Aká by mala byť strava pri cukrovke? Dodržiavať treba tieto zásady!

Aká by mala byť strava pri cukrovke? Dodržiavať treba tieto zásady!

Cukrovka 2. typu, odborne Diabetes mellitus 2. typu, predstavuje veľmi časté metabolické ochorenie, ktoré je charakteristické zvýšenou hladinou cukru v krvi, a to v dôsledku postupne získanej rezistencie tela na účinky inzulínu. Ten za normálnych okolností prispieva k regulácii hladiny cukru v krvi.

Pri tomto type cukrovky je v tele človeka síce spravidla dostatok inzulínu, no bunky nie sú naň dostatočne citlivé, a teda inzulín nie je účinný tak, ako by mal. Toto ochorenie v podstate môžeme zaradiť medzi civilizačné choroby, ktoré v súčasnosti ohrozujú ľudí čoraz viac. Najčastejšie pritom dochádza k rozvoju cukrovky 2. typu po 40. roku života, trápi však aj stále mladších jedincov.

Pri rozvoji tohto ochorenia hrá určitú rolu i genetika či rastúci vek, čo sú neovplyvniteľné faktory. Známych je však mnoho ovplyvniteľných faktorov tohto typu cukrovky. Spomenúť musíme hlavne spôsob stravovania a celkový životný štýl jedinca, ktoré môžu výrazne znižovať aj zvyšovať riziko vzniku tejto metabolickej choroby.

Liečba ochorenia si okrem liekov a nariadení lekára vyžaduje aj zmenu životosprávy. Pacientom môže pomôcť výrazne zlepšiť stav dostatok pohybu a hlavne správne naplánovaná diéta. Aká by teda mala byť strava pri cukrovke druhého typu?

Odporúčame: Aká je ryžová múka? Jej účinky ťa milo prekvapia!

cukrovka 2. typu

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú základné pravidlá stravovania pri cukrovke 2. typu?

Na začiatku si môžeme povedať nejaké základné pravidlá, ktoré sa rozhodne oplatí pri cukrovke 2. typu dodržiavať. Ako sme spomenuli vyššie, zdravá strava má veľký význam nielen pri prevencii, ale aj liečbe tohto ochorenia. Vhodné je pritom v prvom rade jesť pravidelne, a to niekoľkokrát denne prostredníctvom menších porcií jedla.

Strava by mala byť vyvážená a mala by obsahovať dostatok sacharidov, tukov aj bielkovín, tiež vitamínov a minerálnych látok. Vhodné je znížiť príjem kuchynskej soli a hlavne ľahko vstrebateľných cukrov, napríklad klasického bieleho cukru. Ideálne je tiež konzumovať dostatok potravín s vlákninou. Tieto potraviny človeka zasýtia na dlhšiu dobu a nespôsobujú rýchly nárast hladiny krvného cukru. 

Užitočné je tiež zaoberať sa otázkou glykemického indexu potravín. Glykemický index, známy pod skratkou IG, vyjadruje, ako rýchlo naše telo vstrebáva z konkrétnej potraviny cukor a ako to ovplyvní hladinu glukózy v krvi. Tieto hodnoty je možné nájsť na internete usporiadané v mnohých tabuľkách.

Môže byť veľmi nápomocné naučiť sa, ktoré potraviny zapríčiňujú rýchle stúpanie glykémie, čiže hladiny cukru v krvi. Pri cukrovke 2. typu je ideálne do jedálnička zaraďovať práve potraviny s nižším glykemickým indexom, po ktorých glykémia stúpa len pozvoľna. Pri tepelnom spracovávaní potravín je vhodné uprednostniť dusenie, varenie či pečenie. Zabúdať by sa nemalo ani na dostatočný pitný režim!

vhodné potraviny pri cukrovke

Zdroj: Shutterstock®

Čo do jedálnička zaradiť?

Z čoho teda môže pozostávať jedálniček človeka s cukrovkou 2. typu? Ako sme spomenuli vyššie, veľmi dôležité sú bielkoviny. Tie je vhodné získavať zo živočíšnych aj rastlinných zdrojov. Vhodné bielkoviny živočíšneho pôvodu nájdeme v chudom kuracom či morčacom mäse aj sladkovodných či morských rybách a tiež vo vajíčkach. Z rastlinných potravín človeku bielkoviny doplnia napríklad strukoviny.

V rámci kategórie tukov je vhodné uprednostniť rastlinné zdroje, napríklad olivový olej či avokádo a tiež semienka, orechy a rovnako oleje z nich. Zdravé tuky sa však ukrývajú aj v rybách. Čo sa týka cukrov, cukrovkár by mal uprednostniť hlavne zložené cukry bohaté na vlákniny. Telu je ich možné doplniť celozrnným pečivom aj cestovinami či prírodnou nelúpanou ryžou.

Množstvo potrebnej vlákniny telu doplnia aj ovsené vločky, zelenina, strukoviny, otruby či obilné klíčky. Vitamíny a minerálne látky je možné hľadať hlavne v surovej zelenine. V jedálničku má dozaista svoje miesto listová zelenina, zeler, kaleráb, brokolica, paradajky, cibuľa, baklažán, tekvica, cuketa či uhorka.

Z ovocia sú vhodné pre jedincov s cukrovkou 2. typu najmä rozličné citrusy alebo bobuľové ovocie, napríklad čučoriedky a maliny. Ukazuje sa, že na hladinu cukru v krvi má priaznivý vplyv kvalitná horká čokoláda s vysokým podielom kakaa, taktiež zázvor a koreniny, ako sú bobkový list alebo kurkuma. V rámci pitného režimu je vhodné voliť minerálne vody, čaje, šťavy z čerstvého ovocia a, samozrejme, čistú vodu.

nevhodné potraviny pri cukrovke

Zdroj: Shutterstock®

Na čo si dať naopak pozor?

Nakoniec sa môžeme pozrieť na to, čo je vhodné pri problémoch s cukrovkou 2. typu v jedálničku eliminovať, respektíve, príjem ktorých potravín je vhodné znížiť. Ako prvé je potrebné výrazne obmedziť príjem tučného mäsa, hlavne bravčoviny, taktiež vnútorností či mastných údenín.

Človek by mal byť striedmy aj pri konzumácii mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tukov, masti, majonézy, smotany, šľahačky či tučných syrov. Nevhodná je konzumácia vyprážaných jedál, a to nielen pri cukrovke. Stopku by malo dostať aj biele pečivo či biela ryža, taktiež biela múka a výrobky z nej.

Treba si dávať pozor aj na sušené ovocie, ktoré spravidla obsahu veľa cukrov. Nežiaduce je kandizované či zavárané ovocie. Tiež je vhodné znížiť na minimum aj konzumáciu sladkostí. Medzi nevhodné potraviny radíme dezerty, cukríky, zákusky a mnohé ďalšie.

Minimalizovať je potrebné aj príjem slaných pochutín, ktoré zase obsahujú množstvo soli. A aké obmedzenia sa týkajú pitného režimu? Červenú majú sladené limonády aj energetické nápoje a vo väčšej miere hlavne alkohol.

Pozri aj: Čo dokáže spôsobiť zubný kaz a zapálené ďasná? Tu je pravda o fatálnych následkoch


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 09.02.20 07:38

ĽŠ
karma
100.00

V tomto prípade je naozaj veľmi nápomocné naučiť sa, ktoré potraviny zapríčiňujú rýchle stúpanie glykémie.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní