DRŽÍTE DIÉTU? NEZABÚDAJTE NA MLIEČNE VÝROBKY!

DRŽÍTE DIÉTU? NEZABÚDAJTE NA MLIEČNE VÝROBKY!

Pri každej diéte je dôležité myslieť na to, aby bol váš jedálniček pestrý a zloženie stravy vyvážené. Chudnutie spôsobuje vášmu telu istú dávku stresu, čo ho môže oslabovať, preto si aj počas tohto obdobia doprajte množstvo rôznorodých vitamínov a živín. Nezabúdajte na dostatočný pitný režim, pohyb a vedzte, že skratky neexistujú. Zabudnite preto na drastické mliečne a iné diéty, pri ktorých sa rýchlo stratené kilá vrátia ako bumerang v podobe neželaného jojo efektu. Doprajte si v roku 2022 trvalú zmenu životného štýlu, ktorý vás bude baviť.

Mlieko a mliečne produkty sú našou súčasťou už stáročia a nie je dôvod, aby ste sa ich vzdali. Zistite, prečo je dobré dopriať si ich a ktoré výrobky sú pri chudnutí dokonca prospešné.

VITAMÍNY, ENERGIA A TLMIČ HLADU

  • Mliečne výrobky vám poskytnú dostatok energie počas celého dňa a sú pri chudnutí veľmi dôležité. Vďaka ich konzumácii dodáte telu dostatok bielkovín, ktoré pôsobia ako tlmič hladu.
  • Obsahujú tuk, ktorý nám pomáha vstrebávať vitamíny a dôležité živiny do tela.
  •  Bielkoviny obsiahnuté v mliečnych výrobkoch podporujú spaľovanie tukov a zrýchľujú metabolizmus.
  • O správne fungovanie črevnej mikroflóry sa postarajú probiotiká v kyslomliečnych výrobkoch, ako tvaroh, jogurt, kefír, zákvas.
  • Syry majú nízky glykemický index a v kombinácii s množstvom vápnika vás zasýtia na dlhú dobu.
  • Okrem vitamínu D a vápnika obsahujú mliečne výrobky množstvo ďalších živín ako draslík, bielkoviny, vitamíny skupiny B, horčík, fosfor, zinok a selén, ktoré významne prispievajú k správnemu fungovaniu tela a celkovému pocitu pohody.

Pozri aj: Raynaudov syndróm: Ako sa prejavuje fenomén studených nôh a rúk?

mliečne výrobky

Zdroj: Shutterstock®

KVALITA Z FARMY

Pri výbere mliečnych výrobkov si doprajte bio kvalitu. Najlepšie výrobky pochádzajú priamo z fariem, kde sú zvieratá chované na paši a výrobky sú bez umelých konzervantov,  stabilizátorov a farbív, čo sa odráža nie len na ich skutočnej chuti ale aj množstve živín.

Podpora malých lokálnych farmárov a ich poctivých výrobkov je dôležitou hodnotou, ktorá je významným pilierom aj pre FARMOVE.sk, aj vďaka vám môžeme prinášať tie najlepšie  produkty bližšie k ľudom.

Viete, ktoré z mliečnych výrobkov podporia vaše chudnutie a obohatia jedálniček?

JOGURTY

Univerzálny produkt s ktorým hravo vyčarujte sladkú diétnu pochúťku aj slaný dip k zeleninovému šalátu.

Doprajte si jogurt s ovsenými vločkami, môžete ho ochutiť s obľúbeným ovocím a výživné raňajky sú hotové! Biely jogurt tiež výborne poslúži ako náhrada majonézy, či omáčky k pečenej zelenine. Keď vás prepadne chuť na sladké, stačí ak do jogurtu pridáte kvalitné kakao a lyžičku pravého slovenského medu.

SYRY

Spomedzi syrov vám skvelú službu urobí feta syr, stačí ho namrviť do čerstvého zeleninového šalátu. Mozzarella zas ideálne doplní vaše raňajky a syr halloumi dodá pečenej zelenine jedinečnú chuť. Tvaroh si môžete pripraviť na sladký i slaný spôsob, hodí sa dokonca aj do ovocného smoothie. Parmezán a iné zrejúce syry sa zdajú pri chudnutí na prvý pohľad úplne nevhodné, pravda je však taká, že tento typ syra sa konzumuje v malých množstvách a teda si ho spokojne doprajte. Jedlo výborne ochutí a dodá mu slanosť, preto už dodatočné solenie nebude potrebné.

Syry viete zapojiť do veľkého množstva jedál a to na mnoho spôsobov. Hodia sa do šalátu, k pečivu, cestovine i do wrapu na cesty.

Neprehliadni: Zinok je dôležitejší, než si myslíme. Ako spoznať jeho nedostatok?

ghee maslo

Zdroj: Shutterstock®

GHEE MASLO

Pražené maslo je špeciálne upravený živočíšny tuk, ktorý je pozbavený vody a mliečnych proteínov a preto dobre odoláva aj vyšším teplotám a neprepáli sa. Jeho využitie je rovnaké ako pri klasickom masle, použite ho namiesto oleja pri príprave raňajkovej praženice, či mäsa a rýb na prírodno.

KYSLO MLIEČNE VÝROBKY

Práve výrobky z fariem obsahujú prirodzenú živú mikroflóru a ich konzumáciou dodáte telu potrebné probiotiká. Pohár zakysanej smotany, zákvasu aj žinčice si najlepšie vychutnáte príjemne vychladený na desiatu alebo olovrant.

Rozmaznávajte sa lahodným jedlom, do tela sa tak uvoľňujú hormóny šťastia, ktoré posilnia vašu imunitu a zlepšia vám náladu. Aj takto kúzelne môžu pôsobiť mliečne výrobky hoci práve držíte diétu.

Zaujme ťa aj: Kvalitný olivový olej – aké kritériá by mal spĺňať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní