Zbierame krušinovú kôru – s čím pomôže krušinový čaj a ako ho pripraviť?

V rámci tradičnej ľudovej medicíny sa na liečebné účely zbiera aj kôra stromov či kríkov. Kôru možno zbierať z mnohých rastlín, typickým príkladom je dubová kôra. Tá sa často používa pri problémoch s ekzémami či hemoroidmi. Rôznorodé liečivé vlastnosti má i kôra z vŕby bielej, bazy alebo brezy. V dnešnom článku sa bližšie pozrieme na účinky a využitie kôry z krušiny, ktorej zber možno podniknúť práve v období jari. Aké účinky má krušinový čaj a pri ktorých zdravotných problémoch môže pomôcť?

Poznáte krušinu jelšovú?

Krušina jelšová, latinsky Frangula alnus alebo Rhamnus frangula, je opadavá drevina z čeľade rešetliakové, ktorá dorastá do výšky 2 až 6 metrov. Odborný názov Frangula je pritom odvodený z latinského frangere, čo znamená lámať. Názov poukazuje na krehkosť dreva krušiny. Tento krík či menší riedky strom je typický svojím tenkým kmeňom, lámavými vetvami a hladkou borkou, ktorá je spočiatku zelená, neskôr šedohnedá. Kôra je lesklá a posiata akoby bielymi bodkami. Tento vzhľad spôsobujú belavé trhliny, ktoré plnia funkciu dýchacích otvorov. 

Listy krušiny sú vajcovité s celistvým okrajom, počas jesene sa sfarbujú prevažne dožlta. Kvety sú skôr nenápadné, majú belavú farbu so zeleným nádychom alebo sú žltozelené a vyrastajú z pazúch listov. Objavujú sa obvykle od mája, pričom kvitnutie prebieha i počas nasledujúcich letných mesiacov. Plodom krušiny sú tvrdé jedovaté guľaté kôstkovice, ktoré majú zvyčajne červené až fialové sfarbenie. Tieto dreviny sú rozšírené napriek prakticky celou Európu, s výnimkou najsevernejších oblastí, no hojne rastú i v západných oblastiach Ázie. Krušiny obľubujú vlhké stanovištia, nájsť ich možno v lužných, listnatých či zmiešaných lesoch, na rašeliniskách či krovinatých stráňach.

Pozri aj: Jahňady z liesky a ich účinky – vedela si, že sú zdraviu prospešné?

krušina jelšová

Zdroj: Shutterstock®

Ako získať kôru z krušiny?

Z krušiny jelšovej sa na liečebné účely zberá spomínaná kôra, a to hlavne z mladých konárikov počas jari, ideálne od marca do mája. Odporúča sa zber po daždi. Kôru zbierajte iba v oblastiach, v ktorých je to povolené, okrem toho dávajte pozor, aby ste nepoškodili rastlinu. Z každého kríka je vhodné odrezať len pár konárikov, z ktorých možno následne získať tenké pásiky kôry. Čerstvú kôru sa však neodporúča používať, pretože je silno dráždivá, môže vyvolávať nevoľnosť, zvracanie či bolesti brucha. Sušením a správnym spracovaním sa však rôzne preháňavé látky menia na menej iritujúce. 

Čerstvá kôra je typická žltkastou farbou na vnútornej strane, pri sušení sa však sfarbuje dočervena a sama sa obvykle voľne skrúca. Spracovávať kôru možno dvomi spôsobmi. Nazbieranú kôru možno v prvom rade vysušiť klasicky na slnku či v umelých podmienkach pri teplote do 40 °C. Takto usušenú kôru je však následne potrebné na rok uskladniť a až potom je vhodná na použitie. Druhým spôsobom spracovania čerstvej krušinovej kôry je jej zahrievanie na 100 °C, a to aspoň po dobu jednej hodiny (pokojne aj dlhšie).

Ak nemáte so zberom kôry kríkov a stromov skúsenosti, alebo sa obávate spracovávania nazbieranej krušinovej kôry, vždy sa po sušenej droge, ktorá je bezpečná na použitie, môžete poobzerať na internete, v lekárňach či predajniach so zdravou výživou. 

Aké má krušina účinky?

Spracovaná krušinová kôra obsahuje viaceré glykozidy (napr. glukofrangulíny A a B), triesloviny, horčiny a ďalšie účinné látky. V rámci tradičnej medicíny sa krušina jelšová uplatňuje primárne pri ťažkostiach s tráviacim ústrojenstvom. Má totižto priaznivý vplyv na funkciu zažívacieho traktu. V ľudovom liečiteľstve sú známe laxatívne, čiže preháňavé, účinky krušinovej kôry. Droga sa používa predovšetkým ako prírodné preháňadlo pri problémoch s vyprázdňovaním. Priaznivo vplýva na peristaltiku čriev, navyše zmäkčuje stolicu zvýšením obsahu vody (zložky kôry totižto bránia vstrebávaniu vody a solí).

Tradičná medicína odporúča krušinu používať:

  • pri liečbe chronickej zápchy,

  • pri bolestivom vyprázdňovaní stolice,
  • pri nedostatočnej motilite čriev u starších ľudí,
  • na podporu liečby hemoroidov,
  • na podporu správnej funkcie pečene, žlčníka a sleziny,
  • na podporu látkovej premeny,
  • pri poranení alebo operácii konečníka,
  • na ošetrenie zle sa hojacich rán. 

Pozri aj: Pomoc pre zdravie z ďalekej Ázie: Vieš, čo je triphala?

čaj z krušinovej kôry

Zdroj: Shutterstock®

Príprava krušinového čaju

Kôru z krušiny (domácu alebo z obchodu) možno vnútorne užívať formou čaju. Vo všeobecnosti možno krušinový čaj pripraviť z 1 ČL drogy na 200 ml vody. Odporúča sa kôru vo vode 5 minút povariť a následne po krátkom lúhovaní scediť. Rovno je však možné pripraviť len zápar, a to zaliatím drogy horúcou vodou a lúhovaním po dobu 10 až 15 minút. Ak pripravujete čaj z krušinovej kôry z obchodu, vždy dodržujte postup uvedený na obale produktu. 

Krušinový čaj (1 šálku) sa odporúča popíjať vo večerných hodinách, keďže laxatívny účinok obvykle nastupuje po 6 až 8 hodinách. Odporúčané dávkovanie nikdy neprekračujte, krušina je totiž vo vysokých dávkach jedovatá, môže spôsobiť hnačky, bolesti brucha a ďalšie ťažkosti. Rovnako sa neodporúča dlhodobé užívanie. Droga je určená na krátkodobé použitie pri akútnych ťažkostiach, vhodná je maximálne dvojtýždňová kúra.

Krušinový čaj možno podávať pri vyššie spomínaných zdravotných ťažkostiach, najmä pri zápche, zlej pohyblivosti čriev či v rámci prečisťujúcich a detoxikačných kúr. Pomôcť môže aj pri zápche u tehotných žien, no užitie krušiny v období tehotenstva vždy konzultujte s lekárom! Krušina nie je vhodná na vnútorné použitie počas dojčenia či u malých detí.

Ďalšie možnosti použitia krušinovej kôry

Z krušinovej kôry je možné pripraviť aj o niečo silnejší odvar, ktorý sa aplikuje zvonka, napríklad formou obkladov alebo sedacích kúpeľov. Droga je zvonka vhodná najmä na ošetrenie zle sa hojacich rán. Sedacie kúpele sú vhodné pri problémoch s hemoroidmi či po operačných zákrokoch v análnej oblasti. Krušinu je však v týchto prípadoch vhodné užívať aj vnútorne, keďže upravuje stolicu a uľahčuje jej vyprázdnenie. 

Odporúčame: TOP bylinky na problémy so žlčníkom: Ktoré odporúčajú bylinkári?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE