Medvedí cesnak je chutná zelená stonková rastlinka, ktorej aromatická cesnaková vôňa sa šíri široko ďaleko nielen u nás v Európe, ale aj v časti východnej Ázie.
Existuje už tisíce rokov a v domácnosti má nenahraditeľné využitie. Názov „medvedí“ si vyslúžila na základe legendy, podľa ktorej sú práve cibuľky medvedieho cesnaku prvým jedlom medveďov po prebudení zo zimného spánku.
Výskyt
Medvedí cesnak sa vyskytuje prevažne v strednej a západnej Európe a taktiež vo východnej Ázií. Jeho výskyt sa spája so začiatkom jari, v niektorých prípadoch rastie už koncom marca (tento rok už začiatkom marca). Medvedí cesnak nájdete veľmi jednoducho, vyskytuje sa totižto v niekoľko metrových húfoch. Jeho poznávacím znamením je príjemná cesnaková vôňa a výška 10-40 cm. Odporúča sa trhať mladé listy medvedieho cesnaku, pretože staršie majú horkastú príchuť.
Na Slovensku ho nájdete hlavne v Petržalke v okolí Malého a Veľkého Draždiaka a v Rusovciach.
Využitie/spracovanie
Medvedí cesnak je sezónna rastlina, ktorá má mnoho využití. Či už vo varení, pečení, alebo na liečebné účely. Ak chcete zachovať väčšinu jeho vitamínov, mali by ste ho spracovávať čerstvý a na studeno. Napríklad, je vhodný na výrobu vynikajúcej pomazánky, ako príloha k mäsu alebo doplnok k chutnému šalátu.
Po tepelnom upravení sa využíva hlavne na výrobu polievky, praženice, plnky do mäsa a omáčky k cestovinám. Jeho mierne korenistá cesnaková chuť prináša nové chute pre naše chuťové poháriky.
Ak máte radi osúchy, pagáče a iné slané pečené pochúťky, tak určite pri ich výrobe nezabudnite na medvedí cesnak. Úplne zmení ich chuť a dodá im určitý šmrnc.
Odporúčame prečítať: Inšpirujte sa chutnými receptami z medvedieho cesnaku
Pestovanie
Medvedí cesnak sa môže pestovať semienkami alebo cibuľkami. Najideálnejšie obdobie na zasadenie semienok je od konca októbra do začiatku marca. Ak ste sa rozhodli pre cibuľkovú sadzbu, odporúčame ju koncom leta (august/september).
Vyhovuje mu vlhké prostredie, práve preto by ste ho mali zasadiť v blízkosti kríkov a stromčekov. Avšak, dávajte pozor na jeho premnoženie. V prípade, že ste zvolili ideálne prostredie pre jeho rast, vie sa veľmi rýchlo adaptovať a rozšíriť do veľkého priestoru.
Uskladnenie
Medvedí cesnak je, bohužiaľ, sezónna pochúťka, a práve preto sa často mnohé z vás zamýšľajú, akoby ho mohli uschovať aj na obdobie, kedy nebude dostupný. Medvedí cesnak môžete kľudne dať do mrazničky aj na niekoľko mesiacov. Po rozmrazení je jeho chuť rovnako lahodná a konzistencia rovnako využiteľná.
Okrem iného ho môžete uschovať aj vo forme pesta. Nestratí žiadne vitamíny a budete ho môcť kedykoľvek otvoriť a vychutnať si ho.
Zo skúseností a znalostí vám neodporúčame sušený cesnak. V procese sušenia stratil väčšinu výživných hodnôt a aj tých lahodných a zachová si iba arómu.
Odporúčame prečítať: Jarná tvarohová nátierka s medvedím cesnakom
Liečivé vlastnosti
Liečivé účinky medvedieho cesnaku sú známe už tisíce rokov. Najviac sa využíva jeho detoxikačná schopnosť. Pokiaľ si pravidelne doprajete jarný detox, určite nevynechajte cesnak z vašich receptov.
Okrem iného, dokáže pomôcť so žalúdočnými ťažkosťami. Ak trpíte slabým trávením alebo bolesťami brucha, či žalúdka, neváhajte a konzumujte medvedí cesnak pravidelne. Ani sa nenazdáte a vaše problémy poľavia, alebo úplne zmiznú.
Rovnako účinný je pri vysokom tlaku, kŕčových žilách, bolesti hlavy, posilnení imunity a ochoreniach horných a dolných dýchacích ciest.
• Chutným spôsobom jeho využitia môže byť už vyššie spomínané pesto, na ktoré potrebujete len čerstvý medvedí cesnak, olivový olej, soľ a citrón.
• Obľúbeným variantom zostáva aj cesnaková pomazánka. Jej jednoduchá príprava spočíva v rozmixovaní masla s medvedím cesnakom a maslom.
• Rovnako chutná je aj polievka z medvedieho cesnaku, na ktorú potrebujete medvedí cesnak, cibuľku, zemiaky, rastlinný olej, hladkú múku, smotanu, chlieb a soľ.
• Namiesto papriky a uhorky si môžete zvoliť pesto aj na vaše obľúbené jednohubky, sendviče či toasty.
A, samozrejme, kdekoľvek si ho budete vedieť predstaviť, tam vám bude iba chutiť. :-)