Postihla aj herca Brucea Willisa. Čo je afázia a ako sa prejavuje?

Postihla aj herca Brucea Willisa. Čo je afázia a ako sa prejavuje?

V uplynulých dňoch obletela svet správa o ochorení herca Brucea Willisa. Hercovi známemu z filmov Piaty element, Šiesty zmysel, Armageddon či filmovej série Smrtonosná pasca diagnostikovali takzvanú afáziu, o čom nedávno informovala verejnosť rodina herca. Na instagramovom účte jeho bývalej manželky Demi Moore i jeho dcér sa objavil príspevok, v ktorom Bruceových fanúšikov oboznámili s jeho diagnózou, ako aj s tým, že herec sa pre zdravotné problémy rozhodol skončiť s kariérou. 

Čo to vlastne afázia je a akými zdravotnými ťažkosťami je sprevádzaná? V dôsledku akých príčin dochádza k rozvoju tohto ochorenia? Je možná liečba?

Čo je afázia?

Pod pojmom afázia rozumieme vo všeobecnosti chorobnú stratu reči. Z odborného hľadiska ide o získanú poruchu pojmového myslenia a s ním spojenej vnútornej reči, respektíve poruchu komunikácie. U pacientov s afáziou dochádza k neschopnosti komunikovať, neschopnosti vyjadrovať sa rečou či písmom, alebo i k poruche schopnosti porozumieť významu vnímaných znakov a slov. Afázia je radená medzi poruchy jazyka, pričom intelekt zostáva pri ochorení spravidla neporušený. 

Ako sa afázia prejavuje?

Afázia sa rozvíja obvykle postupne, často začína nenápadnými poruchami reči, ku ktorým sa postupne pridávajú ďalšie výraznejšie príznaky. U každého pacienta pritom môže byť priebeh ochorenia veľmi individuálny. Známy je celý rad príznakov, ktoré môžu afáziu sprevádzať, no nie u každého pacienta dôjde k rozvoju všetkých z nich. Individuálne je i to, v akom rozsahu sa u pacienta objavujú. 

Na afáziu môžu poukazovať nasledujúce signály:

  • problémy s nájdením správneho slova pri rozprávaní,

  • parafázie – slovné deformácie rozličného typu sprevádzajúce afáziu,
  • problém vyjadriť sa či pomenovať predmety,
  • používanie nezmyselných slov a slovných spojení počas konverzácie,
  • používanie neexistujúcich slov,
  • vynechávanie alebo opakovanie slov a slovných spojení pri rozprávaní,
  • neschopnosť porozumieť rozprávaniu druhých,
  • neschopnosť porozumieť písanému textu, 
  • problémy s písaným prejavom,
  • poruchy plynulosti reči, tempo reči môže byť spomalené, alebo naopak zrýchlené,
  • pacient rozpráva plynule, no produkovaná reč je bez informačnej hodnoty,
  • opakované reakcie – napr. použitie rovnakej odpovede na nové otázky.

Možné príčiny afázie

Afázia je porucha komunikácie, ktorá vzniká spravidla ako následok poškodenia určitých častí mozgovej kôry. Viaže sa predovšetkým na poškodenia ľavej hemisféry, kde sú uložené centrá reči, a to Brocovo a Wernickeho centrum. Afázia sa môže vyskytnúť prakticky v každom veku, vyššie riziko je však prítomné u starších ľudí. Vznik tejto poruchy totiž môže súvisieť s mnohými ochoreniami, ktoré sú často prítomné vo vyššom veku. Ide napríklad o mozgovú mŕtvicu či Alzheimerovu chorobu.

Až 80 % prípadov výskytu afázie súvisí s prítomnosťou ischemických ložiskových lézií v mozgu, ktoré vznikli z dôvodu nedokrvenosti tkaniva zapríčinenej obmedzeným prívodom okysličenej krvi. Afázia sa však môže vyskytnúť aj u detí, kedy zase môže vzniknúť v dôsledku úrazu v oblasti hlavy. 

Afázia sa vo všeobecnosti môže rozvinúť z dôvodu poškodenia mozgu:

Odporúčame: Zvýšená hladina kyseliny močovej – aké škody môže v tele napáchať?

liečba afázie

Zdroj: Shutterstock®

Typy afázie podľa rozsahu a lokalizácie poškodenia mozgového tkaniva:

  • expresívna afázia (nazývaná aj Brocova afázia) – vzniká poškodením čelového laloka (Brocovej oblasti), pacient má obvykle problém vyjadriť sa, hoci vie, čo chce povedať a rovnako vie, čo hovoria druhí, reč nie je plynulá (pacient vysloví len pár slov za minútu),
  • anomická afázia – pacient nevie nájsť pre predmety správne pomenovanie, ma problém nájsť správny výraz,
  • senzorická afázia (nazývaná aj Wernickeho afázia) – vzniká poškodením Wernickeho oblasti v mozgu, reč pacienta nie je dobre zrozumiteľná, hoci je schopný tvoriť aj dlhšie vety, používa však zvláštne či neexistujúce slová, niekedy slová opakuje, počas konverzácie sa stráca alebo zamotáva a podobne,
  • globálna afázia – charakteristická trvalou a závažnou poruchou dorozumievania, spravidla je sprevádzaná úplnou stratou komunikačných schopnosti. 

Je možné afáziu liečiť?

Afázia môže výrazne negatívne ovplyvňovať kvalitu života pacienta. Chorého značne obmedzuje v sociálnom, ako aj pracovnom živote. V dôsledku toho sa postupne môžu pridružiť problémy psychického charakteru, ako napríklad depresívne nálady. Liečba afázie pritom závisí od viacerých faktorov, akými sú napríklad príčina afázie, rozsah poškodenia mozgu, vek a celkový zdravotný stav pacienta. Afáziu nie je možné úplne odstrániť nejakými liečivami, cieľom liečby je buď odstrániť príčinu poruchy, ak je to možné, alebo zmierniť sprievodné ťažkosti ochorenia a zvýšiť tak kvalitu života pacienta. 

Napríklad v prípade, ak je afázia sprievodným príznakom nádoru v mozgu, uplatňuje sa v prvom rade odstránenie nádoru. I v iných prípadoch môže liečba primárneho ochorenia pomôcť zlepšiť alebo vyriešiť problém s afáziou. V ostatných prípadoch sa uplatňujú najmä rôznorodé logopedické a rečové individuálne alebo skupinové terapie a tréningy komunikácie v každodennom živote. Nemalý vplyv na zvládanie ochorenia má podpora rodiny a okolia. 

Ak komunikujete s osobou s afáziou, najskôr upútajte jej pozornosť pred začiatkom komunikácie. Počas komunikácie používajte len jednoduché vety, prípadne vety zopakujte a hovorte pomaly. Pomáha, ak používate aj neverbálnu komunikáciu. Nezvyšujte hlas a nekričte. Vždy sa presvedčte, že vám osoba s afáziou dostatočne rozumela, napríklad pomocou kontrolnej otázky áno alebo nie, prípadne ukázaním na predmet. Veľmi dôležitá je tiež trpezlivosť. 

Odporúčame: Čo spôsobuje nadváha a obezita? Následky môžu byť skutočne vážne!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní