Tetovanie bude minulosťou? Od budúceho roka bude platiť zákaz používania niektorých pigmentov!

Tetovanie bude minulosťou? Od budúceho roka bude platiť zákaz používania niektorých pigmentov!

Pre niekoho dokonalé umenie, pričom plátnom je ľudské telo a pre niekoho nerozvážnosť svojho mladšieho JA. Nech už je to akokoľvek, dnes je tetovanie považované za umelecké dielo. A nemôžeme sa vôbec čudovať, nakoľko dnešní tetovači sú majstrami vo svojom odbore a ihlou dokážu vykúzliť naozaj skvosty, ktoré nejeden majiteľ s hrdosťou ukazuje všetkým navôkol. Zdá sa však, že dobrým časom odzvonilo. Od budúceho roka už tetovania budú len minulosťou. A nielen tetovania, ale aj permanentný make-up (tetovanie obočia, tetovanie pieh, tetovanie pier,...), ktorému podľahli najmä dámy.

Európska chemická agentúra totižto zhodnotila, že zelené a modré pigmenty, ktoré sa používajú pri tetovaní, sú zdraviu škodlivé. Od roku 2023 teda bude platiť zákaz ich používania. A keďže zatiaľ neexistujú za ne žiadne náhrady, ktoré by boli zdraviu nezávadné, tetovačom neostáva nič iné len dúfať, že sa nejaká alternatíva objaví.

permanentný make-up

Zdroj: Shutterstock®

Skutočne je koniec všetkým tetovaniam i permanentnému make-upu

Na prvý pohľad to tak vyzerá, nakoľko spomínané pigmenty tvoria základ alebo sú súčasťou mnohých ďalších atramentov, ktoré sa pri tvorbe tetovania či permanentného make-upu používajú. Miešajú sa z nich aj ďalšie farby, ako napríklad červená, fialová alebo hnedá. V dôsledku toho je teda jasné, že zákaz môže položiť na kolená mnohých podnikateľov.

Podľa Európskej chemickej agentúry spomínané farby môžu prispieť k vzniku rakoviny a dokonca môžu spôsobiť nielen podráždenie pokožky, ale aj problémy s plodnosťou. A práve tomu sa chce EÚ vyhnúť a ochrániť tak zdravie obyvateľov svojich členských štátov. Avšak po všetkých lockdownoch a nariadeniach sú už teraz mnohí podnikatelia na pokraji krachu. Nebude im teda ostávať nič, len hľadať alternatívy, ktoré nebudú zdraviu škodlivé alebo obchádzať legislatívu len pre to, aby sa uživili.

A čo so všetkými tými peniazmi, ktoré majú tetovači v tovare? Respektíve v nakúpených farbách, ktoré už nebudú môcť používať? Asi neostáva nič iné, len otvoriť salóny a tetovať od rána do večera, aby sa im aspoň nejaká časť peňazí vrátila a minuli svoje zásoby počas tohto roka.

- Anketa

MÁTE ALEBO UVAŽUJETE NAD TETOVANÍM?

Odpovedalo 330 ľudí  

Mám a stačí mi
4%
Mám, ale uvažujem nad ďalším
76%
Nemám a ani nechcem
13%
Nemám, ale zvažujem, že si dám spraviť
7%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Elena Švachová 15.01.22 21:43

karma
109.00

Je to každého osobná vec, ale mne sa tie celé ruky, nohy, ba celé potetované telá nepáčia.

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní