Pomôžme najkrehkejším: Predčasne narodené bábätká si zaslúžia špeciálnu starostlivosť

Pomôžme najkrehkejším: Predčasne narodené bábätká si zaslúžia špeciálnu starostlivosť

Keď sa vytúžené bábätko narodí predčasne, každý deň je boj. Rodičia predčasniatok dostanú prirodzený strach - zvládneme to? Bude zdravé? V tejto ťažkej situácii je každá pomoc vítaná. Predčasne narodeným deťom sa rozhodla pomôcť  značka Pampers v exkluzívnej spolupráci s dm drogerie markt, ktorá spolu s občianskym združením malíček predstavuje špeciálne vyvinuté plienky pre nedonosené bábätká, ktoré daruje všetkým perinatologickým centrám na Slovensku.  

Pokroky v zdravotníctve umožňujú prežitie stále menších a skôr narodených detí, čo vytvára potrebu menších plienok pre predčasne narodené bábätká, ktoré by vyhovovali ich jedinečným potrebám. „To je hlavný dôvod, prečo sme s pomocou zdravotných sestier z novorodeneckých jednotiek intenzívnej starostlivosti vyvinuli plienky Pampers Preemie Protection,“ povedal Ing. Zdeněk Řiháček, Country manager spoločnosti Procter & Gamble pre ČR/SR, pod ktorú značka Pampers patrí. Dodáva: „Som rád, že značka Pampers daruje plienky pre najmenšie bábätká všetkým šiestim perinatologickým centrám na Slovensku až na celý rok. Plienky sú už v týchto dňoch na oddeleniach, kde uľahčujú prácu zdravotníckemu personálu a mamičkám, pričom zabezpečujú plné pohodlie a ochranu svojim malým nositeľom.“

Pozri aj: Kedy bábätko prespí celú noc? Takto mu môžeš dopomôcť!

starostlivosť o predčasne narodené bábätka

Zdroj: Pampers

Počet predčasných pôrodov, teda pred ukončeným 37. týždňom tehotenstva, každoročne stúpa. Aktuálne sa na Slovensku narodí predčasne každé jedenáste dieťa. Vďaka tímu lekárov, sestričiek a neziskovým organizáciám ako OZ malíček, sa týmto detičkám darí vyrovnať sa svojim rovesníkom. „Chceme, aby každé predčasne narodené dieťa aj s jeho rodinou malo v zdravotníckom zariadení maximálnu podporu, pohodlie a kvalitnú starostlivosť. Som presvedčená, že dar od značky Pampers k tomu určite prispeje a zároveň uľahčí prácu zdravotným sestrám,“ povedala Mgr. Ľubica Kaiserová, prezidentka OZ malíček.

Na Slovensku sa ročne narodí okolo 55 tisíc detí, pričom dlhodobé zdravotné problémy sa práve u predčasniatok vyskytujú 10-krát častejšie ako u donosených novorodencov. V celej Európe predčasne narodené deti predstavujú najväčšiu skupinu detských pacientov. Za posledných 15 rokov ich počet na Slovensku vzrástol takmer o tretinu. „Mnohým predčasným pôrodom nedokážeme predísť. Budúce mamičky sú dnes staršie ako v minulosti, často majú závažné komplikácie, ktoré vedú k predčasnému pôrodu, lebo ohrozujú zdravie matky a aj ešte nenarodených detí. Medzi rizikové faktory predčasného pôrodu patrí aj fyzická a psychická nepohoda budúcej mamičky, obezita, cukrovka, či infekcia,“ upozorňuje doc. MUDr. Darina Chovancová, CSc., prednostka  Novorodeneckej kliniky M. Rusnáka SZU a UNB,  z Perinatologického centra Nemocnice sv. Cyrila a Metoda, UNB.

Peter Cmorík a Kristína Tormová

Zdroj: Pampers

Práca s predčasne narodenými deťmi je náročná a zároveň krásna. Svoje o tom vie aj sestrička Mária Vreštiaková, ktorá si spomína, aké to bolo, kým v nemocnici nemali špeciálne plienky. „Používali sme dámske vložky na inkontinenciu, alebo sme na polovicu strihali väčšie jednorazové plienky a uväzovali ich obväzom okolo pása dieťatka. Bolo to veľmi nepraktické. Na nových plienkach Pampers, špeciálne určených pre predčasniatka, oceňujem hlavne to, že bábätkám padnú ako uliate, majú vysokú savosť a ich tiché suché zipsy nie sú pre bábätko rušivé.“

Predčasniatka dlhodobo podporuje aj známa slovenská mamička troch detí Kristína Tormová, a spomína na prvé chvíle s jej  predčasne narodenými dvojičkami. „My, mamy predčasniatok, máme trochu posunuté hranice. Po tom, čo sme si zažili šialený strach o naše deti, stretávali sme ich len s rôznymi hadičkami v tele a cez steny inkubátorov, uvedomujeme si asi viac krehkosť celého "mamovania". Spätne som však veľmi vďačná za všetko, čo sme si preskákali a je fantastické vedieť, že naše malé dcéry sú veľké bojovníčky. Ďakujem všetkým zázračným šikovníkom na Antolskej, z ktorých sú už dnes naši kamaráti. A držíme palce všetkým predčasniatkam!“ 

Pampers Preemie Protection

Zdroj: Pampers

Teraz môže predčasniatkam pomôcť každý, a to nákupom produktov Pampers v dm drogerie markt. „Podpora najväčších bojovníkov je pre našu spoločnosť výnimočná. Chceme tým celospoločensky upozorniť na túto problematiku, ktorá je nielen na Slovensku čím ďalej, tým aktuálnejšia. Verím, že aj my svojou troškou prispejeme k spokojnosti bábätiek a ich rodín v nemocniciach na Slovensku,“ povedala Janka Poláčková, prokuristka spoločnosti dm drogerie markt.

Podporiť predčasne narodené bábätká môžete aj vy!

Každým nákupom produktov Pampers v dm drogerie markt v období od 1.2.2020 do 31.3.2020 pomôžete pokryť náklad na darovanie 1 plienočky Pampers Preemie Protection pre predčasniatka na Slovensku.

Neprehliadni: Prvé dni s bábätkom: 7 tipov pre novopečené mamičky

- Galéria
1 z 5
Pomôžme najkrehkejším: Predčasne narodené bábätká si zaslúžia špeciálnu starostlivosť - KAMzaKRASOU.sk
Pomôžme najkrehkejším: Predčasne narodené bábätká si zaslúžia špeciálnu starostlivosť - KAMzaKRASOU.sk
Pomôžme najkrehkejším: Predčasne narodené bábätká si zaslúžia špeciálnu starostlivosť - KAMzaKRASOU.sk
Pomôžme najkrehkejším: Predčasne narodené bábätká si zaslúžia špeciálnu starostlivosť - KAMzaKRASOU.sk
Pomôžme najkrehkejším: Predčasne narodené bábätká si zaslúžia špeciálnu starostlivosť - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Pampers


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 08.02.20 08:53

ĽŠ
karma
100.00

Práca s predčasne narodenými detičkami je naozaj náročná, ale zároveň krásna.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní