Ako vyčistiť jenské sklo bez námahy a drhnutia? S týmto to pôjde

Ako vyčistiť jenské sklo bez námahy a drhnutia? S týmto to pôjde

Jenské sklo alebo sklenené zapekacie misy sa nájdu takmer v každej domácnosti. Sú vysoko odolné a ideálne aj na pečenie pokrmov v rúre. Takéto zapekacie misy používali už naše babičky, ktoré ich neváhali vložiť aj do pece na drevo. Vydržali roky – vlastne sú odolné, takže vydržia desaťročia, a to v prípade, že sa vám nejakým šikovným spôsobom nepodarí rozbiť ich (veď nehody sa v kuchyni stávajú). Pečenie v nich je radosť, ale ich čistenie už také jednoduché nie je. Ak ste v nich zapekali cestoviny, zemiaky alebo ste v nich pripravovali mäso, pripálená mastnota nemusí tak ľahko povoliť.

Najjednoduchším spôsobom je vziať do ruky drôtenku a pustiť sa do manuálneho drhnutia. No takýto spôsob čistenia je zdĺhavý. Aj keď ho môžeme považovať za istý druh fitness tréningu, keďže pri ňom do činnosti zapojíte nejaké tie svaly. Ako inak vyčistiť jenské sklo v prípade, že nemáte umývačku riadu (tá má na to samostatný program) a čo najlepšie – bez námahy?

sklenená zapekacia misa

Zdroj: Shutterstock®

Ako vyčistiť pripálené jenské sklo?

Na každý problém v domácnosti existuje riešenie alebo šikovný trik, ktorý stojí za vyskúšanie. Napríklad na také škvrny od červeného vína sa oplatí skúsiť soľ, biele víno, citrónovú šťavu či biele víno. Škvrny od trávy odstránite technickým liehom, žlčovým mydlom, sódou alebo octom.  Sóda bikarbóna nie je prikrátka ani na pripálený hrniec či škvrny na oblečení.

V prípade pripálenej mastnoty na zapekacej mise siahnite po hmote, ktorú si ľahko vyrobíte z čistiaceho prípravku na riad a sódy bikarbóny. Vytvorte si hustejšiu kašičku ich zmiešaním a pastu následne naneste na pripálené sklo. Pastu môžete využiť aj na čistenie obkladačiek v kúpeľní, na vyčistenie dvierok na rúre a pod.

Pastu nechajte na skle nanesenú pár minút, pokojne aj hodinku (v prípade extra pripálenín). Po pol hodinke nalejte do misy prevarenú vodu a nechajte ešte pokojne chvíľku odstáť. Na záver už len sklo umyte hubkou na riad.

Dá sa jenské sklo vyčistiť aj inak?

Samozrejme, existujú viaceré spôsoby, ktoré sa oplatí vysúšať. Vyberte si ten, ktorý vám vyhovuje najviac.

  • Kolový nápoj – o tom sa hovorí, že dokáže perfektne vyčistiť záchodovú misu. Poradí si však aj s pripáleninami v hrnci alebo v zapekacej mise. Colu nalejte na pripálený povrch a nechajte pôsobiť, kým sa pripáleniny nezačnú uvoľňovať. Potom zvyšky jemne zoškrabte drevenou varechou a misu umyte.
  • Šumivá tableta na zubné protézy – šikovné gazdinky vyskúšajú naozaj čokoľvek, čo doma nájdu. V tomto prípade vložte do jenského skla 2 šumivé tablety na zubné protézy a zalejte vriacou vodou. Nechajte vyšumieť a následne len opláchnite.
  • Tableta do umývačky – na podobnom princípe, ako tablety na zubné protézy, fungujú aj tablety do umývačky riadu. Aj keď nemáte umývačku riadu, aspoň jedno balenie tabliet do umývačky sa vám v domácnosti zíde. Vyčistia jenské sklo, ale aj umývadlo či toaletu.

Pozri aj: Obklad stien pre refresh akéhokoľvek priestoru: Trend, ktorý vyzerá dokonalo!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Martina Varhaníková 06.04.22 10:53

karma
110.00

Ja drhnem drôtenkou a snažím sa sklo udržiavať čisté. Sódu bikarbonu som neskúšala..dobrý nápad..tú používam na nerezové hrnce. Vďaka za rady. :o)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 19.04.22 18:19

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní