

A úplne najťažšie rozpoznáte pridanie liekov na predpis či drog, ako napríklad benzodiazepíny, amfetamíny či GHB známe ako tekutá extáza.

GHB alebo K.O. kvapky sú čírou tekutinou so slanou chuťou. Po priliatí do nápoja ich však nemáte šancu ochutnaním odhaliť. Prvé účinky sa prejavujú v priebehu 10 až 20 minút. Trvajú jednu až tri hodiny. Ženy sa po jej užití stávajú ideálnou obeťou sexuálnych predátorov, pretože strácajú zábrany a vyzerajú ako opité.

Ak je dávka vyššia, látka navodzuje spavosť či rovno spánok. To sa využíva v mnohých prípadoch pri mužoch, ak ich chce niekto okradnúť. 

Prejavy nežiadúcej látky v nápoji

Medzi možné symptómy pridania nežiadajúcej látky do vášho nápoja patrí:

  • pocit malátnosti či ospalosti,
  • pocit väčšej opitosti, ako človek očakával,
  • ťažkosti pri rozprávaní,
  • strata pamäte,
  • strata vedomia,
  • nevoľnosť, kŕče, problémy s dýchaním a podobne.

Psychológovi z českej Akadémie psychológie upozorňujú, že symptómy sa odvíjajú od viacerých faktorov:

  • od dávky,
  • druhu nápoja, do ktorého bola látka pridaná,
  • od hmotnosti a výšky človeka,
  • či od množstva vypitého alkoholu.

Neprehliadni: Vieš, ako zvládnuť rozchod? Dáš to ako Adela Vinczeová?

čo sú rape drugs

Zdroj: Shutterstock®

Prevencia

V rámci prevencie pred drink spikingom dávajú psychológovia niekoľko cenných rád:

  1. na akcie chodievajte v sprievode vašich známych, ktorým môžete veriť a s ktorými môžete na seba dávať vzájomne pozor,
  2. nealkoholické nápoje si kupujte vo fľašiach so šrubovacím uzáverom,
  3. neprijímajte nápoje od niekoho, koho nepoznáte,
  4. pokiaľ vás niekto pozve na pohárik a pozvanie prijmete, choďte k baru spoločne, aby ste videli, ako barman drink pripravuje a vezmite si ho priamo od neho.
  5. nenechávajte svoj nápoj bez dozoru – v prípade, že si potrebujete odskočiť, požiadajte kamarátku/kamaráta, aby vám ho postrážil. Postrážiť by ho však mal starostlivo. Hodiť či naliať drogy do nápoja je totiž veľmi ľahké.

Dôkazom je sociálny experiment Američana Joyeho Saladsa, ktorý využil chvíľu, kedy sa kamarát mladej ženy nepozeral a hodil jej doň drogu. Keď sa žena chcela z nápoja napiť, upozornil ju, že jej tam hodil drogu bez toho, aby si to jej kamarát všimol.

Čo robiť, ak máte podozrenie na drogy vo vašom nápoji?

Ak máte podozrenie, že vám alebo vašej kamarátke pridal niekto do nápoja nežiadajúcu látky, mali by ste urobiť nasledovné:

  • upozornite dôveryhodnú osobu – napríklad kamarátku, priateľa či personál baru alebo hostiteľa, ak ste na párty v dome,
  • v sprievode osoby, ktorej veríte, choďte na bezpečné miesto,
  • v prípade akéhokoľvek zhoršenia zdravotného stavu zavolajte záchranku,
  • pri podozrení na nežiaducu látku vo vašom nápoji čo najskôr kontaktujte políciu.

Bude ťa zaujímať: Matka 5 detí po pôrode vo forme za 9 týždňov. Má 2 jednoduché rady


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní