Čerstvé alebo sušené droždie? Ktoré je lepšie a čo s droždím, keď je po záruke?

Čerstvé alebo sušené droždie? Ktoré je lepšie a čo s droždím, keď je po záruke?

U milovníkov kysnutých pochúťok, ako sú napríklad pečené buchty, záviny, dukátové buchtičky a pod., sa droždie rozhodne nestratí. Samozrejme, nesmieme zabudnúť na základný recept, do ktorého sa droždie pridáva, a to je recept na chlebík. Domáci chrumkavý chlieb čerstvo vytiahnutý z pece, rozvoniavajúci po celej domácnosti, dokáže padnúť za vlasť v priebehu niekoľkých minút.

Droždie má všestranné využitie. Nestratí sa v kuchyni, no pripravuje sa z neho aj domáce hnojivo na kvety (napr. na muškáty, orchidey,...) alebo aj pleťové masky z droždia.

Čo sa však oplatí uprednostniť – čerstvé alebo sušené droždie. Je medzi nimi nejaký rozdiel? Ako droždie správne skladovať a čo robiť v prípade, ak je droždie po záruke? Je možné ho ešte využiť pri pečení?

Pozri aj: Pripravuješ ryžu správne? Možno nie, ako tisícky ďalších ľudí!

ktoré droždie je lepšie

Zdroj: Shutterstock®

Čo je droždie?

Skôr, než si zodpovieme otázky vyššie, tak sa pozrime na to, čo to droždie vôbec je. Síce podporuje kysnutie, ale prečo je tomu tak?

Ide v podstate o žijúci organizmus, ktorého bunky premieňajú cukry na oxid uhličitý. A práve to spôsobuje kysnutie cesta. Droždie tvoria kvasinky, ktorým je potrebné vytvoriť vhodné podmienky na to, aby začali pracovať. Poľahky by sme droždie mohli označiť za typ kypriaceho „prostriedku“, ktorý múku, cukor a vodu premieňa na kysnuté cesto, z ktorého sa pripravuje už vyššie spomínaný chlieb.

Typy droždia

  • Čerstvé droždie (v kocke) – droždie je lisované do kociek a najčastejšie predávané naporciované s hmotnosťou 42 g. Je lesklé na povrchu a pri lámaní sa drobí. Jeho nevýhodou je, že má pomerne krátku životnosť, preto si ho netreba nakupovať do zásoby. Čerstvé vydrží len pár dní, preto gazdinky volia jeho kúpu tesne pred tým, ako sa rozhodnú zvŕtať sa v kuchyni. Čo sa týka jeho skladovania, tak je ideálne mať ho starostlivo zabalené v chladničke, aby sa nepokazilo. A aby ste ho mohli využiť, je potrebné z neho najskôr pripraviť kvások.
  • Sušené droždie (v prášku) – jeho výhoda spočíva v praktickosti jeho skladovania, nakoľko ho môžete mať v zásobe pokojne aj niekoľko mesiacov. Naopak, nevýhodou je, že sa svojou silou nevyrovná tomu čerstvému, preto ho pri príprave pokrmov treba použiť vo väčšom množstve. Na rozdiel od čerstvého droždia, nie je potrebné sušené droždie „zarábať“, teda nie je potrebné z neho pripravovať kvások. Len ho pridáte k sypkým ingredienciám, následne zmiešate s ďalšími a necháte vykysnúť. Predáva sa naporciované v baleniach s hmotnosťou 7 g.

Odporúčame: Kumys: Poznáš zázračný ruský liek na žalúdočné problémy?

čo je droždie

Zdroj: Shutterstock®

Čerstvé vs. sušené droždie

Ak by sme to mali zhrnúť, každé droždie má svoje výhody aj nevýhody. Pri čerstvom droždí je jeho prednosťou hlavne fakt, že lepšie a pomerne rýchlo kysne. Ak si zarobíte kvások, v priebehu niekoľkých minút dokáže na teplom mieste vykysnúť a zväčšiť tak svoj objem.

Ako sme písali, tak jeho nevýhodou je pomerne krátka výdrž. Je potrebné skladovať ho zabalené v potravinovej fólii alebo alobale v chladničke, a to len zopár dní.

Výhodou sušeného droždia je jeho výdrž. Nakoľko je porciované v sáčkoch, nie je potrebné ho skladovať v chladničke, ale pokojne v skrinke s ostatnými koreninami. Naopak, jeho nevýhodou je, že dlhšie kysne a nedokáže nabrať až taký objem ako kvások pri čerstvom droždí.

Samozrejme, skúsenosti má každý iné a je len na vás, pre ktoré droždie sa rozhodnete. Dokonca, mnohé gazdinky pred droždím volia kvások z vody a múky, ktorý si samé doma vykrmujú. Podľa mnohých je takýto kvások lepšie stráviteľný a nespôsobuje tráviace problémy. Poprípade gazdinky siahajú po sóde bikarbóne alebo kypriacom prášku, ktorý je však vhodný len pri príprave niektorých zákuskov.

Čo s droždím po záruke? Môže sa ešte použiť?

Občas sa stane, že nám plány nevyjdú a tak máme v zásobe droždie, ktoré sme nestihli spotrebovať do dátumu spotreby. Čo s ním? V prípade čerstvého droždia sa zamerajte na jeho farbu, vôňu a celkový vzhľad. Ak sa na ňom nenachádza žiadna pleseň, tak je to dobré znamenie. Ak je aj jeho aróma stále mierne alkoholová a typická „drožďová“, tak ho môžete pokojne použiť. Stále je veľká pravdepodobnosť, že sa vám cesto podarí. Ak ho však použijete a kvások vám nie a nie vykysnúť, radšej si zájdite do obchodu pre nové.

Pri sušenom droždí je to diskutabilnejšie, nakoľko podľa jeho vzhľadu nedokážete odhadnúť, či je ešte použiteľné alebo nie. Je teda len na vás, či to s ním risknete alebo nie. Prinajhoršom sa môže stať, že vám cesto nevykysne alebo bude príliš hutné.

Neprehliadni: Trápi ťa herpes na perách? Skús overené prírodné tipy, ktoré fungujú


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Čipková 10.06.22 16:08

karma
106.00

Droždie najradšej používam čerstvé, lebo mi dobre nakysne. Sušené droždie používam ako hnojivo na paradajky.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní