Prskajúci olej pri vyprážaní: Objav tento trik, s ktorým nebudeš čistiť celý sporák

Prskajúci olej pri vyprážaní: Objav tento trik, s ktorým nebudeš čistiť celý sporák

Vyprážanie je jedným zo spôsobov prípravy a úpravy jedál. V našich končinách sú mnohými obľúbené vyprážané rezne, ktoré by mnohí mohli jesť aj každý deň. Aj keď sa hovorí, že vyprážanie jedál je nezdravé, čas od času si takýto vyprážaný alebo fritovaný obed doprajeme. Stačí len rozpáliť olej na panvici a šupnúť doň obalené mäso v trojobale. Jednoduché, pomerne rýchlo hotové, ale ten neporiadok po vyprážaní je zdrvujúci.

Olej má totižto tendenciu pri vyprážaní prskať na všetky svetové strany, v dôsledku čoho sporák vyzerá ako olejové bojisko. Čo robiť, aby olej neprskal? Našli sme niekoľko babských trikov, ktoré stoja za vyskúšanie.

ako správne vyprážať

Zdroj: Shutterstock®

Prečo olej pri vyprážaní prská?

Práca s horúcim olejom je vždy riskantná. Preto platí, že ak máte obavy o svoje zdravie alebo o svoj majetok, nemali by ste sa do vyprážania vôbec púšťať. V tom najlepšom prípade to môže skončiť len s mastným sporákom alebo obkladačkami, no v tom horšom zase so spáleným kobercom či popáleninou na ruke. Pri vyprážaní alebo fritovaní buďte teda opatrní.

Samotný proces vyprážania jedál prebieha pri teplote v rozmedzí 150 až 190 °C. No to nie je dôvod, prečo olej prská. Dôvodom je voda obsiahnutá v potravinách, ktoré chceme vypražiť. Stačí malá kvapka a olej začne hneď prskať. Olej pri vyprážaní totižto dosahuje vyššie teploty než je teplota varu vody. Preto po vložení potravín do oleja sa voda začne ihneď odparovať, preto je logické, že olej začne pri kontakte s vodou prskať.

Čiže, za prskanie oleja môže predovšetkým voda. Ak sa rozhodnete vyprážať, dbajte na to, aby bola panvica úplne suchá. Tiež platí, že by ste v dosahu panvice nemali mať položený žiaden zdroj vlhkosti. Dokonca by ste pri vyprážaní nemali panvicu zakrývať pokrievkou. Pod ňou sa totižto hromadí všetka vlhkosť, ktorá postupne steká naspäť do oleja, v dôsledku čoho má olej tendenciu prskať vo vyššej miere.

Ako zabrániť prskaniu oleja pri vyprážaní?

  • Soľ – predtým, než nalejete olej do panvice, mali by ste na jej dno nasypať kuchynskú soľ. Olej nebude pri vyprážaní peniť, vďaka čomu nebude prskať a tak rýchlo sa nespáli.
  • Mrkva – šikovné gazdinky sa dokážu vynájsť. V tomto prípade odporúčajú pred vyprážaním do oleja pridať zopár koliesok mrkvy. Olej nielenže nebude prskať, ale sa ani nespáli. Vy ho tak budete môcť ešte v kuchyni nejakým spôsobom využiť. Ak nemáte po ruke mrkvu, môžete ju nahradiť aj surovým zemiakom.
  • Korok – vraví sa, že s vínom sa varí lepšie. A ak nie varí, tak minimálne vypráža. Až sa nebudúce rozhodnete vyprážať čokoľvek, vhoďte do oleja korkovú zátku z vína. Korok dokáže zastaviť penenie oleja, čo by malo rovnako prispieť k zamedzeniu jeho prskania. Korkovú zátku môžete pokojne nahradiť aj špáradlom.

Inšpiruj sa: Ako vyčistiť jenské sklo bez námahy a drhnutia? S týmto to pôjde

ako vyprážať

Zdroj: Shutterstock®

Ako na správne vyprážanie jedál?

Vraví sa, že najdôležitejším aspektom pri vyprážaní je olej. Nie je vhodné siahnuť po akomkoľvek oleji, pretože každý má iný bod zadymenia. Samozrejme, oleje sa líšia aj svojou chuťou a kvalitou. Podľa odborníkov je najlepší na vyprážanie či pečenie repkový olej, ktorý má neutrálnu chuť a vysoký bod zadymenia (nespáli sa tak rýchlo).

V druhom rade je potrebné suroviny pred vyprážaním poriadne osušiť. Či už to je mäso, ryba alebo nejaká zelenina, vysušte ich papierovým obrúskom. Ďalším tipom je oklepanie strúhanky po obaľovaní v trojobale. V opačnom prípade sa uvoľní do oleja, v ktorom sa strúhanka spáli, olej bude viac peniť a rovnako sa rýchlejšie prepáli.

A ako predísť zápachu v domácnosti po vyprážaní? Určite poznáte tú nepríjemnú vôňu spáleného oleja po vyprážaní. Aby ste tomu predišli, je vhodné do trojobalu k vajíčkam pridať mlieko, pár kvapiek citrónovej šťavy alebo pivo. Vďaka tomu vraj nebudete po vyprážaní v domácnosti cítiť ten typický zápach. Za skúšku stojí aj pokvapkanie mäsa citrónovou šťavou.

Pozri tiež: Máš doma starý chlieb? Vyskúšaj 7 výborných receptov, ako ho využiť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Chromíková 19.04.22 08:29

MC
karma
109.00

užitočné rady

  • 0
Odpovedať

Michaela Ulehlová 19.04.22 09:42

MU
karma
-1.00

Super tipy, určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 21.04.22 15:24

DB
karma
114.00

tak mrkvu aj soľ poznám a využívam, ale prekvapil ma ten korkový štupeľ. zaujímavá vec, asi vyskúšam.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní