Čo znamená sen o páde z útesu či do výťahovej šachty? Je to odraz úzkosti a strachu?

Čo znamená sen o páde z útesu či do výťahovej šachty? Je to odraz úzkosti a strachu?
  • 02.05.2022
  • Michaela Kožáková

Mnohí psychológovia tvrdia, že to, čo sa nám v noci sníva, je obvykle odrazom toho, čo sme cez deň prežili alebo čím sa momentálne zapodievame. Len máloktorí z nich si však trúfajú sny presne interpretovať, pretože ide o veľmi špecifickú záležitosť. Tí, ktorí sú zvedaví a radi by vedeli, čo ich sny znamenajú, siahajú po snároch a výkladoch snov alebo požiadajú o pomoc vykladača snov. Niektoré sny sa zvyknú snívať častejšie, a dokonca i opakovane. Napríklad taký sen o vypadávaní zubov, o nepripravenosti na skúšku či neschopnosti nájsť toaletu. Snívalo sa vám niekedy, že ste padali? Premýšľali ste nad tým, čo asi tento sen tak znamená? 

Sen o páde

Možno sa i vám prisnilo, že padáte. Aký ste mali pri tom pocit? Cítili ste strach a bezmocnosť alebo ste si boli vedomí, že je to len sen a nič sa vlastne nedeje? Vo všeobecnosti sny o páde znamenajú stratu kontroly nad dôležitou situáciou v živote a tiež vyjadrujú strach, hrôzu a úzkosť, ktoré vyplývajú zo straty kontroly nad významnými vecami. Pocit pádu môže predstavovať pocit bezmocnosti. Snívanie o páde je symbolickým spôsobom mysle, ako upozorniť snívateľa na situáciu v jeho bdelom živote, keď nejde všetko, tak ako by si predstavoval a veci sa nehýbu tým správnym smerom. 

Ak vo sne spadnete a poraníte sa alebo pociťujete bolesť, tento jav možno vyložiť tak, že vo svojom bdelom živote nejakým spôsobom trpíte. Ak spadnete a zraníte sa, pretože vás niekto postrčil, pravdepodobne vám takýto sen naznačuje, že sa cítite zradení. Možno by ste mali preskúmať vzťahy vo svojom bdelom živote, aby ste prišli na problémy, ktoré chce vaša psychika riešiť.

Všeobecne nás sen o padaní nabáda zamyslieť sa nad rôznymi oblasťami života – prácou, vzťahmi, financiami alebo dokonca fyzickým blahobytom, kde sa môžeme cítiť zraniteľní či ohrození. Analýza a pochopenie týchto snov by nám mala pomôcť lepšie sa vysporiadať so svojím strachom a obavami.

Neprehliadni: Snár: Čo znamená sen o bábätku?

Sen o páde z neba

Zdroj: shutterstock

Sen o páde z neba

Mali ste niekedy sen, v ktorom ste bezmocne padali vzduchom priamo z oblohy? Podľa mnohých psychológov takýto sen s najväčšou pravdepodobnosťou vyjadruje to, že práve prechádzate veľkou životnou zmenou. Tiež sa bežne stáva, že snívame o páde, ale v spomalenom zábere – niečo ako film. Pomalý pád z výšky môže naznačovať, že sa nachádzate na križovatke a neviete sa rozhodnúť, ktorým smerom sa vydať. 

Sen o páde z útesu

Sen, pre mnohých i nočná mora, v ktorom sa pošmyknete, stratíte zem pod nohami alebo priamo padáte z útesu, môže znamenať, že sa obávate „straty kontaktu“ s dôležitou oblasťou vášho života. V bdelej realite sa možno vaša najlepšia priateľka sťahuje do iného mesta alebo vám nevyšlo očakávané povýšenie v práci. Sen, v ktorom padáte z útesu, môže tiež predstavovať predvídavý strach. Neviete presne, čo sa v danej situácii stane, ale napriek tomu sa bojíte výsledku.

Sen o páde z budovy

Ďalším desivým scenárom je sen o páde z budovy. Takýto sen môže predstavovať strach z neznámeho. Ak visíte z najvyššieho poschodia budovy a pridržiavate sa jedným prstom predtým, ako skĺznete a padnete dole, môže byť tento výjav vo vašom sne znakom toho, že ste zo seba sklamaní alebo že sa vám nepodarilo dosiahnuť cieľ, ktorý ste si vytýčili. 

Sen o páde do výťahovej šachty

Zdroj: shutterstock

Sen o páde do výťahovej šachty

Nočné mory o páde zo schodov alebo do výťahovej šachty, ktoré sú naozaj celkom nepríjemnou variáciou snov o padaní, môžu naznačovať, že váš emocionálny stav rýchlo klesá a takisto, že nekontrolovateľne strácate sebavedomie. Mali by ste si sadnúť a pozorne preskúmať, čo sa vám v nedávnom období stalo, a pokúsiť sa znovu získať stratenú sebaistotu. 

Sen o páde niekoho iného

Ak sa o niekoho bojíte, napríklad o priateľa alebo člena rodiny, možno ich vo svojom sne vidíte padať. Takýto sen môže naznačovať, že váš známy či príbuzný sa momentálne neteší pevnému zdraviu alebo sa nachádza v zlej finančnej situácii

Sny o pádoch môžu mať rôzne ďalšie scenáre. Snívalo sa vám, že ste padli do priekopy? Takýto sen môže prezrádzať, že sa o vás budú šíriť klebety. Ak sa vám sníva, že sa potknete a spadnete na rovnej zemi, môže tento výjav naznačovať to, že si uškodíte svojou nepozornosťou.

Zaujme ťa: Snár: Čo znamenajú sny o mŕtvych príbuzných? Máš sa báť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Mária Slováková 03.05.22 08:00

MS
karma
118.00

Veľmi často mávam sny o páde, hlavne pri zaspávaní.

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 23:54

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 23:54

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 14:20

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 14:20

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní