Sapiosexualita je podľa psychológov budúcnosťou! Ani prsia, ani zadok či tvár?!

Sapiosexualita je podľa psychológov budúcnosťou! Ani prsia, ani zadok či tvár?!

Podľa čoho ste si vybrali svojho partnera? Zaujala vás na ňom jeho farba vlasov, štýl obliekania alebo jeho zmysel pre humor? A podľa čoho si vybral váš partner práve vás? Zaujali ho plné pery a modré oči, alebo skôr väčšie prsia a zadok? Nuž, podľa psychológov je výber partnerov kapitolou samou osebe. Totižto každý na tom druhom preferuje iné črty a vlastnosti. Mnohí vyberajú podľa vonkajších čŕt a iní sa skôr zameriavajú na vnútro človeka.

Dnes sa začína hovoriť o sapiosexualite. Sapiosexuáli sa nezameriavajú na vonkajšiu ani na vnútornú stránku. S partnerom si musia „sadnúť“ po stránke intelektuálnej. Títo ľudia sa nezaujímajú o výzor, ale podstatné pre nich je to, čo má partner „v hlave“.

intelektuál

Zdroj: Shutterstock®

Je sapiosexualita budúcnosťou?

Podľa vedcov určite áno. Z prieskumu Univerzity v západnej Austrálii, ktorého sa zúčastnilo 400 dobrovoľníkov vo veku od 18 do 35 rokov, vyplýva, že najatraktívnejšou vlastnosťou pri výbere partnera je rozum a samotná inteligencia. Hovoríme teda o modernom type sexuality, pri ktorom je dôležité IQ (inteligenčný kvocient) jedinca než jeho samotný výzor. Ten je až druhoradý.

Sapiosexualistu vzrušuje predovšetkým múdrosť. Viac ho dostane rozhovor s rôznymi psychologickými, politickými či filozofickými témami než sledovanie romantického či erotického filmu. Rozhovory na úrovni ich rajcujú omnoho viac, než akákoľvek iná sexuálna predohra.

Aby sapiosexualista vhupol do vzťahu, je potrebné, aby jeho partner/partnerka oplýval/a zvedavou a skúmavou mysľou. Aby z úst partnera vychádzali len múdre slová, preto je jasné, že vzdelanie v tomto prípade bude zohrávať veľkú rolu. A možno ani nie tak vzdelanie ako spoločenský rozhľad a záujem o samovzdelávanie.

Neprehliadni: Čierny koreň ako zabudnutá zelenina: Naše babičky ju milovali!

prečo dbať na vzdelanie

Zdroj: Shutterstock®

Je sapiosexualita o povrchnosti?

Sapiosexuáli sa dajú do vzťahu len s niekým, kto je na ich vlnovej dĺžke. Preto sa môže častokrát zdať, že ide o povrchných ľudí, ktorí sa považujú za akúsi elitu a ktorí sú na inej inteligenčnej úrovni. No popravde, všetko je len o uhle pohľadu. Každý z nás má isté nároky na partnera, ktorého si vyberá na základe istých čŕt a charakterových vlastností. Sapiosexualista uprednostňuje inteligenciu. A popravde, nemusí to byť len rozumová inteligencia, ale aj emočná inteligencia.

Byť sapiosexualistom má aj svoju výhodu. Ak nájdete partnera vhodného do vzťahu, nuda a ani núdza o zaujímavé témy vám v živote rozhodne hroziť nebude!

Pozri tiež: Rozmanitý filodendron je vhodný i do tmavšieho rohu. Ako ho pestovať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 11.09.21 06:22

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavý typ type sexuality, keďže sa nejedná iba o rozumovú, ale i emočnú.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní