Aká je skutočná pravda o strese? Týmto mýtom rozhodne never!

Aká je skutočná pravda o strese? Týmto mýtom rozhodne never!

Stres je nanešťastie každodennou súčasťou našich životov. Nevyhneme sa mu v pracovnom, ale ani v domácom prostredí, a preto je aj veľmi populárnou témou v článkoch a v médiách. Ako však odfiltrovať mýty o strese od faktov?

Stres je vyslovene zlý

Keď sa povie slovo stres, nič dobré nám na um nepríde a je to celkom prirodzené. O strese sa už popísalo mnoho a veľa pozitívneho to nebolo. Že je nebezpečný pre človeka, pre zdravie, pre spoločnosť... Stres však nemusí byť vyslovene zlý vo všetkých prípadoch. V malom množstve a zriedkavo môže byť dokonca pre človeka prospešný. Predstavte si napríklad, ako ste vystresovaní z pracovného pohovoru a nakoniec príde pozitívna informácia v podobe prijatia do zamestnania. Vtedy je eufória o to väčšia a aj pocit spokojnosti a šťastia. Samozrejme, že pravidelný stres vo veľkých množstvách je nebezpečný, no život bez akéhokoľvek stresu môže viesť k menšej produktivite.

Pozri aj: Základy meditácie pre každého: Zisti, že 10 minút denne urobí zázraky!

stres a jeho prejavy

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pexels.com

Stres prežívajú všetci rovnako

Ďalšou veľkou lžou je, že stres zažívajú všetci a všetci ho aj prežívajú rovnako. Ale to, čo stresuje jedného človeka, nemusí byť stresujúce pre ďalšieho. Niekoho možno dostávajú do stresovej nálady účty, niekoho práca a niekoho rodina, pre niektorých ľudí však tieto životné udalosti stresujúce byť nemusia. Pamätajte, že stres prežívame takmer všetci, no vôbec nie rovnako.

Bez príznakov stres nemáme

Ani vy nepociťujete zvýšený tep, bolesti hlavy, motýliky v žalúdku pred dôležitou situáciou v živote? Potom možno patríte k tým ľuďom, ktorí sa povyšujú na jedincov zbavených stresu úplne. Ale to, že sa u vás neprejavujú príznaky stresu tak, ako u iných ľudí ešte neznamená, že ho nemáte. Možno sa len stres u vás prejavuje inak. Medzi bežné príznaky patrí aj dýchavičnosť, problém s koncentráciou, pocit, ale aj pocit bezmocnosti, únavy a chaosu.

Stres netreba liečiť

Stres sa skloňuje v súčasnej dobe každý deň, a preto mu neprikladáme takú dôležitosť, dokonca ho zvykneme ignorovať a považovať za normálny. A to je chyba, pretože ak stres prežívame pravidelne a v silných dávkach, potom ho treba liečiť. Mnoho ľudí zájde za odborníkom až vtedy, keď je naozaj zle a keď sa symptómy zhoršia na neznesiteľné a životu nebezpečné. Ak sa chcete chrániť pred vážnymi ochoreniami srdca či mozgu, potom je treba opakovanému stresu venovať pozornosť už v počiatkoch, napríklad aj keď vás opakovane pobolieva hlava, bolí žalúdok a pociťujete úzkosť.

stres a zdravá strava

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pexels.com

So stresom sa nič nedá robiť

Posledný a najväčší mýtus o strese je, že jednoducho existuje, musíme sa s ním zmieriť a tolerovať ho. Nie je to pravda, so stresom sa niečo robiť dá a bojovať s ním je dokonca viac než nutné. A pritom je to tak jednoduché! Ako sa vyventilovať?

  • Cvičenie. Pravidelný pohyb je skvelý nástroj ako odbúrať stres. Stačí pol hodinka aktívneho pohybu denne.
  • Zdravá strava. Stres má často na svedomí nezdravý životný štýl. Snažte sa preto niečo zmeniť. Stravujte sa zdravšie, jedzte viac zeleniny, zdravých tukov a hlavne sa stravujte pravidelne. Dodržiavajte aj pravidelný pitný režim.
  • Odpočinok. Relax je v boji proti stresu naozaj nezameniteľný vojak. Doprajte si raz za týždeň či dva masáž, hodinu jogy, spite aspoň 7 hodín denne a občas zavrite oči a praktizujte hlboké dýchanie. Na zahodenie nie je ani štvrť hodinka meditácie denne či aromaterapia, napríklad v podobe účinnej kombinácie gáfru a éterických olejov z rozmarínu, levandule a klinčeka.

Wellness v kabelke

Na wellness už nemusíte čakať! Pohlaďte svoje unavené a ubolené telo liečivými bylinkami vtedy, keď to najviac potrebuje. Aromatické účinky byliniek pomáhajú uvoľňovať nielen stuhnuté svaly, ale aj uponáhľanú myseľ. Príčinou bolestí namáhaných svalových partií sú najmä zápalové a degeneratívne procesy alebo úrazy, či preťaženie svalstva. Na rýchlu úľavu od bolesti sú účinné prípravky s obsahom éterických olejov (silíc) a ich zložiek. Účinnú kombináciu gáfru a éterických olejov z rozmarínu, levandule a klinčeka obsahuje relaxačný krém Vaxicum®, vďaka čomu zlepšuje prekrvenie v mieste bolesti a pomáha pri bolestiach pohybového aparátu.

Odporúčame: Zívaš, aj keď nie si unavená? Toto sú skutočné dôvody, prečo zívame!

relaxačný krém Vaxicum

Zdroj: Shutterstock®

Viac informácii nájdete na stránke www.vaxicum.sk.

Krém Vaxicum® hľadajte vo vašej lekárni.

Zdroj foto: pexels.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Monika Filípková 10.10.18 13:16

MF
karma
105.00

Stres náš každodenný... Rada som si o ňom prečítala, veď sa nás týka.

  • 1
Odpovedať

Ján Komada 10.10.18 15:46

JK
karma
103.00

v dnešnej uponáhlanej dobe je stres všade

  • 1
Odpovedať

Milan Štefan 12.10.18 11:41

karma
-1.00

zo stresom sa bojuje velmi tazko,clovek to ma vo svojej povahe a genoch

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní